Τον σαφώς μειωμένο αριθμό βαρελόσκυλων κατά το οδοιπορικό τους στον ορεινό όγκο του Ανατολικού Σελίνου, διαπίστωσαν η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Βυσσίνου Μπομπολάκη και η Ραφαέλα Τριανταφυλάκη. Το γεγονός αυτό είναι παρήγορο όπως αναφέρουν καθώς δείχνει ότι υπάρχει πλεόν μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στην προστασία των ζώων. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι έχουν εξαφανιστεί τα περιστατικά κακομεταχείρισης ζώων. 

Στο οδοιπορικό τους οι δυο γυναίκες συνάντησαν δυο τέτοιες περιπτώσεις.

Όπως περιγράφουν σε ανακοίνωσή τους:

"Την περασμένη Κυριακή ξεκινήσαμε με τη Ραφαέλα ένα μικρό οδοιπορικό στον ορεινό όγκο του Ανατολικού Σέλινου και φθάσαμε στον Καμπανό, το τελευταίο χωριό πριν τη Σούγια.

Όχι, δεν πήγαμε για μπάνιο αλλά σε αναζήτηση δύο μικρών κουταβιών, δύο μηνών , που σύμφωνα με την καταγγελία ο ιδιοκτήτης τα είχε δέσει σε ερημικό σημειο, έκλαιγαν και δεν είχαν νερό.

Για το περιστατικό αυτό είχαμε ειδοποιήσει την τοπική αστυνομία την προηγούμενη βδομάδα αλλά η ενημέρωση που είχαμε δεν μας ικανοποιούσε - και όντως είχαμε δίκιο να ανησυχούμε - και έτσι ξεκινήσαμε να ανηφορίζουμε τον ορεινό όγκο και μετά να κατηφορίζουμε προς τη θάλασσα. 

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι μείναμε ευχαριστημένες αφού σε ένα επαρχιακό δίκτυο που τα προηγούμενα χρόνια κάθε 500 μέτρα υπήρχε ένα βαρελόσκυλο τώρα σε όλη την διαδρομή αυτή των 50 χιλιομέτρων βρήκαμε δυο περιπτώσεις βαρελόσκυλων ή ζώων σε ντεπόζιτα, παλιά ψυγεία κοκ, περιπτώσεις γνώριμες και από το παρελθόν.

Η ικανοποίησή μας ήταν μεγάλη γιατί μετά απο επίμονους και επίπονους αγώνες ετών κατορθώσαμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο την αθλιότητα αυτή των σκυλιών στα βαρέλια με την οποία τα ζώα πρωτίστως βασανίζονταν και η εικόνα του νησιού από απολίτιστη και αφιλόξενη να γίνει πιο πολιτισμένη και πιο φιλική για τους ξένους επισκέπτες μας αν και δρόμος μας είναι μακρύς ακόμη. 

Η πρώτη περίπτωση ήταν στο χωριό Πρασσές στο γνωστό μας κοντέινερ, όπου τα ζώα υπέφεραν από ανοικτές πληγές στα αυτιά από τις μύγες, τα δεσμά τους, η αλυσίδα τους δηλαδή, ήταν δεν ήταν ένα μέτρο και παντού ακαθαρσίες πολλών ημερών. Αναζητήσαμε τον ιδιοκτήτη τους, ο οποίος σύμφωνα με αυτά που μας είπαν γείτονες έλειπε εκείνη την ημέρα.

Γνωρίζουμε το επώνυμό του και αποό το παρελθόν και θα ενεργήσουμε ανάλογα.

Η επόμενη περίπτωση στο χωριό Τσισκιανά, πάλι σε γνωστό σημείο πάνω στον δρόμο, με ίδιες περίπου συνθήκες.

Βρήκαμε τους ιδιοκτήτες, νέους δυστυχώς ανθρώπους , οι οποίοι προσπάθησαν να δικαιολογηθούν, τους εξηγήσαμε τι προβλέπει ο νόμος για τα ζώα και τους ενημερώσαμε ότι θα πρέπει να αλλάξουν άρδην τις συνθήκες να εμβολιάσουν, αποπαρασιτώσουν και " τσιπάρουν " τα δύο σκυλιά.

Στην επιστροφή μας τα είχαν απομακρύνει απο τον δρόμο.

Στο χωριό Καμπανός συναντήσαμε τυχαία τον ηλικιωμένο ιδιοκτήτη των δύο κουταβιών, τα οποία κατά το ψάξιμό μας σε κακοτράχαλα μέρη δεν μπορέσαμε  να τα εντοπίσουμε , ο οποίος μας είπε, ότι τα έχει επιστρέψει σε εκείνον που τα αγόρασε γεγονός που βάσιμα αμφισβητούμε.

Δυστυχώς όμως, συμπτωματικά ανακαλύψαμε , ότι υπήρχε και τρίτο σκυλί, 2-3 μηνών καθαρόαιμο γκέκα, δεμένο σε απόμερο μέρος, χωρίς νερό πουθενά ,με στεγνά τελείως τα "σκεύη" τροφής και νερού , να έχει τρελαθεί απο την προσπάθειά του να ελευθερωθεί .

Του πήγαιναν φαγητό, κόκαλα αρνιού τεράστια , σε αυτό το μικρό πλάσμα.

Δώσαμε σαφείς συμβουλές να απομακρύνει το μικρό θηλυκό σκυλί απο την ερημιά και να το μεταφέρει κατ αρχήν στο σπίτι του , την δε συνέχεια θα την δώσουμε  με βάσει την κείμενη νομοθεσία και διατάξεις.

Νεώτερες πληροφορίες μας λένε ότι δεν επέστρεψε κανένα σκυλί 

Τέλος συναντήσαμε ένα σκυλί , που είχε δοθεί απο τον Δήμο Χανίων , χωρίς έλεγχο την ημέρα υιοθεσίας στις αρχές του χρόνου.

Ήταν ελεύθερο μέσα σε περιφραγμένο μικρό χώρο δίπλα απο το σπίτι των ανθρώπων , που το πήραν,  έκανε σαν τρελό να βγει έξω και σκαρφάλωνε το πλέγμα.

Το σκυλί είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο στην περιοχή και χειρουργήθηκε στην γνάθο και στο ένα του πόδι , με εμφανή ακόμη τα σημάδια του χειρουργείου.

Για όλες τις περιπτώσεις αυτές θα κάνουμε ο, τι μπορούμε καλύτερο για τα ζώα και ο,τι προβλέπει η νομοθεσία .
Μετά από 5 ώρες ταξίδι επιστρέψαμε στην βάση μας

Νατάσα Μπομπολάκη
Ραφαέλα Τριανταφυλάκη"