Οι κλιμακούμενες ταραχές στην Αίγυπτο και οι φόβοι για επέκταση του ντόμινο των λαϊκών εξεγέρσεων στις χώρες του αραβικού κόσμου κυριαρχούν στη διεθνή επικαιρότητα, ενώ το ενδιαφέρον αρχίζει και επικεντρώνεται και στις οικονομικές συνέπειες των αναταραχών..

Το πλέον αξιοσημείωτο όμως είναι πως ήδη αρκετές κυβερνήσεις αραβικών χωρών προχωρούν σε κινήσεις «τακτικής», αναγνωρίζοντας πως η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, σε συνδυασμό με το γεγονός πως ένα σημαντικό μερίδιο των πληθυσμών τους ζει σε καθεστώς απόλυτης πενίας, αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα που μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO) ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη πως μέσα σε ελάχιστες ώρες η μέση τιμή του ρυζιού αυξήθηκε κατά 2,5%, σε υψηλά από τα τέλη του 2008.

Την ίδια ώρα ο διάσημος οικονομολόγος  Νουριέλ Ρουμπινί, δηλώνει ότι οι ταραχές στην Αίγυπτο και ο κίνδυνος να εξαπλωθούν και σε άλλα μέρη του πλανήτη έχουν αρνητική επίδραση στην παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ σίγουρα θα οδηγήσουν και σε υψηλότερες τιμές. Αναφέρθηκε δε στην πιθανότητα οι κοινωνικές αντιδράσεις να εξαπλωθούν στην Ινδία, το Πακιστάν, την Κίνα ακόμη και στη Λατινική Αμερική!

Οι επιπτώσεις της αβεβαιότητας και των ταραχών είναι έκδηλες και στην τιμή του μαύρου χρυσού, που ήδη έχει αγγίξει τα 100 δολάρια ανά βαρέλι στο brent.

Ο ΟΠΕΚ βέβαια δηλώνει πως παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα παρέμβει για να διατηρήσει σταθερές τις τιμές, χωρίς ωστόσο να μπορεί να διευκρινίσει με ποιό τρόπο θα μπορέσει να συγκρατήσει μια ανοδική τάση των τιμών,

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook