Γεγονός του καλοκαιριού αναμφίβολα αποτέλεσε η είδηση πως ήρθε η σειρά της Κρήτης να πάρει τη θέση της στη ειδησεογραφία της δυστυχίας. Όχι πως δεν το περιμέναμε, αλλά να, με τα όσα έχουν συμβεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου συν την παραδοχή πως το μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας είναι ο τουρισμός, περιμέναμε πως κάποια πράγματα θα λαμβάνονταν υπόψη σοβαρότερα. Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν μιλάμε για αριθμούς, καθώς το πρόβλημα δεν είναι οι ήδη υπάρχοντες πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά τα πλήθη που είναι εγκλωβισμένα στην Τουρκία.

Ο Τούρκος ηγέτης Ταγίπ Ερντογάν, ειδικά μετά το πραξικόπημα οπερέτα, εξελίσσεται σε εκλεγμένο δικτάτορα της γειτονική χώρας, κλείνοντας κατά τις ορέξεις του περιοδικά, εφημερίδες και κανάλια, και φυλακίζοντας δημοσιογράφους, εκπαιδευτικούς και στρατιωτικούς. Ταυτόχρονα εδώ και μερικές ημέρες (αμέσως μετά την επίσκεψη στη Μόσχα) ο τουρκικός στρατός επιχειρεί στα Συριακά εδάφη. Αντιμέτωπος με την απροκάλυπτη δυσφορία Ευρωπαίων και Αμερικανών, είναι απολύτως βέβαιο πως θα χρησιμοποιήσει τους δυστυχισμένους που βρίσκονται στη χώρα του (γι αυτό σπεύδει σήμερα  να τον συναντήσει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Σούλτς), καθώς είναι κάτι παραπάνω από σαφές πως χωρίς την ανοχή των τουρκικών υπηρεσιών, δεν υπήρχε περίπτωση να περνούσε απέναντι ούτε… κουνούπι. Το θέμα στην περίπτωση μας είναι πως οι τραγικοί χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης έδωσαν το δικαίωμα ακόμα και στους Σκοπιανούς να κλείσουν τα σύνορα τους. Όσοι λοιπόν περάσουν στην Ελλάδα, στην πλειοψηφία τους θα μείνουν στην Ελλάδα. Αυτό το τελευταίο ας το έχουν υπόψη τους όσοι ακόπως και αχρεωστήτως εγκαλούν τους υπόλοιπους για έλλειψη ευγένιας ψυχής, αναισθησίας στο δράμα και κυνισμό. 

Το θέμα που θέλω να αναδείξω είναι ότι οι λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης δεν πρέπει να εφαρμοστούν στην Κρήτη. Αυτά που διακυβεύονται είναι πολλά. Αν η εικόνα που θα βγάλουν προς τα έξω τα διεθνή ενημερωτικά δίκτυα είναι θετική, τότε δεν θα υπάρξουν ζημιές και ίσως αντίθετα να υπάρξει και όφελος. Αν όμως ομοιάζουν με αυτές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, πιθανόν η επόμενη τουριστική περίοδος να τελειώσει πριν καν ξεκινήσει. Από την άλλη μεριά, δεν μπορείς να αρνηθείς τη βοήθεια σε αυτούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη, ειδικά στα ασυνόδευτα παιδιά (βλέπε και Κ.Ε. 22/3/2016). Τελικά, το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι και θέμα εικόνας, πρέπει όχι μόνο να βοηθάμε, αλλά και να το δείχνουμε. Η Ισπανία για παράδειγμα, ενώ ελάχιστα έχει ασχοληθεί με το θέμα, έχει γεμίσει τα δημοτικά της κτίρια με αφίσες Καλωσορίσατε Πρόσφυγες, στέλνοντας με τον τρόπο αυτό το μήνυμα στον κόσμο πως η χώρα επιτελεί το χρέος της στην ανθρωπότητα. Εμείς που μέσα στη δική μας μνημονιακή τραγωδία έχουμε υποφέρει τα πάνδεινα, συχνά εγκαλούμαστε γιατί η αντιμετώπιση που οι πρόσφυγες τυγχάνουν δεν είναι οι πρέπουσες. Πως το λέει ο λαός; Και κερατάδες και δαρμένοι…    

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook