Πολλές αναταράξεις και ερωτηματικά έχει προκαλέσει – σε όσους ασχολούνται με τα δημοτικά θέματα – η ανάθεση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δ. Χανίων σε ΜΚΟ, μία είδηση που πέρασε αθόρυβα στο ευρύ κοινό.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 12ης Σεπτεμβρίου 2016, ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας πρότεινε να αναλάβει τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, επικαλούμενος λόγους αδυναμίας των υπηρεσιών του Δήμου να ανταπεξέλθουν. 

Ωστόσο όμως απορία προκαλεί το γιατί ο Δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Είναι γνωστό ότι το Παντοπωλείο που στήθηκε επί Δημαρχίας του Μανώλη Σκουλάκη, με επικεφαλής την Αντιδήμαρχο κ. Χρυσούλα Χατζηδάκη, λειτουργούσε σχεδόν άψογα σε όλη την προηγούμενη δημοτική περίοδο.

Με την συνεργασία του προσωπικού από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου είχε στηθεί ολόκληρος μηχανισμός για την επιλογή των δικαιούχων, ενώ υπήρξε και δημιουργία ειδικού λογισμικού για την διαχείριση των αγαθών.

Βασικό στοιχείο που συντέλεσε στην επιτυχία του εγχειρήματος ήταν η συμμετοχή των εθελοντών του Δήμου, που με συνεχείς δράσεις φρόντιζαν να είναι γεμάτα τα ράφια του Παντοπωλείου με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ εξίσου σημαντική ήταν και η συνεισφορά σε προϊόντα αλλά και υπηρεσίες πολλών μεγάλων εταιριών από τα Χανιά, αλλά και μεγάλων εταιριών από την Αθήνα, όπως τράπεζες, τηλεπικοινωνίες κ.α.

Τι άλλαξε όμως κατά την νέα δημαρχιακή περίοδο; Το προσωπικό του Δήμου είναι το ίδιο, μόνο οι επικεφαλείς Αντιδήμαρχοι άλλαξαν. 

Μήπως δεν είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν σε ένα τόσο σημαντικό τομέα της κοινωνικής πολιτικής και αποφάσισαν να αναθέσουν το θέμα σε μία ΜΚΟ, πού τόσα έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα για τον ύποπτο ρόλο τους στα θέματα των Μεταναστών, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια με τις ύποπτες κρατικές χρηματοδοτήσεις;

Πως είναι δυνατόν ένας τόσο ευαίσθητος κοινωνικά Δήμαρχος (τουλάχιστον αυτό δήλωνε προεκλογικά), να αφήνει ένα τόσο σημαντικό κομμάτι σε ξένα χέρια;

Ποια είναι αυτή η ΜΚΟ, ποιος ή ποιοι κρύβονται από πίσω και γιατί ο Δήμαρχος δεν έκανε ανοιχτή δημόσια πρόσκληση ώστε να επιλέξει και να διαπραγματευτεί οφέλη για το Δήμο μέσα από το πρόγραμμα χρηματοδότησης, αλλά την έφερε έτοιμη «στο πιάτο» για ψήφιση στο ΔΣ, και την «έβαλε μέσα» , ουσιαστικά, με απευθείας ανάθεση; 

Ποιοι είναι οι όροι συνεργασίας για την λειτουργία του Κοινωνικού  Παντοπωλείου και γιατί όπως φαίνεται από την απόφαση του Δ.Σ., ο Δήμος παραχωρεί «τη δωρεάν διάθεση και διαμόρφωση του απαιτούμενου χώρου και εξοπλισμού, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της πρόσκλησης και την κείμενη νομοθεσία, για τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου και της Δομής Παροχής Συσσιτίου»;

Είναι νόμιμο ο Δήμος να παραχωρήσει δωρεάν σε μίαν ιδιωτική εταιρία κτίρια και εξοπλισμό;

Ενώ υπάρχει και ένα άλλο θέμα που επίσης δημιουργεί ένα σημαντικό ερώτημα: 

Είναι γνωστό ότι ο Δήμαρχος κ. Τάσος Βάμβουκας ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε το θέμα για την φιλοξενία των προσφύγων στην Κρήτη. Ξαφνικά και σχεδόν παράλληλα βάζει και μία ΜΚΟ από την πίσω πόρτα μέσα στο Δήμο. 

Μήπως το επόμενο βήμα θα είναι να εμπλακεί η συγκεκριμένη ΜΚΟ και στο θέμα της φιλοξενίας των προσφύγων που θα έρθουν στα Χανιά και θα περάσει στην διαχείριση της το ποσό των μερικών εκατομμυρίων ευρώ που θα κοστίζει η φροντίδα τους κάθε χρόνο;

Ο Δήμαρχος μέχρι τώρα κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, ενώ με το ζόρι έδωσε τις σχετικές απαντήσεις στο Δ.Σ, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά και υποψίες, κάνοντας για ακόμα μία φορά μία σπασμωδική κίνηση που αφήνει πολλά κρυφά σημεία. 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook