Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργάνωσε σήμερα 17 Αυγούστου 2016 ο Δήμος Γόρτυνας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοκαρά για τους 27 ήρωες κατοίκους του Σοκαρά που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής πριν από 72 χρόνια συμμετείχε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς ο οποίος κατέθεσε στεφάνι κατά τη διάρκεια της τελετής.

Μετά τις εκδηλώσεις ο Νότης Μαριάς  δήλωσε:  «Δεν  ξεχνούμε τις θηριωδίες των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής που εκτέλεσαν τους 27 ηρωικούς κατοίκους του Σοκαρά στη Σπηλιάρα πριν από 72 χρόνια και με την παρουσία μας τιμούμε τον αγώνα τους.

Συνεχίζουμε  να παλεύουμε  για την εξόφληση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα».

Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς κάλεσε την Ελληνική κυβέρνηση επιτέλους να στηρίξει την Αναφορά των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ) για τις Γερμανικές Πολεμικές Επανορθώσεις, η οποία θα κριθεί στις 8 Σεπτεμβρίου από  την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τέλος επισήμανε για άλλη μια φορά ότι εκκρεμεί αδικαιολόγητα η έκδοση απόφασης για τον χαρακτηρισμό του Σοκαρά ως «Μαρτυρικού Χωριού».  Για τον λόγο αυτό ζήτησε να γίνει δεκτό άμεσα το παραπάνω δίκαιο αίτημα του Σοκαρά.