Ανακοίνωση ΝΟΔΕ Ηρακλείου με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας για τις «μονάδες της γειτονιάς» σε Ηράκλειο και Γάζι:

«Ο Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός ανακοίνωσε ότι από το Ηράκλειο και το Γάζι θα αρχίσει από τον Ιανουάριο του 2017 η πιλοτική λειτουργία των “μονάδων της γειτονιάς” και των οικογενειακών γιατρών, ενώ όλος ο σχεδιασμός για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Κρήτη.

Μάλιστα, τόνισε ότι “με τις μονάδες γειτονιάς και τις ομάδες των γιατρών που θα τις στελεχώνουν, στόχος είναι να έχει ο πολίτης εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Οι γιατροί που θα εξετάζουν τον ασθενή θα κρίνουν εάν χρειάζεται ή όχι η παραπομπή του στο νοσοκομείο”.

Κι ενώ θα περίμενε κανείς να αναφερθεί στα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες υγείας, αντ’ αυτού αναφέρθηκε σε γιατρούς που θα προσληφθούν. Στο άγνωστο μέλλον!

Όταν τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία ψυχορραγούν από τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε ιατρικό υλικό.  

Όταν, ιδιαίτερα στο Ηράκλειο, για το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο, 1 νοσηλευτής αντιστοιχεί σε 40 ασθενείς.

Όταν η ελλιπή συντήρηση μηχανημάτων και υποδομών που το τελευταίο διάστημα παραμένουν σε λειτουργία χάρη στις χορηγίες και πρόσφορες ιδιωτών.

Όταν τα υποβαθμισμένα Κέντρα Υγείας λειτουργούν χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών, νοσηλευτών και του προσωπικού που εργάζεται εκεί.

Αν λειτουργούσαν αποτελεσματικά τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία θα υπήρχε εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίας υγείας και αξιολόγηση της ανάγκης ή μη παραπομπής σε νοσοκομείο.

Προεκλογικά, υπόσχονταν 7.000 προσλήψεις, αύξηση χρηματοδότησης στα νοσοκομεία, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ορθολογικοποίηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ενάμιση χρόνο μετά το μόνο που κατάφεραν είναι η συνεχής υποβάθμιση σε όλους τους τομείς της υγείας.

Ο λαϊκισμός, όμως, πληρώνεται! Οι πολίτες του Ηρακλείου και όλης της Κρήτης δεν αντέχουν άλλη υποκρισία και άλλο ψέμα!  Ο λαός θα δώσει την απάντησή του! Είναι ώρα να φύγετε!».