Σε συνέχεια των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή τον περασμένο χειμώνα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Life+ Περιβαλλοντολογική Πολιτική και Διακυβέρνηση PROVIDING UPGRADED REUSE: PURE LIFE08 ENV/GR/551, «Επεξεργασμένα Υγρά Απόβλητα ως Εναλλακτική Πηγή Ύδατος σε Ημίξηρες Περιοχές», η περιβαλλοντική οργάνωση Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης, τη Δ.Ε.Υ.Α. Χερσονήσου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, συνεχίζει τις πολυποίκιλες δραστηριότητες στην περιοχή .

Εθελοντές και συνεργάτες του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα βρεθούν στην περιοχή του Δήμου Χερσονήσου το διάστημα 24 έως 30 Ιουλίου, με σκοπό να πραγματοποιήσουν μια ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ανταλλαγής απόψεων με τους κατοίκους, τους αγρότες και τους επισκέπτες της περιοχής.

Το πρόγραμμα στη Χερσόνησο

Το πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση ενημερωτικού stand/περιπτέρου σε 5 χωριά στα ορεινά του Δήμου Χερσονήσου (βλ. αναλυτικό πρόγραμμα), περιβαλλοντικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους και μια ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης και συζήτησης με αγρότες, κατοίκους και επισκέπτες στην Επισκοπή, την Τρίτη 26 Ιουλίου.

Στόχος της δράσης αυτής είναι η αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας του έργου, αλλά κυρίως η ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών, των επισκεπτών και των παραγωγών σχετικά με τις επιπτώσεις της επαναχρησιμοποίησης, η διαφώτισή τους πάνω στα θέματα στα οποία εντοπίζονται κυρίως οι φόβοι και οι ανησυχίες τους, έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι επιφυλάξεις των τελικών χρηστών και η μειωμένη εμπιστοσύνη τους προς το φορέα λειτουργίας του εκάστοτε βιολογικού καθαρισμού.

Καθοριστικό ρόλο στην ανοιχτή συζήτηση θα παίξει η ανταλλαγή απόψεων με τους τελικούς χρήστες, η διαβούλευση και ο εποικοδομητικός διάλογος, που σε κάθε περίπτωση αποτελούν απαραίτητους όρους για την υλοποίηση του πρωτοπόρου προγράμματος.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν εθελοντικοί καθαρισμοί σε παραλίες της περιοχής, στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2011» που διοργανώνει για 16η συνεχή χρονιά το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. Στόχος των καθαρισμών είναι, πέραν της συλλογής των απορριμμάτων, η καταγραφή της φύσης και της προέλευσής τους και στη συνέχεια η επεξεργασία των στοιχείων αυτών από το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ημερήσιο Πρόγραμμα Εθελοντών στο Δήμο Χερσονήσου

Ημέρα 10:00 – 12:00 19:00-22:30

Δευτέρα 25/7 Επίσκεψη στο βιολογικό καθαρισμό Χερσονήσου Εκστρατεία ενημέρωσης στην κεντρική πλατεία της Ορεινής Χερσονήσου

Τρίτη 26/7 Καθαρισμός στην παραλία των Μαλίων Εκστρατεία ενημέρωσης στην κεντρική πλατεία της Επισκοπής &

20:30 Ανοιχτή Συζήτηση

Τετάρτη 27/7 Δράση σε υγροβιότοπο στα Μάλια σε συνεργασία με το WWF Ελλάς Εκστρατεία ενημέρωσης στην κεντρική πλατεία της Ανάληψης

Πέμπτη 28/7 Εκστρατεία ενημέρωσης στην κεντρική πλατεία των Γουβών

Παρασκευή 29/7 Καθαρισμός στην παραλία Χερσόνησο Εκστρατεία ενημέρωσης στην κεντρική πλατεία του Μοχού

Σάββατο 30/7 Καθαρισμός στην παραλία του Καρτερού