Περιθώρια περαιτέρω ανόδου του Γενικού Δείκτη μέχρι την περιοχή των 1.400 μονάδων διακρίνουν εγχώριοι χρηματιστηριακοί παράγοντες, οι οποίοι, ωστόσο, αναμένουν κάποια φυσιολογική διόρθωση τις επόμενες ημέρες λόγω πιθανών ρευστοποιήσεων για την αποκομιδή βραχυχρόνιων κερδών, ωστόσο τη θεωρούν και… αναγκαία προκειμένου να μπορέσουν να «χωνευθούν» κάποια επίπεδα τιμών.

Άλλωστε, όπως δημοσιεύει η imerisia.gr, η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 9,3% για το Χ.Α., με τον τραπεζικό δείκτη, μάλιστα, να υπεραποδίδει με άνοδο 24%.

Ασφαλώς, το αποτέλεσμα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής θεωρείται άκρως ικανοποιητικό για τη χώρα μας και μπορεί να αποτελέσει λόγο σταθεροποίησης σε πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Πέραν από τη μείωση του κόστους δανεισμού και της επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής, που ήταν τα βασικά ζητούμενα για τη χώρα μας τη δεδομένη στιγμή, ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της «Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ» Μάνος Χατζηδάκης στέκεται στο γεγονός πως «το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο αφενός δημιουργεί μια αίσθηση σιγουριάς στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς η παροχή ρευστότητας ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο συστημικής αδυναμίας, αφετέρου η επιπλέον βοήθεια των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ μπορεί να λειτουργήσει θετικά στη βελτίωση του κλίματος αλλά και στην προώθηση επενδύσεων».

Για να διατηρηθεί, ωστόσο, η δυναμική (ή αλλιώς το momentum) στην αγορά πρέπει να επιταχυνθούν όσα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο που υπεγράφη πριν από μερικές εβδομάδες από την ελληνική Βουλή, καθώς μόνο έτσι θα μπορούσαν να πειστούν οι ξένοι ότι η χώρα μας κάνει πράξη όσα χρειάζονται προκειμένου να αρχίσει σιγά σιγά να βγαίνει από την ύφεση.

Πράξεις
Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της «Δραξ ΑΧΕΠΕΥ», Παναγιώτης Χριστόπουλος, υπογραμμίζει πως «το πρώτο βήμα έγινε από τις Βρυξέλλες και πλέον το \’μπαλάκι\’ ρίχτηκε στην Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να κάνει πράξη όσα δεσμεύθηκε με τις νομοθετικές ρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Θα πρέπει η κυβέρνηση να δείξει αποφασιστικότητα στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων και να μην υποκύψει υπό το βάρος του πολιτικού κόστους, αφού από το φθινόπωρο θα αρχίσουν και πάλι τα τεστ ενόψει της καταβολής της έκτης δόσης.

Παράλληλα, θα πρέπει να δημιουργήσει ένα \’μηχανισμό\’ υποδοχής των κοινοτικών κονδυλίων που προορίζονται για αναπτυξιακές επενδύσεις, δηλαδή προκειμένου να αξιοποιηθούν καλύτερα τα κεφάλαια από το ΕΣΠΑ και από το τελευταίο? σχέδιο Μάρσαλ».

Ανάλυση
Σε ό,τι αφορά, πάντως, το βραχυπρόθεσμο μέλλον της αγοράς, με βάση την τεχνική ανάλυση, οι αναλυτές της Εμπορικής Τράπεζας σημειώνουν πως εφόσον πραγματοποιήθηκε η διάσπαση των 1.285 μονάδων με αυξημένους όγκους συναλλαγών, ανοίγει πλέον ο δρόμος για επιτάχυνση της ανοδικής κίνησης προς τη ζώνη τιμών των 1.365 – 1.400 μονάδων.

Ο Κωνσταντίνος Φέγγος, διευθυντής συναλλαγών της «Δυναμική ΑΕΠΕΥ», θεωρεί ως το πλέον πιθανό σενάριο για το Χρηματιστήριο Αθηνών την άνοδο του Γενικού Δείκτη μέχρι τα επίπεδα των 1.400 μονάδων, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες εκτιμά ότι «θα υποστούν κάποιες απώλειες στα κεφάλαιά τους, κάτι, όμως, το οποίο σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη προεξοφληθεί στις αποτιμήσεις των μετοχών τους.

Πιστεύω δηλαδή ότι στα επίπεδα που διαπραγματεύονται σήμερα οι περισσότεροι τραπεζικοί τίτλοι \’χρωστάνε\’ μία σημαντική άνοδο, ακόμη και εάν συνυπολογιστεί κάποιο \’κούρεμα\’ (haircut) στην αξία των κρατικών ομολόγων».

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook