Δείτε την ανακοίνωση-απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ΕΛΜΕ Χανίων

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ακροδεξιό κόμμα των ΑΝΕΛ, ανέλαβαν την κυβερνητική εξουσία και επέβαλαν στο λαό και τον τόπο το τρίτο και πιο δυσβάσταχτο Μνημόνιο.

Με την ανάληψη της διακυβέρνησης γκρεμίστηκαν όλες οι αυταπάτες και αποκαλύφθηκε το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε φύλο και φτερό το περίφημο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», επιχείρησε να σκορπίσει νέα πλάνη με το διαβόητο «παράλληλο πρόγραμμα εντός μνημονίων σε φιλολαϊκή κατεύθυνση». Σήμερα, ένα χρόνο μετά, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι οικογένειες τους, όλοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι βιώνουμε τις δραματικές συνέπειες του συνόλου των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων, παλιών και νέων. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται αντιμέτωποι με το νέο κύμα σαρωτικών μέτρων που επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Νέοι αντιασφαλιστικοί νόμοι, περικοπή 145.000 επικουρικών συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ, ψαλίδισμα στο ΕΦΑΠΑΞ, απανωτή φοροληστεία σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων (ΕΝΦΙΑ κλπ), το “μεγάλο παζάρι” με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, απολύσεις και ένταση της ανεργίας, γενίκευση της ελαστικής και απλήρωτης εργασίας, δραματικές μειώσεις των μισθών σε ιδιωτικό (2,5%-3,5% το 2015 σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ) και δημόσιο τομέα με την επιβολή του περίφημου “νέου” ενιαίου μισθολογίου. Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στην ήδη υπάρχουσα και εφαρμοζόμενη πολιτική. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στα πλαίσια της 2ης αξιολόγησης για τη δόση των 2.8 δις ευρώ, ετοιμάζεται να πάρει νέα μέτρα ισοπέδωσης όσων κατακτήσεων έχουν απομείνει ακόμη. Στο στόχαστρο της νέας αντεργατικής επέλασης μπαίνει η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα, η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το χτύπημα των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων με αιχμή την επαναφορά του αντιδραστικού “λοκ-άουτ” ως μέτρο καταστολής των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων. 

Ο κλάδος των εκπαιδευτικών , οι εργαζόμενοι και η κοινωνία  συνολικά  βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο γύρο βαρβαρότητας  από την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  σε απόλυτη συμφωνία με την ΕΕ- ΔΝΤ και κεφάλαιο.  Με τον νόμο που ψηφίζει  στη Βουλή, περνάει το ρεύμα (ΔΕΗ), το νερό (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ), 2000κτίρια σχολείων και την κατασκευαστική εταιρεία του δημοσίου (ΚτΥπ), την αμυντική βιομηχανία της χώρας (ΕΛΒΟ), και το Μετρό της Αθήνας στο Υπερταμείο ξεπουλήματος. Όλα αυτά μετά τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις μαρίνες, το Ελληνικό, που έχουν ήδη πουληθεί. Σε επόμενο νομοσχέδιο (ήδη ανακοινωμένο) θα περιλάβουν την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ώστε να ιδιωτικοποιήσουν και την διαχείριση του Εθνικού Εναέριου Χώρου- ναι, είναι αλήθεια: θα ιδιωτικοποιήσουν και τον αέρα!

Στην ίδια λογική και με συνοπτικές διαδικασίες κινείται και στην εκπαίδευση. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για να “εξοικονομήσει” προσωπικό κόβει κυριολεκτικά εκατοντάδες θέσεις μονίμων εκπαιδευτικών επιχειρώντας με “λογιστικό” τρόπο να εξαφανίσει τα πραγματικά κενά επιβάλλοντας μπαράζ μέτρων ήδη από το καλοκαίρι μέχρι και τώρα. Με τα νέα μέτρα το υπουργείο προχωρά σε ενοποιήσεις ειδικοτήτων και την μετατροπή των διακριτών γνωστικών αντικειμένων σε εκπαιδευτικούς “χυλούς”. Με μοναδικό γνώμονα την μείωση των κενών και δίχως  ίχνος παιδαγωγικού κριτηρίου προχωρά στην αλλαγή ωρολογίων προγραμμάτων, με δίωρη διδασκαλία και «ευέλικτες» εβδομάδες, με την κατάργηση ολιγομελών τμημάτων τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, στις Ομάδες Προσανατολισμού και των κατευθύνσεων στα ΓΕΛ. Ταυτόχρονα μέσα στο καλοκαίρι κατήργησε τους υπεύθυνους εργαστηρίων. Μόλις στα μέσα του Σεπτέμβρη δόθηκε νέα εντολή για τη δημιουργία τμημάτων ξενόγλωσσων μαθημάτων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το επίπεδο της γλωσσομάθειας, ενώ αφαιρέθηκε από τους εκπαιδευτικούς της Πληροφορικής η δίωρη υποστήριξη των ερευνητικών εργασιών, δημιουργώντας νέες “δεξαμενές” πλεοναζόντων εκπαιδευτικών. Η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση των οργανικών θέσεων, τη δημιουργία τεχνητών πλεονασμάτων για να επιβάλλει την υποχρεωτική κινητικότητα και την ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τελευταίο «κατόρθωμα» είναι η απόφαση του περιφερειακού Διευθυντή Κρήτης για την κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ Βρυσών και Κισσάμου, ως συνέχεια της κατάργησης των ειδικοτήτων Οικονομίας και Διοίκησης στα ΕΠΑΛ (2ο Χανίων και Ελ. Βενιζέλο)  το καλοκαίρι. Αυτό είναι το “εκπαιδευτικό” όραμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για την εκπαίδευση, καθώς το κόψιμο ολιγομελών τμημάτων ήταν σε πανελλαδική κλίμακα.

Στο ζοφερό τοπίο της διαρκούς υποχρηματοδότησης και της χρεοκοπίας του Δημόσιου Σχολείου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  μεθοδεύει το σχέδιο της άρχουσας τάξης, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για μια μαζική, φτηνή δεκάχρονη εκπαίδευση δεξιοτήτων, ένα Γενικό Λύκειο για “λίγους κι εκλεκτούς” και μια ΤΕΕ συρρικνωμένη υποταγμένη στις ανάγκες της αγοράς,  της μαθητείας – σκλαβιάς στους εργοδότες. Επιδιώκουν μια εκπαίδευση ακόμα πιο ταξική, με τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα στον καιάδα και ένα σκλαβοπάζαρο δήθεν εργασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τα δικαιώματα των προσφύγων μαθητών να αποπέμπονται εκτός σχολείου.

Οι προωθούμενες αλλαγές είναι τόσο βίαιες που δεν υπάρχουν περιθώρια για ατομικές λύσεις. Η ανάγκη συσπείρωσης όλων των συναδέλφων στο σωματείο είναι βασική προϋπόθεση για την ανατροπή της κατάστασης. Η επερχόμενη αντεργατική μεταρρύθμιση θα επιδράσει στο σύνολο την υπηρεσιακής μας ζωής (ευελιξία, κινητικότητα, μερική απασχόληση, αξιολόγηση και αυτά σε συνθήκες χτυπήματος της συνδικαλιστικής δράσης). Σε αυτές τις συνθήκες είναι ανάγκη να προβάλουμε το σύνολο των αιτημάτων μας, να οργανώσουμε τη δική μας πάλη.
 
Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

Έκτακτη και γενναία κρατική χρηματοδότηση της εκπαίδευσης.

Μέτρα για τη μόρφωση των παιδιών προσφύγων – μεταναστών.

Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Όχι στην ελαστική εργασία.

Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας! Κανένας εκπαιδευτικός με λιγότερα από 1000€! Να επανέλθουν τώρα ο 13ος και 14ος  μισθός! Να ξεπαγώσουν άμεσα όλα τα μισθολογικά κλιμάκια.

Επαναφορά του διδακτικού μας ωραρίου στα επίπεδα του 2013.

Άμεση κάλυψη όλων των φετινών κενών χωρίς καθυστερήσεις. Κάθε μαθητής να έχει το Δάσκαλό του. Όχι στην πολιτική των πλαστών πλεονασμάτων.

Να αποσυρθούν τώρα οι ρυθμίσεις του Υπ. Παιδείας που προωθούν τεχνητά πλεονάσματα (αλλαγές  ωρολογίων προγραμμάτων, κατάργηση 3ωρου για υπεύθυνους εργαστηρίων, αλλαγές αναθέσεων, επίπεδα γλωσσομάθειας, υποστήριξη ερευνητικών εργασιών κλπ)

Καμιά υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικού. Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο

Απόσυρση και κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών μέτρων για την Τεχνική Εκπαίδευση (Δομή ΕΠΑΛ, τέταρτο έτος μαθητείας, κατάρτιση – Μαθητεία – πιστοποίηση, Μεταγυμνασιακά ΔΙΕΚ, κλπ)

Καμία υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικών εκτός ΠΥΣΔΕ και στη «μη τυπική» εκπαίδευση.

Καμιά συγχώνευση – κατάργηση σχολείων, τμημάτων ομάδων προσανατολισμού, τομέων και ειδικοτήτων. 20  μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 στα εργαστήρια. Τμήματα Ομάδων Προσανατολισμού, τομείς και ειδικότητες σύμφωνα με τις ανάγκες των μαθητών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Κατάργηση της τροπολογίας για τα τμήματα ένταξης – ενίσχυση της παράλληλης στήριξης και των τμημάτων ένταξης. Στήριξη της ειδικής αγωγής.

Άμεση ανάκληση των αποφάσεων για Αγγλικά, ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ.

Πρόγραμμα δράσης

Όλη την προηγούμενη περίοδο η ΕΛΜΕ Χανίων έδωσε μία σειρά μάχες, με στάσεις εργασίας, παραστάσεις διαμαρτυρίας, αποφάσεις, συνέντευξη τύπου με τους συναδέλφους της πρωτοβάθμιας κλπ. Είναι φανερό ότι αυτά δεν φτάνουν, δεν απαντούν στη καταιγίδα μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση. Όσο προχωρά η υλοποίηση των Μνημονίων, όσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση τόσο θα γιγαντώνεται η αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική. Η απάντηση σε αυτή την επίθεση, θα κρίνει το μέλλον της Δημόσιας Εκπαίδευσης, της δουλειάς μας, της νεολαίας και του λαού μας. Η έκβαση της αντιπαράθεσης, ακόμα και σε αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τις δικές μας επιλογές.

Έχουμε όλοι το καθήκον να πάρουμε την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια μας μέσα από τη συσπείρωση στα σωματεία μας. Η επόμενη περίοδος πρέπει να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας σκληρής και παρατεταμένης αντιπαράθεσης, που θα στοχεύει στην υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης, των μορφωτικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς και των εργασιακών κατακτήσεων των Εκπαιδευτικών, που θα συγκρουστεί με το νέο κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα που προετοιμάζουν κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ. Άμεσα να προχωρήσουμε με:

1. Την ανάληψη  κοινών πρωτοβουλιών με τις  ΕΛΜΕ Κρήτης, τα σωματεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τους συλλόγους γονέων, τους μαθητές και τους φοιτητικούς συλλόγους για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης,  τις μορφωτικές  ανάγκες  των παιδιών, τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Το ΔΣ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία μαζί με τους φορείς των τοπικών κοινωνιών(Δήμος, Γονείς, Μαθητές  σωματεία κλπ) να αναδείξει το ζήτημα του Δημόσιου Σχολείου συνολικά και με έμφαση τα ΕΠΑΛ του νομού. Επίσης  και με  ευθύνη της ΟΛΜΕ να οριστεί στις αρχές Οκτώβρη, ημέρα πανελλαδικής 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης με διοργάνωση συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα, απευθύνοντας πρόσκληση αγωνιστικής πανεκπαιδευτικής  συμπόρευσης σε Δασκάλους και Γονείς .

2.προκήρυξη  24ωρης πανδημοσιουπαλληλικής απεργίας τις αμέσως επόμενες ημέρες με αφορμή τα νέα αντεργατικά μέτρα. Να σημάνει πανδημοσιοϋπαλληλικός συναγερμός! Κανένα νομοσχέδιο να μην κατατεθεί από την κυβέρνηση χωρίς αντίδραση και λαϊκή κινητοποίηση.

3. Την ανάληψη πρωτοβουλίας μαζί με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία , εργατικά σχήματα, συλλογικότητες, επιτροπές ανέργων  του Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα για να μπορέσει το συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες ανατροπές στο σύνολο των εργασιακών σχέσεων, τον νέο συνδικαλιστικό νόμο κλπ που προωθεί η κυβέρνηση στα πλαίσια των μνημονιακών της δεσμεύσεων, ξεπερνώντας τα όρια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Προτείνουμε κλιμάκωση αμέσως μετά την πρώτη 24ωρη απεργία, με πρόγραμμα πολύμορφου αγώνα (απεργίες, συλλαλητήρια, διαδηλώσεις) μέσα στο Νοέμβρη, που θα συγκεκριμενοποιηθεί μέσα από νέες ΓΣ και γενική συνέλευση προέδρων στα τέλη Οκτωβρίου.