Στροφή στην καθημερινότητα, μέσα από τη δέσμευση για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, επιχειρεί η κυβέρνηση και το πρώτο βήμα αυτής της προσπάθειας γίνεται με την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων. Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε μέρα στην υλοποίηση του προγράμματος και θα ζητήσει από τους υπουργούς εντατικοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, μετά το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, θα ακολουθήσει σειρά άλλων παρεμβάσεων σε κρίσιμους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης ώστε να υπάρξουν οι τομές που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό του κρατικού μηχανισμού.

Δεδομένου ότι η Βουλή δεν θα κλείσει το καλοκαίρι, παρά μόνο για μικρό διάστημα πριν και μετά τον Δεκαπενταύγουστο, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εκμεταλλευθεί τον χρόνο για την ψήφιση νομοσχεδίων τα οποία θα γίνουν νόμοι του κράτους πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ώστε ο κ. Παπανδρέου να έχει να παρουσιάσει έργο, πέρα από αυτό της διαχείρισης της κρίσης της οικονομίας.

Κατά την παρέμβασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Παπανδρέου θα υπογραμμίσει προς τους υπουργούς την αναγκαιότητα να επιταχύνουν το έργο στα υπουργεία τους στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, δεδομένου ότι -όπως θα επισημάνει- «δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία ημέρα».

Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι το διάστημα που μεσολαβεί έως τη ΔΕΘ η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει θέματα τα οποία θα προκαλέσουν αίσθηση στην κοινωνία και παράλληλα θα αποτελέσουν καλή «μαγιά» για τη συνέχεια.

Θεωρείται βέβαιο ότι το ίδιο διάστημα θα ψηφιστούν από τη Βουλή νομοσχέδια για τις αποκρατικοποιήσεις, δεδομένου ότι η κυβέρνηση επείγεται να αποδείξει στις Βρυξέλλες πως υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει τελειώσει με όλα αυτά πριν από τις διαπραγματεύσεις για το δεύτερο Μνημόνιο, το οποίο θα συνοδεύσει το νέο δάνειο της χώρας.

Η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου

Στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει στις 14:00, θα συζητηθούν:

1. Σχέδιο νόμου: Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Γ.Παπακωνσταντίνου)

2. Σχέδιο νόμου: Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών (Γ.Παπακωνσταντίνου)

3. Σχέδιο νόμου: Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και άλλες διατάξεις (Φ.Γεννηματά)

4. Σχέδιο νόμου: Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με τη διενέργεια Δημοψηφίσματος (Χ.Καστανίδης)

5. Σχέδιο νόμου: Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, της φαρμακοδιέγερσης, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις (Π.Γερουλάνος)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook