Την Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη,  μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) Ηρακλείου μαζί με τον πρόεδρο του  σωματείου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) Δημήτρη Βρύσαλη, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο ΠΑΓΝΗ και συναντήθηκαν με τις εργαζόμενες στη σίτιση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΓΕ, “σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθεί το νέο εργασιακό καθεστώς, στο οποίο θα κληθούν να εργασθούν οι εργαζόμενες (που μέχρι σήμερα δούλευαν στον εργολάβο), τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της κουζίνας, τα ιδιαίτερα προβλήματα των γυναικών, και η ανάγκη να δοθεί οργανωμένη απάντηση των εργαζομένων.

Με το νέο εργασιακό καθεστώς, τα προβλήματα δεν λύνονται, αλλά παραμένουν. Με εργολάβο να γίνεται τώρα η διοίκηση του νοσοκομείου, συνεχίζεται η ίδια αντιλαϊκή πολιτική που θέλει τα νοσοκομεία επιχειρήσεις, τους ασθενείς πελάτες και τους εργαζομένους φτηνούς και ευέλικτους χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Είναι η πολιτική που υπηρετεί και αυτή η κυβέρνηση και που αποτελεί στρατηγικό στόχο της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, που προωθούν τις ατομικές συμβάσεις έργου, με κουτσουρεμένα δικαιώματα, δικαιώματα που αναγνωρίζονται ακόμα στον ιδιωτικό τομέα, όπως ο 13ος και 14ος μισθός, επίδομα άδειας, άδεια εγκυμοσύνης, για να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική βάζει στο στόχαστρο και τη μητρότητα. Βάζουν όρους και προϋποθέσεις ή στερούν το δικαίωμα να φέρουμε στη ζωή το παιδί μας. Με τη νέα σύμβαση εργασίας που προωθεί η διοίκηση του νοσοκομείου, οι εργαζόμενες δεν θα μπορούν να πάρουν άδειες κυήσεως, λοχείας και ανατροφής των παιδιών τους, γιατί αυτό θα σημάνει μη εκτέλεση του έργου σύμφωνα με το υπουργείο. Και όλα αυτά γιατί η μητρότητα θεωρείται «κόστος» για του νέου τύπου νοσοκομεία- επιχειρήσεις που πρέπει να θυσιαστεί στο βωμό της ανταγωνιστικότητας.

Η ΟΓΕ καλεί τις εργαζόμενες να σηκώσουν ανάστημα, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και μαζί με το σωματείο τους, τις ομάδες και συλλόγους της ΟΓΕ, να δώσουν τη μάχη για συλλογικές συμβάσεις με όλα τους τα δικαιώματα.

Να βάλουμε τέλος στο δρόμο της εξαθλίωσης. Να αγωνιστούμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά μας δικαιώματα και κοινωνικές παροχές, για έμπρακτη αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία – Πρόνοια – Φάρμακο.  “
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook