Η Βουλευτής Χανίων Ευαγγελία Κουρουπάκη κατέθεσε σήμερα ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ζητώντας να μην καταργηθεί το Στρατοδικείο Χανίων που αντιβαίνει στην αρχή της ισόρροπης ανάπτυξης και είναι δικαιοδοτικά και οικονομικά ασύμφορη.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στην ερώτησή της η Χανιώτισσα Βουλευτής το στρατοδικείο Χανίων αποτελεί υπόδειγμα ορθής δικαιοδοτικής λειτουργίας που διαθέτει την εκτίμηση του συνόλου του νομικού κόσμου της Κρήτης έχοντας άριστη συνεργασία με τους δικηγορικούς συλλόγους και των τεσσάρων νομών της περιφέρειάς του.

Επιπλέον επισημαίνεται στην ερώτηση ότι η άριστη λειτουργία του Στρατοδικείου επιτυγχάνεται με μηδενικό λειτουργικό κόστος καθώς όλα τα πάγια έξοδα του καλύπτονται από τη φιλοξενία του στο χώρο του Νομαρχιακού-Δικαστικού Μεγάρου Χανίων.

Στο χαμηλό εν λόγω κόστος συμβάλλει και η επάνδρωσή του με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό δικαστών και γραμματέων. Μια ενδεχόμενη μεταφορά της αρμοδιότητάς του τονίζει η Κυρία Κουρουπάκη θα αυξήσει το κόστος και θα μειώσει την ποιότητα του παρεχόμενου δικαιοδοτικού έργου στην Κρήτη.

Ειδικότερα για την εν λόγω αύξηση κόστους και, κυρίως, την ποιοτική υποβάθμιση της παρεχόμενης δικαιοσύνης, σημειώνονται τα ακόλουθα:

« Πρώτον, η ανάγκη μετακινήσεων των παραγόντων των δικών θα επιφέρει συχνότερες αναβολές δικών. Δεύτερον, θα  καταργηθεί  η δυνατότητα προληπτικής λειτουργίας του δικαστηρίου που τώρα πραγματοποιείται με τη συχνή απευθείας επαφή με τα τοπικά στελέχη.

Τρίτον, θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση από την πληρωμή των εξόδων μετακίνησης μαρτύρων, οι οποίοι είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία εγκατεστημένοι στην Κρήτη.

Να ληφθεί υπόψη ότι τα μαρτυρικά έξοδα βαρύνουν απευθείας τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Κατά συνέπεια, η κατάργηση του Στρατοδικείου Χανίων είναι δικαιοδοτικά και οικονομικά ασύμφορη, αντιβαίνει στην αρχή της ισόρροπης ανάπτυξης και θα επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που η πρόταση του Υπουργείου εξυπηρετεί.»

Τέλος, ερωτά τον κύριο Υπουργό : Προτίθεστε να προχωρήσετε στην κατάργηση του Στρατοδικείου Χανίων, παρότι αυτή προκύπτει ασύμφορη και αντιπαραγωγική;

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook