Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι αναμένει η παγκόσμια χρήση της πυρηνικής ενέργειας να συνεχίσει να επεκτείνεται, παρά τη χειρότερη πυρηνική κρίση στον κόσμο τα τελευταία 25 χρόνια στην πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα της Ιαπωνίας που επλήγη από το σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Υπάρχουν κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, που έχουν αναθεωρήσει την ενεργειακή πολιτική τους. Όμως, πολλές χώρες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με πυρηνικά εργοστάσια είναι αναγκαία λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη», δήλωσε ο Γιουκίγια Αμάνο, γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ.

«Ο ρυθμός της επέκτασης θα μπορούσε να επιβραδυνθεί, αλλά σίγουρα θα συνεχίσει να αυξάνεται», σημείωσε.

Τα σχόλια του Αμάνο ακολούθησαν μια συνάντηση με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν, ο οποίος δήλωσε αυτό το μήνα ότι η καταστροφή της Φουκουσίμα τον έχει πείσει ότι η Ιαπωνία θα πρέπει να πάψει να εξαρτάται από την πυρηνική ενέργεια και ενδεχομένως να μην έχει πυρηνικές μονάδες.

Ο Αμάνο είπε ότι δήλωσε στον Καν ότι η ΙΑΕΑ είναι έτοιμη να προσφέρει υποστήριξη στην Ιαπωνία για την απορρύπανση και την επεξεργασία των λιωμένων ράβδων καυσίμου, στην οποία η Υπηρεσία έχει εμπειρία, και ότι ο Καν του απήντησε πως η Ιαπωνία σχεδιάζει να συνεργαστεί στενά με τον Οργανισμό γι’ αυτό.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αλλά προειδοποίησε πως για τον καθαρισμό των εγκαταστάσεων μετά την καταστροφή θα χρειαστούν χρόνια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook