Οι αξιωματούχοι των χωρών της Ευρωζώνης και οι τραπεζίτες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα σχεδιάζουν να υλοποιήσουν το σχέδιο για την εθελοντική ανταλλαγή με νέα ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ώστε να περιορίσουν την περίοδο κατά την οποία το Ελληνικό Δημόσιο θα υποβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία της «επιλεκτικής» ή «περιορισμένης χρεοκοπίας».

Σύμφωνα με το Reuters , που επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο και δημοσίευμα της imerisia.gr, οι διαβουλεύσεις που συνεχίζονται έχουν ως στόχο την έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων στα τέλη Αυγούστου και την ολοκλήρωση της στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αυτή η διαδικασία σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε πιθανώς να υλοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και τις πρώτες του Σεπτεμβρίου, φέρεται να είπε.

«Αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία θα υπάρξει μία επιλεκτική ή περιορισμένη χρεοκοπία, σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης. Μπορεί να είναι αρκετά σύντομη», προσέθεσε.

Η καθαρή συμμετοχή των ιδιωτών υπολογίζεται στα 37 δισ. ευρώ για την περίοδο έως το 2014, με τις εκτιμώμενες απώλειες στο 21%.

Αυτή συμμετοχή θα γίνει μέσω της ανταλλαγής ή μετακύλισης με νέα ομόλογα 30 ετούς (και ένα 15ετούς) διάρκειας, καθώς και από την επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.