Την άμεση ψήφιση της μελέτης για την παλιά πόλη ζητά με επιστολή του στο δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Στην επιστολή οι έμποροι αναφέρεουν πως η μελέτη πρέπει να ψηφιστεί άμεσα προκειμένου να διαφυλαχθεί έστων και την ύστατη στιγμή η τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα καθώς σε αυτήν προβλέπεται τα εμπορικά καταστήματα να έχουν μέγιστο εμβαδόν τα 600 τ.μ., γεγονός που θα εμποδίσει την εγκατάσταση και άλλων μεγάλων πολυκαταστημάτων στο κέντρο.

Αναλυτικά η επιστολή:

"Κύριε Δήμαρχε,

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, εκπροσωπώντας την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα του λιανικού εμπορίου στην πόλη μας, μέσα από την παρούσα επιστολή θέλει να εκφράσει την δυσαρέσκεια και τη διαμαρτυρία του, για την κωλυσιεργία τόσων χρόνων της δημοτικής αρχής της πόλης μας, να προχωρήσει στην ψήφιση της μελέτης της παλιάς πόλης, όπου προβλέπεται τα εμπορικά καταστήματα να έχουν μέγιστο εμβαδόν τα 600 τ.μ. και πολλές άλλες πρόνοιες που αναβαθμίζουν το ιστορικό κέντρο της πόλης και διατηρούν την ιστορία και τον πολιτισμό.

Ως αποτέλεσμα της κωλυσιεργίας αυτής είναι πολυκαταστήματα μεγάλων πολυεθνικών εταιριών να εγκαθίστανται στο κέντρο της πόλης μας (με πρόσφατο παράδειγμα το Η&Μ) με αποτέλεσμα:

α. να αφαιρείται σημαντικό ποσό από τον τζίρο των ήδη δοκιμαζόμενων ντόπιων μικρομεσαίων επιχειρήσεων

β. να επηρεάζεται αρνητικά το ισοζύγιο των εργαζομένων και

γ. να δημιουργούνται συνθήκες συρρίκνωσης της τοπικής και κατ΄ επέκταση της εθνικής οικονομίας με όλες τις γνωστές δυσάρεστες κοινωνικοοικονομικές συνέπειες.

Επειδή είναι σε όλους γνωστό ότι η πόλη μας είναι σταθερός στόχος και νέων πολυεθνικών αναρωτιόμαστε πότε θα ψηφιστεί αυτή η μελέτη; μήπως όταν θα έχει αλωθεί πλήρως η τοπική αγορά;

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου καλεί την δημοτική αρχή,  να φέρει άμεσα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο την μελέτη της παλιάς πόλης, προστατεύοντας έστω και την ύστατη στιγμή, ότι έχει απομείνει από την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Σε διαφορετική περίπτωση θα προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια, προκειμένου να διαφυλάξει τα επαγγελματικά συμφέροντα των μελών του αλλά και για τη  διατήρηση του κοινωνικού ιστού της πόλης μας."