Λίγες μέρες πριν από τη δημοσίευση των ισολογισμών του εξαμήνου από τις γαλλικές τράπεζες, ο οικονομικός Τύπος και οι αναλυτές, επιχειρούν να εκτιμήσουν το ύψος της ζημιάς, που πρόκειται να υποστούν όσες είναι εκτεθειμένες στην Ελλάδα και εάν οι Γάλλοι καταθέτες έχουν να φοβούνται κάποιες συνέπειες.

Καθησυχαστικές (μιλώντας για «απορροφήσιμη ζημιά») ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Γαλλικών Τραπεζών, Φρανσουά Περόλ, ο οποίος είναι και πρόεδρος του τραπεζικού ομίλου BPCE (Banque Populaire et Caisse d\’ Epargne) και γνωστός ως πρώην σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί.

Σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιόφωνο, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in,gr, ο Περόλ υποστήριξε ότι «οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έλαβαν μεγάλες αποφάσεις και έπαιξαν τον ρόλο που οφείλουν να παίζουν οι πολιτικοί, δηλαδή να δείχνουν την κατεύθυνση στις αγορές. Δεν είναι οι αγορές εκείνες, που πρέπει να διευθύνουν».

Στο ερώτημα ποια θα είναι τα ποσά που θα υποχρεωθούν να παρέχουν οι γαλλικές τράπεζες και τι θα κοστίσει στους Γάλλους καταθέτες, με δεδομένο ότι προβλέπεται μια ζημιά της τάξεως του 20%, ο κ. Περόλ απάντησε :

«Στο σύνολο των 50 δισ. ευρώ που εμπλέκονται οι ιδιώτες πιστωτές, με βάση το νέο πρόγραμμα στήριξης, οι γαλλικές τράπεζες συμμετέχουν με ποσό ελαφρώς μεγαλύτερο των συνολικά 10 δισ. ευρώ, έως το τέλος της ωριμότητας όλων των ομολόγων έως το 2050».

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, \”ντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό ποσοστό στην ευρωζώνη, μόλις το 2,5% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Κατά τον ίδιο τρόπο, στο σύνολο των οικονομικών δεσμεύσεων των γαλλικών τραπεζών έναντι της ευρωζώνης, η Ελλάδα είναι κάτι πολύ μικρό, είπε ο τραπεζίτης και έφερε ως παράδειγμα τον όμιλο που προεδρεύει.

Ο τραπεζικός όμιλος BPCE, είπε, έχει ισολογισμό 1.050 δισ. ευρώ, η δε έκθεσή του στην Ελλάδα είναι 1,2 δισ. ευρώ, πολύ μικρή.

«Εάν πάρουμε το 20 % και το θέσουμε στο αποθεματικό είναι ένα ποσό εντελώς απορροφήσιμο από τον όμιλο, κάτι αντίστοιχο και για τις άλλες τράπεζες».

Υποστήριξε, επίσης, ότι τα αποθέματα στις γαλλικές τράπεζες είναι απείρως μεγαλύτερα από τα συζητούμενα ποσά για την Ελλάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα σημερινά σχόλια των οικονομικών εφημερίδων:

«Ελλάδα: ένα κόστος μικρότερο από το προβλεπόμενο για τους ιδιώτες πιστωτές», λέει η Figaro.

«Η συμφωνία (για την Ελλάδα) θα έχει περιορισμένο κόστος για τις τράπεζες» λέει η Les Echos.

«Τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, καλά τα κατάφεραν» τιτλοφορεί και η Τribune, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια της τάξεως του 20% (της ζημιάς) που ζητείται από τις τράπεζες είναι επιτεύξιμη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook