Τραγελαφικές καταστάσεις προκαλούνται καθημερινά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κουνουπιδιανών απο την τυπολατρική εφαρμογή εγκυκλίου του Υπ.Παιδείας

Μεγάλα προβλήματα στους εργαζόμενους γονείς έχει προκαλέσει η εγκύκλιος του Υπ. Παιδείας που ορίζει ως χρόνο προσέλευσης στα δημοτικά σχολεία το δεκάλεπτο από τις 8:00 μέχρι τις 8:10 το πρωί.

Και τα προβλήματα αυτά γίνονται τεράστια όταν η εγκύκλιος εφαρμόζεται με τυπολατρική ακρίβεια, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κουνουπιδιανών.

 

Το Flashnews.gr πήγε σήμερα το πρωί στο σχολείο στον Άγιο Ονούφριο, όπου διαπιστώθηκαν τα εξής:

Η κεντρική είσοδος στην αυλή του σχολείου μένει κλειστή μέχρι τις 8:00 με αποτέλεσμα δεκάδες παιδάκια (και πρωτάκια) να μένουν έξω από το σχολείο, άλλα ασυνόδευτα και άλλα μαζί με τους γονείς τους, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα από την καθυστέρηση στις εργασίες τους.

Να σημειωθεί πως ένα λεωφορείο φτάνει στο σχολείο με παιδιά ακόμη και 15 λεπτά πριν τις 8:00 με αποτέλεσμα όλα αυτά τα παιδιά, μόνα τους, να περιμένουν έξω από τα κάγκελα.

Όμως και ένα ακόμη λεωφορείο μαζί με δεκάδες  γονείς  που – για να αποφύγουν την παραμονή στην ύπαιθρο – πηγαίνουν στις  8:00 έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη πρόβλημα. Το τεράστιο κυκλοφοριακό κομφούζιο που προκαλεί η ταυτόχρονη άφιξη όλων αυτών των οχημάτων σε έναν αδιέξοδο χώρο με έναν και μόνο δρόμο πρόσβασης.

 

Και ειδικά με την έλευση του επερχόμενου Χειμώνα, οι γονείς αγωνιούν για το τι θα γίνει εάν η Διεύθυνση του σχολείου επιμείνει στην τυπολατρική εφαρμογή της εγκυκλίου.

 

Οι γονείς ζητούν το εξής απλό που θα δώσει λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα.  Να επιτραπεί η είσοδος των παιδιών στο σχολείο από τις 7:45 μέχρι τις 8:10 , δηλαδή 15 λεπτά νωρίτερα, κάτι που μπορεί να γίνει αφού υπάρχει εφημερεύοντας εκπαιδευτικός εκείνη την ώρα.

Να σημειωθεί πως και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων έχει ταχθεί υπερ της ελαστικότητας του μέτρου συνιστώντας το άνοιγμα της εισόδου από τις 7:45 και μάλιστα καταβάλλει προσπάθεια για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Επιπλέον δεν έχει αναφερθεί άλλο περιστατικό σαν και αυτό στα σχολεία του Νομού.

Πάντως ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου Δ.Σ. Κουνουπιδιανών σε έγγραφό του από τις 13/9 προς  την Διεύθυνση του Σχολείου, την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση Χανίων, το Υπ. Παιδείας , ακόμη και τις αστυνομικές αρχές είχε επισημάνει τα εξής:

«Τρεις μέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και την κατά γράμμα και απόλυτη εφαρμογή της υπ’ αριθμ. 139808/Δ1/31-8-2016 εγκυκλίου του ΥΠΕΘ περί «Λειτουργίας Δημοτικών σχολείων για το 2016-2017» σας γνωστοποιούμε την κατάσταση στο 2ο Δημοτικό Σχ. & Νηπιαγωγείο Κουνουπιδιανών.

Πρόκειται για δύο συστεγαζόμενα σχολεία (ένα 12/Θ Δημοτικό και ένα 2/Θ Νηπιαγωγείο), χωροθετιμένο στην κορυφή ενός λόφου στον Αγ. Ονούφριο Χανίων, με σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση με τα πόδια,  με ένα μόνο δρόμο προσέγγισης-αποχώρησης, που αριθμεί περί τους 300 μεταφερόμενους μαθητές και  εξ’ ορισμού με διαφορετικές ώρες προσέλευσης και αποχώρησης.

Αυτόματα αυτό σημαίνει: 

• Πως σε μια οικογένεια όπου υπάρχουν αδέλφια τέκνα του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου αυτά έχουν διαφορετική ώρα προσέλευσης όπου τα μισά θα εισέρχονται και τα υπόλοιπα θα περιμένουν ασυνόδευτα εκτός του αύλειου χώρου με ταυτόχρονη κατασπατάληση του εργασιακού χρόνου των γονέων. Να σημειωθεί πως τα παιδιά αυτά μπορεί να ανήκουν στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού στις ευαίσθητες ηλικίες των 6-7 ετών.  

