Στην ανυπαρξία θέσεων για παιδιά ΑμεΑ στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Μέσω του Προγράμματος ΕΣΠΑ “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής 2016-2017”, οι ωφελούμενοι γονείς έχουν δικαίωμα να δηλώσουν ενδιαφέρον κάλυψης θέσης για τα ΑμεΑ παιδιά τους μόνον κατηγορίας Β3, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας (ΒΣΟΦ), και να λάβουν voucher αξίας 5.000 € για την ως άνω τοποθέτηση σε θέση Β3 …. Δυστυχώς, αυτοί οι σταθμοί (ΒΣΟΦ) δεν λειτουργούν καν, γιατί το Κράτος δεν φροντίζει να προσλάβει το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτείται ώστε να λειτουργούν νόμιμα και να λάβουν την απαιτούμενη άδεια.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) γνωστοποίησε ότι ωφελούμενοι με παιδιά ΑμεΑ, μπορούν να απευθύνονται όχι μόνον σε θέσεις Β3 (που δεν υπάρχουν), αλλά και σε άλλες κατηγορίες θέσεων, όπως Α2, εφόσον γίνονται αποδεκτά τα παιδιά ΑμεΑ από τους παιδικούς σταθμούς και να λαμβάνουν, σ’ αυτή την περίπτωση, voucher αξίας 2.375€ χάνοντας τα ως άνω προνόμια των εξαιρέσεων που είχαν για την συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα. Στην πράξη η απόφαση αυτή δημιουργεί επιπλέον προβλήματα:

α) Κανένας παιδικός σταθμός θα εγγράψει ένα παιδί ΑμεΑ, από τη στιγμή που δεν προσφέρεται το voucher των 5.000 € που αποτελεί και σημαντικό οικονομικό κίνητρο.  

β) Αποδεχόμενοι οι ωφελούμενοι γονείς με ΑμεΑ παιδιά, άλλη θέση εκτός από Β3 (αφού δεν υπάρχουν), χάνονται τα ως άνω προνόμια εξαίρεσής τους για την κάλυψη των προϋποθέσεων συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα.

γ) Καταπατούνται δικαιώματα που αντλούν τα ΑμεΑ παιδιά μέσα από το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ, αλλά και τους Κανονισμούς των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, οι οποίοι επιτάσσουν ως βασική προτεραιότητα την ένταξη της αρχής της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και του κριτηρίου της προσβασιμότητας στα ΑμεΑ σε όλες τις δράσεις των ΕΠ του ΕΣΠΑ 2014–2020, επομένως και της δράσης για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

δ) Οι ωφελούμενοι γονείς καλούνται να καλύψουν οικονομικά, με δικούς τους πόρους και την παράλληλη στήριξη για το ΑμεΑ παιδί τους, η οποία είναι η βασικότερη προϋπόθεση για την αποδοχή τους από τους παιδικούς σταθμούς.

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα:

«1. Γιατί το Υπουργείο δεν έχει προβεί στην πρόσληψη του απαραίτητου εξειδικευμένου προσωπικού για τους 5 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας;

2. Γιατί δεν χορηγείται το voucher των 5.000€ στους ωφελούμενους γονείς, το οποίο θα δικαιούνταν εφόσον λειτουργούσαν οι προαναφερόμενες θέσεις Β3, ώστε να αρθούν οι ανισότητες που δύναται να προκύψουν στην αντιμετώπιση των παιδιών ΑμεΑ από τους παιδικούς σταθμούς και για να καλυφθούν οι ανάγκες σε παράλληλη στήριξη;».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook