Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ για το προσφυγικό μετά τις εξαγγελίες Μουζούλα για τη μετεγκατάσταση 2000 προσφύγων στο νησί:

"Οι ανούσιες κοκορομαχίες των προηγούμενων ημερών, γύρω το προσφυγικό και το σχεδιασμό για εγκατάσταση προσφύγων στη Κρήτη, μεταξύ τοπικών δημάρχων και κομματικών στελεχών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στόχο έχουν να κρύψουν τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και των υπολοίπων Κομμάτων, γιατί συμφωνούν και στηρίζουν τις απαράδεκτες αποφάσεις της ΕΕ για το προσφυγικό. Αυτές οι αποφάσεις  μετατρέπουν την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών, εργαζόμενων, φτωχών κατά κύριο λόγο ανθρώπων και μικρών παιδιών, οι οποίοι θέλουν να ξεφύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες και να φτάσουν στις οικογένειες τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μάλιστα, τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -  ΑΝΕΛ, όσο και η αντιπολίτευση έχουν μεγάλες ευθύνες για το πρόβλημα, γιατί στήριξαν και στηρίζουν τη συμμετοχή της χώρας μας στους πόλεμους, για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με στόχο τη μοιρασιά της λείας των πηγών ενέργειας και των ενεργειακών δρόμων. 

Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για το πρόβλημα και την ανάγκη να εκφραστεί με όλους τους τρόπους η αντίθεση στις αποφάσεις της ΕΕ, στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και γενικότερα να κλιμακωθεί η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Παράλληλα πρέπει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε  με ευθύνη του κράτους και του ΟΗΕ, απειθαρχώντας στις συνθήκες της ΕΕ, Σένγκεν και Δουβλίνο, να εξασφαλίζονται ταξιδιωτικά έγγραφα για τους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίου και να οργανώνεται απευθείας η μεταφορά στις χώρες προορισμού τους. Στα πλαίσια αυτά πρέπει να δημιουργηθούν αποκλειστικά ανοιχτοί, δημόσιοι και προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, που θα λειτουργούν αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ, με όλες τις κατάλληλες υποδομές.

Τέτοιες προϋποθέσεις δεν πληρούν χώροι όπως, ελεύθερα οικόπεδα, εγκαταλειμμένα πρώην στρατόπεδα και κτήρια κ.ά. που το Υπουργείο σε συνεργασία με τη Τοπική Διοίκηση και τη ΠΕΔ Κρήτης θεωρούν κατάλληλους, ενώ στη πραγματικότητα δημιουργούν συνθήκες καταυλισμού, στοιβάγματος και γκετοποίησης των προσφύγων."