• Κάποια σχολικά λεωφορεία καταφτάνουν στο σχολείο έως και 15’ πριν το άνοιγμα της αυλόπορτας, οπότε ένας αριθμός παιδιών περιμένει απ’ έξω χωρίς συνοδούς εφόσον είναι μεταφερόμενοι μαθητές.

• Οι υπόλοιποι γονείς προκειμένου να μην αφήσουν τα παιδιά τους να περιμένουν ασυνόδευτα απ’ έξω, και δεδομένου του δεκάλεπτου περιορισμού,  καταφτάνουν ακριβώς στο άνοιγμα της αυλόπορτας με αποτέλεσμα την ταυτόχρονη προσέλευση και άτακτη στάθμευση σχεδόν 200 οχημάτων σε έναν υπαίθριο περιορισμένο χώρο στον οποίο ουδεμία μέριμνα τροχονόμησης δεν έχει ποτέ ληφθεί παρά τις κινήσεις και τα έγγραφα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Εξ’ ορισμού λοιπόν ο δεκάλεπτος περιορισμός εισόδου 250 μαθητών είναι ανέφικτος. 

• Η ίδια εικόνα επαναλαμβάνεται και κατά την έξοδο των μαθητών

Η εικόνα αυτή των συνωστισμένων γονέων και παιδιών έξω από τα κάγκελα, χωρίς κανένα δικαίωμα εισόδου (όπως υποδεικνύεται από την εν λόγο εγκύκλιο) σε έναν μη ασφαλή και κατάλληλο χώρο αναμονής χωρίς κάποιο στέγαστρο, αποτελεί εικόνα παρακμής, θλίψης και ουδεμία σχέση έχει με το όραμα για ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, φιλικό, φιλόξενο που στόχο έχει πάνω απ’ όλα να αγκαλιάσει τους μαθητές και να τους εντάξει ομαλά και με σεβασμό στους κόλπους του.

Αντίθετα καλλιεργεί  αίσθηση φόβου, άγχους, ανασφάλειας τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά και βαθιά απογοήτευση σε όλους αυτούς που θεωρούν την Παιδεία το ύψιστο ιδανικό που η Πολιτεία οφείλει στα παιδιά της ( Σύνταγμα της Ελλάδος, Άρθρο 16).

Η εν λόγω εγκύκλιος απευθύνεται σε όλα τα σχολεία της Ελλάδος τα οποία καλούνται να την εφαρμόσουν με τη στοιχειώδη ευελιξία και το στοιχειώδη νου κατά περίπτωση; Τι γίνεται στις περιπτώσεις –όπως στο σχολείο μας- που η πιστή εφαρμογή της δημιουργεί αλλεπάλληλα προβλήματα; Οποιαδήποτε εγκύκλιος ή νόμος θα έπρεπε να εξυπηρετεί τις ανάγκες και το συμφέρον όλης της σχολικής κοινότητας ειδάλλως ουδείς λόγος ύπαρξης αυτών υφίσταται. Αντιθέτως μια μη ρεαλιστική και εφαρμοστέα εγκύκλιος θα πρέπει να βελτιωθεί ή να ανακληθεί προτού μόνης της αυτοαναιρεθεί.  

Ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων εκπροσωπώντας 300 οικογένειες δεν κατανοούμε πως ακριβώς διαφυλάσσεται η ασφάλεια των παιδιών μας όταν αυτά περιμένουν ασυνόδευτα έξω από τον αύλειο χώρο, σε ένα μη ασφαλές παρκινγκ, εκτεθειμένα στον ήλιο και την βροχή με 200 οχήματα να κινούνται και να σταθμεύουν άτακτα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και με απόλυτο και αμέριστο σεβασμό στο έργο που επιτελούν οι εκπαιδευτικοί μας προτείνουμε:

• Έναρξη της εισόδου των μαθητών στον χώρο του σχολείου στις 7:45 και λήξη στις 8:10 με δυνατότητα εισόδου των γονέων στον αύλειο χώρο σε αυτό το διάστημα.
• Την πρόσληψη σχολικού τροχονόμου
• Την εκπόνηση και εφαρμογή κυκλοφοριακής μελέτης.

Επισημαίνεται  πως σε περίπτωση καθυστέρησης λήψης αποτελεσματικών μέτρων ή ανεύρεσης οριστικής λύσης οποιοδήποτε ατύχημα συμβεί εκτός του αύλειου χώρου, στον χώρο αναμονής θα αναζητηθούν ευθύνες πρωτίστως στη Δ/νση του σχολείου, στον σύλλογο διδασκόντων, στην Δ/νση Α/θιας Εκπ/σης Χανίων και σε όλους τους συναρμόδιους.

Η ασφάλεια των παιδιών μας είναι μέριμνα της σχολικής κοινότητας μέσα και έξω του αύλειου χώρου.

Παρακαλούμε πολύ για την άμεση ανταπόκριση και ενέργειες σας.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook