Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Επιτροπής Αγροτικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το από 27 Σεπτεμβρίου Δελτίο Τύπου με τίτλο “Θετικές εξελίξεις για το όνομα της φέτας και το “ελληνικό γιαούρτι” ανακοίνωσε ότι ο Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων κ. Andriukaitis υιοθετεί την ουσία των επιχειρημάτων που διατυπώνει η πλευρά του υπουργείου.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου, με την απάντησή της η Επιτροπή θεωρεί ότι η ονομασία “ελληνικό γιαούρτι” αποτελεί ένδειξη προέλευσης και επομένως η χρήση του για προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας αποτελεί παραπλάνηση για τους καταναλωτές. Για γιαούρτια με τον χαρακτηρισμό “γιαούρτι ελληνικού τύπου” ή “ελληνικής συνταγής” ή “ελληνικού τρόπου-στιλ” το Υπουργείο μας πληροφορεί ότι σύμφωνα με την Επιτροπή, οι ονομασίες αυτές μπορεί να γίνουν υπό προϋποθέσεις αποδεκτές.

Κατόπιν τούτου η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρεί ότι προάσπισε «με επιτυχία» τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών και επιχειρήσεων.

Αυτή όμως είναι μία εικόνα που εμφανίζει το Ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χωρίς να δίνει στη δημοσιότητα την επιστολή του Επιτρόπου.

Ο ίδιος Επίτροπος, για το ίδιο θέμα μετά από ερώτηση μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει  μία απάντηση η οποία καθόλου δεν δικαιολογεί τη θριαμβολογία του υπουργού.

Πιο συγκεκριμένα στην συγκεκριμένη απάντηση αναφέρεται ότι η Επιτροπή καλεί τις τσέχικες αρχές να “αναβάλουν” για 12 μήνες ορισμένες διατάξεις του σχεδίου που υπέβαλε η Τσεχία στην Ε.Ε. προς έγκριση, στις οποίες περιέχεται και η πρόθεσή της για παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού. Η ανακοίνωση του Επιτρόπου για 12μηνη αναβολή, δεν αποτελεί καμία κατοχύρωση για τη χώρα.

Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η δημοσιοποίηση των επιστολών που αντήλλαξαν ο κ. Andriukaitis με τον Έλληνα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Για να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες αν η Επιτροπή απαντά με διαφορετικό τρόπο σε έναν Έλληνα Υπουργό και σε έναν Έλληνα Ευρωβουλευτή ή αν το πρόσφατο δελτίο τύπου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης αποτελεί μία ακόμη αυταπάτη.  

Η απάντηση του Επιτρόπου κ. Andriukaitis και η αντίστοιχη ερώτηση είναι δημοσιευμένες στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην διεύθυνση:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2016-005060&language=EL

Και ο υπουργός οφείλει άμεσα να δημοσιοποιήσει την αντίστοιχη απαντητική επιστολή που έλαβε από τον ίδιο Επίτροπο.

Αν αυτό δεν γίνει, τότε ηθελημένα παραπλανά.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook