Την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες, από A2 σε Baa1, ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, επικαλούμενος μεταξύ άλλων την έλλειψη πολιτικής συναίνεσης, τη δημοσιονομική κατάσταση και την έκθεση κάποιων τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα.

Ο οίκος αξιολόγησης όπως αναφέρει το in.gr, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας.

Η υποβάθμιση αποτελεί συνέχεια της ανακοίνωσης της Moody\’s στις 16 Μαΐου με την οποία έθεσε την Κύπρο υπό αρνητική παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση.

Η υποβάθμιση οφείλεται, σύμφωνα με τους Moody’s, σε τρεις βασικούς λόγους:

1. Στις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου, που έχουν ενταθεί από τις δημοσιονομικές και οικονομικές επιπτώσεις της καταστροφής στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Βασιλικό στις 11 Ιουλίου.

2. Την έλλειψη πολιτικής συναίνεσης στην Κύπρο, που έχει αυξήσει τους κινδύνους εφαρμογής των δημοσιονομικών σχεδιασμών της κυβέρνησης.

3. Τον κίνδυνο ότι τουλάχιστον κάποιες τράπεζες θα χρειαστούν κρατική στήριξη μεσοπρόθεσμα λόγω της έκθεσης τους σε ελληνικά ομόλογα.

Ο αρνητικός ορίζοντας αντανακλά την εκτίμηση της Moody’s ότι το περιβάλλον που ισχύει σήμερα δημιουργεί αυξημένους κινδύνους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook