Καράβολας. Ο ορισμός της παρακμής μιας κοινωνίας που θέλει να λέγεται πολιτισμένη αλλά κάνει ότι είναι δυνατόν να αποδείξει το ακριβώς αντίθετο. Εικόνες που δεν θέλουν λεζάντες και εξηγήσεις. Που λερώνουν,μολύνουν, ντροπιάζουν και εξευτελίζουν.

Μια περιοχή “αμαρτωλή” που φαίνεται να κουβαλά την κατάρα του σύγχρονου ψευτο-νεό-“αστού”.

Είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση όπου οι πολίτες έχουν βαρύτατες ευθύνες για τις πράξεις τους και την αδιαφορία τους, μαζί με την αδυναμία της δημοτικής αρχής να ελέγξει και να ταυτόχρονα να συντηρήσει τη περιουσία του.

Το σύγχρονο έργο που φέρει την υπογραφή των Ηρακλειωτών. Μπορεί όχι όλων,αλλά όλων εκείνων που κάνουν κάθε λογής χρήση του.

Σημείο αρνητικού αστικού προτύπου που φυσικά δεν συναντάς σε κανένα κράτος και πόλη του σύγχρονου Δυτικού κόσμου.

Σε ταξιδεύει όμως… σε κάτι μεταξύ Κουρδιστάν Αφγανιστάν και ίσως κάποιου άγνωστου Αφρικανικού κράτους.

Ο Καραβολας εκπέμπει SOS και στιγματίζει την ταυτότητα και την ιστορία μιας πόλης που θέλει να λέγεται τουριστική και να προσελκύει τουρίστες και μάλιστα υψηλού οικονομικού επιπέδου.

Πως;

Με ποια προσόντα;

Εικόνες μιας κάποιας, βομβαρδισμένης και λεληλατημένης βρώμικης τριτοκοσμικής πόλης και συνάμα εγκαταλελειμμένης περιοχής που βογκά για το σήμερα και δεν βλέπει καν το δικό της αύριο.

Οπου κι αν κοιτάξεις,καταστροφή,εγκατάλειψη και βρωμιά.

Κακόγουστα Γκράφιτι ανοήτων, σκουπίδια πετάμενα ακόμα και από περαστικούς οδηγούς,γεμάτα καλαθάκια απορριμμάτων,σπασμένοι κυβόλιθοι,βγαλμένα μάρμαρα, λεηλατημένα παγκάκια,σκουριασμένοι στύλοι φωτισμού, κόπρανα σκύλων, ακόμα και πεταμένα αντικείμενα μέσα στα συντριβάνια και μπάζα όπου κοιτάξεις παράμερα.

Κι εκεί για να μην λείπει τίποτα, για χρόνια ένα κτήριο φάντασμα να δεσπόζει και να απειλεί τους περαστικούς, βάφοντας με τα πιο μελανά χρώματα το τοπίο.

Βλέπετε το κράτος, η Δημοτική αρχή όλα αυτά τα χρόνια δεν απαίτησε το αυτονόητο από τον ιδιοκτήτη του. Αφού δεν μπορεί να το φτιάξει ή να το ρίξει… ας το καλύψει με τις ειδικές “φορεσιές που ντύνουν” τα υπό κατασκευή κτήρια στις πολιτισμένες κοινωνίες και οργανωμένες πόλεις που σέβονται τους πολίτες και τους επισκέπτες.

Οι ευθύνες ξεκάθαρα βαρύνουν και την Δημοτική Αρχή.

Αν αυτό είναι τιμή για τους πολίτες, τότε ας ζήσουν στο περιβάλλον που “έχτισαν” μιας και τελικά όλοι έχουμε αυτό που μας αξίζει.

Καράβολας 2016. Αφιερωμένος στους Ηρακλειώτες γιατί έτσι μας αρέσει.

Καράβολας 2016. Ο ορισμός της Παρακμής,με την υπογραφή όλων μας.

Μια ντροπή για όλους,που ρίχνει στην καταβόθρα τον πολιτισμό και την ιστορία του Χάνδακα.

Ο Κωνσταντίνος Συλιγάρδος είναι δημοσιογράφος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook