Χάος και ανησυχία επικρατούν αυτή την ώρα στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Όσλο λίγες ώρες μετά την ισχυρή βομβιστική επίθεση κατά κτιρίων που στεγάζουν υπουργεία, κυβερνητικές υπηρεσιες και του πρωθυπουργού, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο επίσημος απολογισμός μιλάει για δύο νεκρούς και δέκα τραυματίες, όμως η αστυνομία κάνει ήδη λόγο για «πολλούς νεκρούς».

Η έκρηξη συγκλόνησε το κέντρο του Όσλο, προκαλώντας σε όλα τα κτίρια γύρω από το επίκεντρο της έκρηξης, μεταξύ των οποίων και το 17όροφο κτίριο που στεγάζει το γραφείο του πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος απουσίαζε εκείνη την ώρα, ενώ στο γειτονικό υπουργείο Πετρελαίου, έχει εκδηλωθεί φωτιά. Στην περιοχή της έκρηξης βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία της μεγαλύτερης ταμπλοιντ εφημερίδας της χώρας Verdens Gang.

Η αστυνομία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει που είχε τοποιθετηθεί η βόμβα, ωστόσο έξω από ένα από τα κτήρια βρισκόταν ένα απανθρακωμένο αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με αναφορες εκκενώνεται το κέντρο του Όσλο, ενώ γίνονται και έρευνες στο αεροδρόμιο της πόλης, όπου έχει εντοπιστεί ένα ύποπτο αυτοκτίνητο, ενώ λόγος γίνεται και για δεύτερη ανεπιβεβαίωτη έκρηξη κοντά στο κοινοβούλιο. Η νορβηγική αστυνομία αναφέρει μάλιστα ότι υπήρξε πιθανώς μεγαλύτερος αριθμός εκρήξεων.

Σύμφωνα με το νορβηγικό τηλεοπτικό σταθμό TV2, υπάρχουν πληροφορίες για δύο ακόμη βόμβες που δεν έχουν εκραγεί, ενώ γίνονται και έρευνες για βόμβα έξω από το κτίριο του σταθμού.

Κλειστό το κέντρο του Όσλο

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής διεκδίκηση της ευθύνης για την επίθεση, αν και η Νορβηγία, χώρα-μέλος του NATO, έχει γίνει στόχος απειλών στο παρελθόν, κυρίως εξαιτίας της εμπλοκής της στις συρράξεις στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη.

«Πρέπει να ήταν βόμβα. Άνθρωποι έτρεχαν έχοντας καταληφθεί από πανικό. Μέτρησα τουλάχιστον 10 τραυματίες», είπε νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας.

Δημοσιογράφος που βρισκόταν επί τόπου ανέφερε πως η τεράστια έκρηξη σκόρπισε συντρίμμια στους δρόμους και συντάραξε ολόκληρο το κέντρο της πόλης περίπου στις 15:30 (16:30 ώρα Ελλάδας).

Εκπρόσωπος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Όσλο δήλωσε ότι «μέχρι τώρα μπορώ να επιβεβαιώσω ότι διακομίστηκαν εδώ και νοσηλεύουμε επτά ανθρώπους», προσθέτοντας πως «δεν γνωρίζω πόσο σοβαρά είναι τραυματισμένοι».

Η αστυνομία είχε αποκλείσει το κέντρο του Όσλο, ενώ έχει κλείσει ο κεντρικός σιδηδρομικός σταθμός. Για αρκετή ώρα στο κέντρο της πρωτεύουσας επικρατούσε «χάος», είπε ένας δημοσιογράφος.

Σώος ο πρωθυπουργός της Νοργηβίας

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός ήταν ωστόσο τυχερός καθώς δεν βρισκόταν στο γραφείο του, όπως μετέδωσαν το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB και το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο την κυβέρνηση.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η Νοργηβία βρίσκεται εν μέσω έρευνας για πιθανές τρομοκρατικές ομάδες που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα συνελήφθησαν δύο άτομα για την υπόθεση αυτή. Επιπλέον, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας είχε απήγγειλε κατηγορίες κατά μουσουλμάνου κληρικού ιρακινής καταγωγής που ζει στη Νορβηγία, ο οποίος απειλούσε να σκοτώσει πολιτικούς μεταξύ των οποίων και τον πρωθυπουργό, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Επικοινωνία Παπανδρέου με Στόλτενμπεργκ

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε αμέσως μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο Όσλο, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Νορβηγό ομόλογό του την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση του ιδίου και του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση και τον λαό της Νορβηγίας.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση που επικρατεί και τον ευχαρίστησε για την συμπαράστασή του.


Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook