Ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου που κυβερνά την Αίγυπτο το Σάββατο αυξήθηκε στους 231, όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA.

Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανέφερε ότι οι περισσότεροι τραυματίες δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου αλλά οι 39 χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές οι συγκρούσεις ξέσπασαν στη συνοικία Αμπασίγια στο κέντρο του Καΐρου όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς το κτίριο του κοντινού υπουργείου Άμυνας.

Στις συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και στους υποστηρικτές του στρατού χρησιμοποιήθηκαν βόμβες μολότοφ, πέτρες, ξύλα, μαχαίρια, ακόμα και τσεκούρια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και η κυκλοφορία παρέλυσε σε πολλούς δρόμους.

Στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν περίπου 10.000 διαδηλωτές που είπαν ότι θέλουν να πιέσουν το στρατιωτικό συμβούλιο προκειμένου να οριστεί η ημερομηνία για την παράδοση της εξουσίας σε μια πολιτική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο στρατός έστησε οδοφράγματα και αγκαθωτά συρματοπλέγματα και έκανε χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να φθάσουν στο υπουργείο. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως «κάτω η εξουσία του στρατού» και «ο λαός θέλει να πέσει ο στρατάρχης» μια αναφορά στο Χουσέιν Ταντάουι, που ηγείται του στρατιωτικού συμβουλίου.

Το συμβούλιο κυβερνά την Αίγυπτο από την 11η Φεβρουαρίου, όταν ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά τη λαϊκή εξέγερση εναντίον του.

Το Σάββατο, ο Ταντάουι σε ομιλία του στην 59η επέτειο του πραξικοπήματος που σήμανε το τέλος της αιγυπτιακής μοναρχίας, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, δήλωσε ότι «θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κράτος στο οποίο η δημοκρατία θα είναι στέρεα εδραιωμένη», προσθέτοντας ότι «οι ένοπλες δυνάμεις προστάτευσαν και υποστήριξαν την επανάσταση του Ιανουαρίου».

Η χώρα διανύει μια «αποφασιστική περίοδο» η οποία «απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους αιγυπτίους για να αντιμετωπίσουμε τις επείγουσες προκλήσεις οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με δισταγμούς ή με ημίμετρα», πρόσθεσε.