Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας για την αντικατάσταση του προισταμένου του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης

Στην επιστολή η οποία κοινοποιείται προς τους Βουλευτές Χανίων ζητείται όχι μόνο να μην αντικατασταθεί ο κ.Φουρναράκης, αλλά αντιθέτως να μεταταχθεί οριστικά σε οργανική θέση του Ιστορικού Αρχείου.

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
         
“Κύριε Υπουργέ,

Σας γνωρίζουμε  ότι το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης αποτελεί τμήμα της υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) και είναι από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα το αρχαιότερο περιφερειακό Ιστορικό Αρχείο της πατρίδας μας. Σε αυτό φυλάσσονται πολύτιμα αρχεία και κειμήλια τα οποία εκτός από την ιστορική-επιστημονική  τους αξία (χρήσιμα για κάθε ιστορικό ερευνητή ) έχουν και έντονη συναισθηματική αξία για όλους εμάς τους Κρητικούς και όχι μόνο, αφού αποτελούν τα τεκμήρια των Επαναστατικών Αγώνων στους οποίους συμμετείχαν οι πρόγονοί μας, προκειμένου να είμαστε εμείς σήμερα Ελεύθεροι Έλληνες πολίτες.

 Το ότι είμαστε όμως υπερήφανοι για τους αγώνες των προγόνων μας, δεν είναι αρκετό για όλους εμάς. Έχουμε υποχρέωση να φανούμε αντάξιοί τους  και στους δύσκολους καιρούς που περνούμε, αφενός να επιδείξουμε πνεύμα αγωνιστικότητας και αυτοθυσίας  προκειμένου η πατρίδα μας  να βγει από το τέλμα στο οποίο  βρίσκεται,  αφετέρου να μεταλαμπαδεύσουμε αυτό το πνεύμα της αγωνιστικότητας στα παιδιά μας και στις μελλοντικές γενιές, ώστε η επόμενη κρίση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, να τους βρει γνώστες της ιστορικής πραγματικότητας, ότι η πατρίδα μας λόγω της γεωπολιτικής  της θέσης, ανέκαθεν ήταν και θα είναι, το μήλον της έριδος μεταξύ των ισχυρών της Γης.
Προκειμένου να  πετύχουμε αυτό, έχουμε ανάγκη από ένα Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο το οποίο θα μπορέσει να εκπληρώσει τους παραπάνω στόχους. 

Για τον σκοπό αυτό : 

 1.- Πρέπει να διαθέτει αξιοπρεπείς, σύγχρονες και λειτουργικές κτιριακές εγκαταστάσεις,  αντάξιες της ιστορίας  και του εκπαιδευτικού ρόλου που οφείλει να διαδραματίζει το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο μας στην διαπαιδαγώγηση της νεολαίας μας. 
Είναι αξιέπαινη η υλοποίηση της εξωτερικής αποκατάστασης και ανακαίνισης του ιστορικού νεοκλασικού κτιρίου στο οποίο στεγάζεται εδώ και εβδομήντα  χρόνια το ΙΑΚ, με δαπάνες του Υπουργείου Παιδείας, όμως αυτό θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι μόνο η αρχή. Η εξωτερική αποκατάσταση δημιουργεί ακόμα επιτακτικότερη ανάγκη συνολικής αποκατάστασης του κτιρίου. 
Η κατάσταση στο εσωτερικό του είναι καταθλιπτική. Η αποσπασματική προμήθεια κάποιου  καινούργιου εξοπλισμού  (καινούργιοι φωριαμοί αρχειοθέτησης) απλώς  «χρυσώνουν το χάπι», όταν στα ανήλια υπόγειά του στα οποία κανείς δεν έχει πρόσβαση λόγω έλλειψης φωτισμού και αερισμού,  βρίσκονται αποθηκευμένα σημαντικότατα αρχεία τα οποία καταστρέφονται χρόνο με το χρόνο λόγω της υγρασίας και της εγκατάλειψης. 

2.-  Πρέπει να υλοποιηθεί η ψηφιοποίηση των αρχείων, ένα τεράστιο έργο λόγω του μεγάλου όγκου των αρχείων, ώστε να μπορούν πλέον όλοι οι ενδιαφερόμενοι, όπως συμβαίνει  σε όλες  τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να έχουν πρόσβαση είτε μέσα στις αίθουσες μελέτης του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, είτε  μέσω του διαδικτύου από οποιοδήποτε σημείο της Γής.
 Για να επιτύχουμε αυτό τον μακρόπνοο στόχο πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει η ψηφιοποίηση. 
Μια αφορμή είναι και η υποχρέωση να παραδοθεί ψηφιακό αντίγραφο του Αρχείου του Ρωσικού Προξενείου στην αντίστοιχη Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων της Ρωσίας, υποχρέωση την οποία έχει αναλάβει προκάτοχός σας Υπουργός και οφείλουμε να υλοποιήσουμε. Με αυτήν την ψηφιοποίηση όμως θα έχουμε στα χέρια μας και ένα πολύτιμο αρχείο του Προξενείου μίας χώρας, η οποία διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο την περίοδο των Κρητικών Επαναστάσεων μέχρι την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και σίγουρα θα φωτίσει άγνωστες πτυχές της σύγχρονης ιστορίας μας. 
 Οικονομική πρόταση του Πολυτεχνείου Κρήτης για το πακέτο της συγκεκριμένης ψηφιοποίησης βρίσκεται ήδη στο γραφείο της Προϊσταμένης των ΓΑΚ με άγνωστη για μας (τον σύλλογο των Φίλων του ΙΑΚ) εξέλιξη.   

3.-  Πρέπει να έχει επαρκή στελέχωση με το αναγκαίο για την λειτουργία του προσωπικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει σιγά αλλά και σταθερά να στελεχωθούν όλες οι οργανικές θέσεις που προβλέπονται  για το ΙΑΚρήτης.
Αυτή την στιγμή στο ΙΑΚ υπηρετεί μόνο μία εργαζόμενη σε οργανική θέση βιβλιοθηκονόμου η οποία βρίσκεται σε άδεια ανατροφής του παιδιού της.
 Ο Προϊστάμενος, αποσπασμένος φιλόλογος Κώστας Φουρναράκης, ενώ θα έπρεπε μετά από εννέα χρόνια υπηρεσίας  να μεταταχθεί οριστικά σε οργανική θέση του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης  (έχει υποβάλει από όσο γνωρίζουμε και σχετική αίτηση μετάταξης), μαθαίνουμε ξαφνικά ότι η απόσπασή του δεν ανανεώνεται και είναι υποχρεωμένος να αφήσει το ΙΑΚ και να επιστρέψει στην οργανική θέση του σχολείου που υπηρετούσε.
Παράλληλα εγκρίνατε με απόφασή σας την απόσπαση και όχι μετάταξη σε οργανική θέση, ενός νέου εκπαιδευτικού από τις Κυκλάδες, του κου  Καλαϊτζόγλου ο οποίος από όσο μαθαίνουμε έχει γεννηθεί στα Χανιά ( άρα έρχεται με προοπτική μόνιμης εγκατάστασης στον τόπο μας), προέρχεται από τον τομέα της πληροφορικής  με μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό και έχει όλες τις προϋποθέσεις να υποστηρίξει  το ΙΑΚ στον στόχο του εκσυγχρονισμό του και της ψηφιοποίησης των αρχείων του.
Οι  ενέργειές σας αυτές  κε Υπουργέ αναστατώνουν το ΙΑΚρήτης. 
Σε μία περίοδο που εμείς συζητούμε για την ενίσχυσή του με νέα στελέχη, εσείς από την μία αποσπάτε (δεν μετατάσσετε μόνιμα)  έναν νέο εκπαιδευτικό απαραίτητο λόγω της ειδικότητάς του για την ανάπτυξή του ΙΑΚρήτης, από την άλλη όμως του στερείτε το πιο έμπειρο στέλεχός του που είναι και ο Προϊστάμενός του.
 Εμείς κε Υπουργέ ως Κρήτες και ως τοπική κοινωνία των Χανίων που έχουμε την μεγάλη τιμή και την ευθύνη να  στεγάζουμε σε κτίριο της ιστορικής πόλης μας τα Ιερά και τα Όσια των προγόνων μας , δεν θα δεχτούμε οι ενέργειές σας αυτές να πλήξουν το μέλλον και την αξιοπρέπεια του ΙΑΚρήτης. 
Σίγουρα οι αποσπάσεις  που εγκρίνατε ή δεν εγκρίνατε, στο μυαλό κάποιων που σας το εισηγήθηκαν πιθανών να εξυπηρετούν κάποιες σκοπιμότητες, πλην όμως σε κάθε περίπτωση δεν επιλύνουν το πρόβλημα της  έλλειψης των εκπαιδευτικών από τις οργανικές θέσεις των σχολείων.
 Αν οι Δανειστές δεν σας επιτρέπουν να κάνετε νέες προσλήψεις αυτό δεν μπορεί να είναι πρόβλημα του ΙΑΚρήτης. 
Εμείς δεν θα μπούμε ξανά στο δίλημμα ή τον Φουρναράκη ή τον Καλαϊτζόγλου όπως έκανε ο προκάτοχός σας Υπουργός σε αντίστοιχη περίπτωση πριν από δύο χρόνια.  Εμείς ζητούμε εδώ και τώρα, να μεταταχθούν και οι δύο εκπαιδευτικοί σε οργανικές θέσεις τού Ιστορικού Αρχείου Κρήτης.
Η οικονομική κρίση και τα αδιέξοδα της χώρας δεν αποτελούν δικαιολογία για τέτοιες υπονομευτικές ενέργειες.   
Η Κρήτη και η Κρητικοί συνεισφέραμε τα μέγιστα στους απελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδας μας και σήμερα συνεισφέρουμε ξανά τα μέγιστα με τα προϊόντα και τον τουρισμό μας στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας μας.
Απαιτούμε να ασχοληθείτε επιτέλους σοβαρά ως Υπουργείο Παιδείας με τα προβλήματα του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης  και να προωθήσετε την επίλυσή τους . 
 Μία  επίσκεψή σας στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και μία επιτόπια συζήτηση των προβλημάτων θα ήταν μία ένδειξη από την πλευρά σας ότι αναγνωρίζετε τις ανησυχίες μας και ένα δείγμα καλής θέλησης προκειμένου να σχεδιάσουμε από κοινού, Τοπική Κοινωνία και Υπουργείο Παιδείας, το μέλλον του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου  Κρήτης.
Με ιδιαίτερη χαρά και στα πλαίσια της Κρητικής φιλοξενίας, σας περιμένουμε στα όμορφα Χανιά μας.”
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook