Εν μέσω αντιδράσεων συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων το θέμα της μεταστέγασης στις Στέρνες Ακρωτηρίου του Ειδικού σχολείου Χανίων. 

Πρόκειται για ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και χρόνια καθώς ο χώρος στον οποίο στεγάζεται τώρα στην ΕΛΕΠΑΠ δεν πληροί τις προϋποθέσεις αφενός και αφετέρου η ΕΛΕΠΑΠ έχει ζητήσει να ελευθερωθεί ο χώρος για να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών της.

Η δημοτική αρχή κατέληξε στη λύση της μεταστέγασης του ειδικού σχολείου σε κτίριο που βρίσκεται στις Στέρνες, το οποίο είναι αναξιοποίητο εδώ και πολλά χρόνια. Το συγκεκριμένο κτίριο είχε δημιουργηθεί μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ως κέντρο ΑμεΑ και είχε κοστίσει περίπου 850.000 ευρώ. Θεωρείται από τη δημοτική αρχή ως ιδανικός χώρος για τη φιλοξενία του ειδικού σχολείου και λειτουργικός. Η χρήση έχει αλλάξει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σχολείο ενώ έχει διευθετηθεί το θέμα της μεταφοράς, όπως τονίστηκε κατά τη συνεδρίαση.

Αντιδρούν γονείς και εκπαιδευτικοί

Η πρόταση αυτή ωστόσο, σκοντάφτει στις αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών του ειδικού σχολείου με αιχμή την μεγάλη απόσταση των Στερνών από το κέντρο και ιατρική κάλυψη που προσφέρει η εγγύτητα σε δομές όπως το νοσοκομείο. Όπως υποστηρίζουν, ήδη για τη μεταφορά των παιδιών στην ΕΛΕΠΑΠ απαιτείται τουλάχιστον 2 ώρες διαδικασία για την προετοιμασία ενός παιδιού και τη μεταφορά του ειδικά στις περιπτώσεις που μένουν μακριά από την πόλη των Χανίων. Επίσης, τονίστηκε ότι έκτακτα περιστατικά, όπως πνιγμονές ή περίπτωση επιληψιών, δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν εγκαίρως από τη στιγμή που το ειδικό σχολείο στις Στέρνες απέχει πολύ από το νοσοκομείο Χανίων και ακόμα κι αν διατεθεί το ασθενοφόρο της 115 Π.Μ. ο χρόνος που θα απαιτηθεί για τη μεταφορά είναι μεγάλος

Ο αντίλογος υπερ της μεταστέγασης

Τόσο από τον δήμαρχο Χανίων όσο και από την πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου Χανίων, τονίστηκε ότι οι χώροι της ΕΛΕΠΑΠ στους οποίους φιλοξενείται τώρα το σχολείο είναι τελείως ακατάλληλοι. Επίσης, όπως ειπαν το θέμα της αντιμετώπισης εκτάκτων ιατρικών περιστατικών έχει λυθεί. Υπάρχει 2 φορές την εβδομάδα ειδικευμένη γενική γιατρός μέσα στις Στέρνες και τις υπόλοιπες ημέρες υπάρχει γιατρός στο Αρώνι, στο Πυθάρι και στο αεροδρόμιο. Επιπλέον, η 115 Π.Μ. διαθέτει γιατρό και ασθενοφόρο. Υπερ της μεταφοράς του ειδικού σχολείου στις Στέρνες τάχθηκε εκπρόσωπος από την ΕΛΕΠΑΠ καθώς και ο Διευθυντής Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων ο οποίος αναφέρθηκε στην καταλληλότητα του χώρου και υποστήριξε ότι ο χρόνος της απόστασης δεν είναι δραματικά μεγαλύτερος καθώς θα προστεθούν 10 λεπτά στον συνολικό χρόνο μεταφοράς.

Βολές από την αντιπολίτευση για εμπαιγμό

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ήταν έντονες οι αντιδράσεις καθώς όπως τονίστηκε κλήθηκαν να συζητήσουν για ένα θέμα για το οποίο έχει ληφθεί ήδη η απόφαση.

Η κα Νάνσυ Αγγελάκη έκανε λόγο για “παράσταση” της δημοτικής αρχής και μια ειλημμένη απόφαση με αποτέλεσμα τον εμπαιγμό του δημοτικού συμβουλίου. Σε τέτοια θέματα θα πρέπει να ρωτούνται από πριν οι παρατάξεις ώστε να συμβάλλουν στην επίλυσή τους, είπε.

Ο κ. Άρης Παπαδογιάννης χαρακτήρισε τους δημοτικούς συμβούλους διακοσμητικά στοιχεία γιατί κλήθηκαν να συζητήσουν ένα πολύ σοβαρό θέμα για το οποίο υπάρχει ειλημμένη απόφαση. Επιπλέον διερωτήθηκε “Θέλουμε αυτά τα παιδιά να τα κάνουμε αόρατα. Να τα πάμε έξω από τον κοινωνικό ιστό της πόλης και τις δράσεις που είναι αναγκαίες γι’ αυτά;”

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Σαρρής που εξέφρασε την απορία του για τον λόγο για τον οποίο έγινε η συζήτηση από τη στιγμή που η απόφαση έχει ληφθεί και έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση. 

Ο κ. Παπαντωνάκης, είπε πως δεν δέχεται ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο όχι για απόφαση αλλά για συζήτηση. “Δεν σας νοιάζει η επιπλέον καταπόνηση των παιδιών;” τόνισε και πρότεινε μάλιστα να μπει σε ψηφοφορία η λύση του 7ου δημοτικού σχολείου.

Ο κ Ρίζος εξέφρασε με τη σειρά του την αντίρρησή του στον τρόπο με τον οποίο τέθηκε το θέμα και χαρακτήρισε τη διαδικασία κατ’ επίφαση δημοκρατία. Όπως επεσήμανε, με αυτή την πρόταση θέτει η δημοτική αρχή τον κίνδυνο να κλείσει ένα σχολείο γιατί οι γονείς δεν θα μπορούν ή θα φοβούνται να πάνε τα παιδιά τους στις Στέρνες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook