Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό:

“Το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι ένα φλέγον θέμα για την Ευρώπη και δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο μικροκομματικών πολιτικών και τυχοδιωκτισμών που δίνουν πάτημα σε ακροδεξιές απόψεις και φασιστικές πρακτικές. Πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, να σεβαστούμε το διεθνές – εθνικό δίκαιο και τις αξίες του πολιτισμού μας, ενθυμούμενοι πάντα ότι μιλάμε για ανθρώπους και τις ζωές τους.

Η Ελλάδα βρέθηκε λόγω γεωγραφικής θέσης στο επίκεντρο μεγάλων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, που προκάλεσαν οι πόλεμοι και οι γενικευμένες πολιτικές αναταραχές στην ευρύτερη περιοχή μας. Όσο συνεχίζονται οι πολεμικές συρράξεις, οι αναταραχές, οι ροές δεν πρόκειται να σταματήσουν. Κανείς άνθρωπος δεν μένει στο σπίτι του όταν απέξω γίνεται σφαγή, πόλεμος, κινδυνεύει η ζωή των παιδιών του. Αναζητεί διέξοδο ασφάλειας και ελευθερίας προς τις εύπορες χώρες της βορείου Ευρώπης, αποτελώντας η Ελλάδα όχι τον προορισμό αλλά τον ενδιάμεσο σταθμό.

Όλοι οι φορείς, συλλογικότητες, κινήματα, η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβουν άμεσα  πρωτοβουλία για να συγκροτήσουν ένα μαζικό κίνημα φιλειρηνικό, αντιπολεμικό, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς κόντρα στα ξενοφοβικά κηρύγματα μίσους που εκπορεύονται από διάφορα κέντρα και παράκεντρα. Όπως δήλωσε και ο Ιταλός πρωθυπουργός ενόψει της διάσκεψης των χωρών του Νότου : « Όταν, όμως, ένας άνθρωπος κινδυνεύει να πεθάνει στην θάλασσα, να πνιγεί, δεν με ενδιαφέρουν καθόλου οι δημοσκοπικές έρευνες. Θα κάνω και κάνω ότι μπορώ για να σωθεί. Αυτό με κάνει και να νιώθω ότι διαθέτω ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Η Κρήτη στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού καλείται να φιλοξενήσει 2000 ανθρώπους. Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για το προσφυγικό, Γιάννης Μουζάλας, ανά χώρο φιλοξενίας δε θα στεγαστούν περισσότεροι από 500 πρόσφυγες, ενώ οι χώροι που προτείνονται εξετάζονται από επιτροπή του υπουργείου. Εφόσον υπάρξουν προτάσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την εκμίσθωση κατοικιών ή τη χρήση δημοτικών χώρων, το υπουργείο θα συμφωνήσει και θα προκριθούν αντί της δημιουργίας των δομών φιλοξενίας.

Η αυτοδιοίκηση οφείλει άμεσα να διερευνήσει τη δυνατότητα εξεύρεσης χώρων για τη φιλοξενία των προσφύγων, να υποβάλει συγκεκριμένο σχέδιο προς το Υπουργείο ώστε να υπάρξει συντονισμός δράσης και η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook