Όπως όλοι οι υπουργοί τα Σαββατοκύριακα, ειδικά τα καλοκαιρινά, έτσι και ο συμπολίτης υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός μετά του αναπληρωτή κ. Παύλου Πολάκη επισκέφτηκαν την Κρήτη. Όπως σε αυτές τις περιπτώσεις συνηθίζεται, εκτός από δημόσιες σχέσεις σε γάμους, βαφτίσια και μνημόσυνα, παραβρίσκονται είτε σε κομματικές, ενισχυτικές του φρονήματος συνάξεις, είτε σε συναντήσεις τοπικών ή περιφερειακών φορέων του υπουργείου τους. Ειδικά οι συναντήσεις αυτές έχουν διττό σκοπό, καθώς αφενός τονίζουν τη σπουδαιότητα της θέσης που τους εμπιστεύτηκε ο πρωθυπουργός, υπονοώντας αφετέρου τα ευεργετήματα (ατομικά ή ομαδικά) που επιφυλάσσουν για το μέλλον. Αυτό φυσικά δεν αφορά την συγκεκριμένη κυβέρνηση, η κουλτούρα της οποίας ατομικά ευεργετήματα δεν εγκρίνει. 

Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπουργών με τους νέους διοικητές των νοσοκομείων της Κρήτης, παρουσία της Διοικήτριας της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης. Στη συνάντηση έγινε η παρουσίαση του Χάρτη Υγείας, μιας πρωτοπόρας μελέτης, που με μηδενικό κόστος (όπως ειπώθηκε) υλοποιείται τους τελευταίους μήνες από την 7η ΥΠΕ και αφορά και τους τέσσερις Νομούς της Κρήτης. Όλα καλά με τη μελέτη, τέτοιες άλλωστε πρέπει συνεχώς όχι απλά να υλοποιούνται, αλλά και να αναλύονται καταλλήλως για πρόληψη ασθενιών, προετοιμασία μονάδων υγείας, προσαρμογή των ανάλογων Ιατρικών και Παραϊατρικών σχολών στις μελλοντικές ανάγκες.

Το δωρεάν, όπως τονίστηκε ενοχλεί πολύ απλά γιατί δωρεάν τίποτα και μάλιστα ποιοτικό δεν γίνεται. Αν τώρα, ο αγαπητός υπουργός εννοεί ότι η μελέτη έγινε από υπαλλήλους της ΥΠΕ Κρήτης, άρα δεν πληρώσαμε επιπλέον, τότε είτε οι άνθρωποι αυτοί άφησαν την κανονική τους δουλειά για να μαζεύουν στοιχεία για τη μελέτη (άρα υπάρχει κόστος που μένει να υπολογιστεί), είτε δεν έχουν δουλειά να κάνουν και βρήκαν… Τέλος πάντων η ηγεσία συνεχάρη τους συντελεστές και υποσχέθηκε πως ο κόπος τους (εν καιρώ) θα αξιοποιηθεί. Στη συνέχεια της σύσκεψης συζητήθηκαν με τις διοικήσεις των νοσοκομείων θέματα που αφορούν στην οικονομική διαχείρισή τους, τη διαφάνεια, τη στελέχωση και την αναβάθμιση των υποδομών των υγειονομικών μονάδων της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Εδώ, αν κάποιος την ώρα που διαβάζει το ρεπορτάζ βρίσκεται στο νοσοκομείο της πολιτείας μας, εμφανώς… δακρύζει από συγκίνηση. Η δε συνέχεια τον ανταμείβει, καθώς ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Πολάκης, «τόνισε» ότι άμεση υποχρέωση των διοικήσεων αποτελεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών των μονάδων ευθύνης τους, ενώ παράλληλα έδωσε κατευθύνσεις προς τους διοικητές σχετικά με τη διαχείριση των προϋπολογισμών και των ταμειακών διαθεσίμων των νοσοκομείων. Προφανώς οι Διοικητές θα πληρώσουν με δικά τους λεφτά, καθώς στα μέσα του τρίτου τριμήνου του έτους, από το κράτος δεν έχουν δοθεί στα νοσοκομεία ούτε τα λεφτά του πρώτου…       

Το σύστημα υγείας της χώρα δυστυχώς έχει τεράστια προβλήματα και προβλέπεται να αποκτήσει περισσότερα. Το κακό είναι πως ποτέ δεν θελήσαμε να τα αντιμετωπίσουμε με κάτι ευφυέστερο της υποκρισίας και της ανέξοδης διαμαρτυρίας.

[email protected]   

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook