Ερώτηση κατέθεσε σήμερα η δημοτική ομάδα των “Ενεργών Πολιτών” αναφορικά με την ανακοίνωση του δημάρχου Ηρακλείου για την από κοινού με τον Δ. Μαλεβιζίου δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης στον Αλμυρό.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

“κ. Δήμαρχε

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανακοινώσατε την πρόθεση σας να προχωρήσετε στην κατάθεση κοινής πρότασης με τον Δήμο Μαλεβιζίου για την από κοινού δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης στον Αλμυρό ποταμό.

Το θέμα, όπως και εσείς σημειώσατε, είναι σοβαρό.

Ας δούμε το περιβάλλον και τα δεδομένα του προβλήματος ώστε να καταλήξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα στην ορθότητα ή όχι της πρότασης σας.

Ο Δήμος Μαλεβιζίου λειτουργεί ήδη μια μονάδα αφαλάτωσης δυναμικότητας 3000 κυβικών νερού την ημέρα και όπως ανακοίνωσε με δελτίο τύπου στις 31/8/2016 εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ μια νέα μονάδα ίδιας δυναμικότητας (3.000) με προϋπολογισμού 2.600.000 €.

Στην νέα πρόταση που προτίθεστε να καταθέσετε στην Περιφέρεια Κρήτης, η δυναμικότητα της μονάδας υπολογίζετε περί τα 15.000 κυβικά νερού την ημέρα, η οποία κατά κύριο λόγο θα τροφοδοτεί τον Δήμο Ηρακλείου, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα επωμίζεται και το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής της λειτουργίας.

Το ύψος του προϋπολογισμού του έργου δεν το ανακοινώσατε, αλλά συγκρίνοντας τις δυναμικότητες με την μονάδα που ανακοίνωσε ο Δήμος Μαλεβιζίου, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι θα κυμανθεί περί τα 10.000.000 €.

Ο Δήμος Μαλεβιζίου έχει θεωρητικά ανάγκη 6.000 κυβικά νερού την ημέρα, ποσότητα που καλύπτει ουσιαστικά με την υφιστάμενη και την νέα μικρή μονάδα που ενέταξε στο ΕΣΠΑ, όπως πρόσφατα ανακοίνωσε.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, από το φράγμα Αποσελέμη και τις υπάρχουσες γεωτρήσεις παράγονται και διανέμονται στο δίκτυο του Ηρακλείου περίπου 50.000 κυβικά την ημέρα, ενώ το νερό που καταγράφεται και τιμολογείται (άρα και καταναλώνεται) σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΥΑΗ είναι το μισό, οπότε περί των 25.000 κυβικών «χάνονται» της ημερήσιας παραγωγής.

Είναι επίσης γνωστό ότι από το φράγμα του Αποσελέμη, θα συνεχιστεί η τροφοδοσία του δικτύου του Δήμου Ηρακλείου ίσως και με πάνω από 15000 κυβικά την ημέρα.

Όπως επίσης έχει γίνει γνωστό από τη ΔΕΥΑΗ, κάποιες από τις σημερινές γεωτρήσεις που εξυπηρετούν την τροφοδοσία του δικτύου, πρέπει να λειτουργούν καθώς είναι απαραίτητες λόγω των υψομετρικών διαφορών που υπάρχουν στο δίκτυο.

Η άντληση από τις υπάρχουσες γεωτρήσεις, έχει ένα μέσο κόστος για τη ΔΕΥΑΗ της τάξης των 0,21 € ανά κυβικό, ενώ η αντίστοιχη χρέωση από το φράγμα του Αποσελέμη είναι 0,17 €. Αν οι απώλειες μειωθούν σαν αποτέλεσμα ελέγχου και έργων, με την χρήση των νέων τεχνολογιών είναι φυσιολογικό ότι το μέσο κόστος θα μειωθεί σημαντικά.

Όπως επίσης αναφέρατε θα γίνουν άμεσα και 3 νέες γεωτρήσεις, που θα συμβάλλουν στην αύξηση της υπάρχουσας ποσότητας προς διάθεση στο δίκτυο διανομής.

Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι την απαιτούμενη ποσότητα την εξασφαλίζαμε μέχρι το τέλος του 2015 (πριν την έναρξη της διάθεση από το φράγμα του Αποσελέμη), μόνο από τις υπάρχουσες γεωτρήσεις. Το 2016 προστέθηκαν οι αρχικές ποσότητες του Αποσελέμη, (12000-15000 ημερησίως ) οι οποίες προβλέπεται να αυξηθούν σημαντικά μετά την ολοκλήρωση της στοάς και των καλύτερων αναμενόμενων βροχοπτώσεων.

Δημιουργήθηκε έτσι η δυνατότητα κάποιες γεωτρήσεις να είναι σε εφεδρεία και έτσι δεν καταναλώνονται όλοι οι διαθέσιμοι πόροι.

Κύριε Δήμαρχε,

Με την σημερινή μας παρέμβαση, οι Ενεργοί Πολίτες σας ερωτούν :

Με ποια μελέτη σκοπιμότητας προχωρήσατε στην επιλογή αυτής της λύσης (οικονομικά, περιβαλλοντικά και τεχνικά στοιχεία); Αν υπάρχουν τέτοιου είδους στοιχεία παρακαλούμε να καταθέσετε άμεσα προς ενημέρωση.

Τι οικονομική επίπτωση θα έχει το προτεινόμενο έργο στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΗ;

 Σε τι μέτρα και έργα αντιμετώπισης των απωλειών θα προχωρήσετε, σε πιο οικονομικό ύψος ανέρχονται αυτές. Μήπως θα συνεχιστεί η λογική που επικρατεί χρόνια τώρα να παραμένουν οι απώλειες στα πολύ υψηλά επίπεδα του 50%;

Κύριε Δήμαρχε,

Όπως πολύ καλά γνωρίζεται η επιλογή της αφαλάτωσης σαν μεθόδου για την εξασφάλιση πόσιμου νερού είναι τελευταία στις επιλογές. Προκρίνονται μέθοδοι και τρόποι οι οποίοι προσφέρουν λύση, ιδιαίτερα σε περιοχές σαν τις δικές μας, περιβαλλοντικά αποδεκτές, οικονομικότερες και ποιοτικά καλύτερες (γεωτρήσεις, εμπλουτισμός τους, υδρομαστευτική στοά).

Η αφαλάτωση έχει και μεγαλύτερο οικονομικό κόστος και περιβαλλοντική επιβάρυνση, σοβαρή. Βέβαια πουθενά δεν είδαμε και αναφορά αυτών των επιπτώσεων. Η πιθανολογούμενη χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ σε τίποτα δεν μειώνει την ανάγκη οι επιλογές να είναι διαχρονικά οικονομικές και ποιοτικές. Και η οικονομική συγκυρία είναι δύσκολη για έργα αμφιβόλου αποδοτικότητας. Οι εξαγγελίες που κάνατε, σαν να νοιώθατε ενοχή για την επιλογή σας της αφαλάτωσης, για υδρομαστευτική στοά, νέες γεωτρήσεις, μείωση των απωλειών, προκαλούν το εξής ερώτημα.

Τι χρειάζεται η αφαλάτωση αν μειώσετε τις απώλειες, κατασκευάσετε την υδρομαστευτική στοά, εμπλουτιστούν οι γεωτρήσεις και λειτουργήσει ικανοποιητικά η τροφοδοσία από το Φράγμα; Οι εξαγγελίες με τον τρόπο που έγιναν, χωρίς παρουσίαση μελέτης σκοπιμότητας, οικονομικών στοιχείων έργου, περιβαλλοντικών όρων και στοιχείων λειτουργίας του σχήματος (περιφέρεια, δύο μέλη από Μαλεβίζι και η ΔΕΥΑΗ), ουσιαστικά κάνουν το Δήμο Ηρακλείου από υποτιθέμενο πρωταγωνιστή σε ρόλο δεύτερου. Ελπίζουμε να μην είναι έτσι, διότι επί της θητείας σας παρατηρούνται σοβαρές υποχωρήσεις σε θέματα βασικών επιλογών και πολιτικών του Δήμου Ηρακλείου.

Θα θέλαμε στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου να γίνει συζήτηση και να μας προσκομίσετε τα ζητούμενα στοιχεία.

Για την δημοτική ομάδα των
ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Ηλίας Λυγερός”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook