Το συλλαλητήριο γίνται με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Ρέθυμνο

Την Τετάρτη 28/9 και με αφορμή τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου που θα συζητούσε για τη φιλοξενία προσφύγων στη Κρήτη, υπήρξε οργανωμένη συγκέντρωση και προσπάθεια ναζιστικού τάγματος εφόδου ματαίωσης της συγκεκριμένης συνεδρίασης. 
Kαταγγέλλουμε την χρήση βίας που σε βαθμό υπερβολής άσκησε η αστυνομία απέναντι σε συμπολίτες μας που παρίσταντο σε συγκέντρωση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Η αστυνομία στην ουσία συνέδραμε τους τραμπούκους της ακροδεξιάς κάνοντας τα στραβά μάτια και περιφρουρώντας ουσιαστικά τους Νεοναζί της Χρυσής Αυγής, που βγήκαν για πρώτη φορά δημόσια στο Ρέθυμνο με φονικά όργανα στα χέρια. 

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ο άγριος ξυλοδαρμός που υπέστη συνάδελφος εκπαιδευτικός απρόκλητα από φασιστοειδή, υπό την κάλυψη των ΜΑΤ. Η αστυνομία ακολουθώντας άνωθεν εντολές στράφηκε με το γνωστό μένος της ενάντια στους αντιφασίστες διαδηλωτές μετατρέποντας το κέντρο της πόλης σε αστυνομοκρατούμενη ζώνη, κάνοντας και προσαγωγές από τον «σωρό» χωρίς στοιχεία.

Καταδικάζουμε την χρήση χημικών από την πλευρά της αστυνομίας σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και μάλιστα εν ώρα αιχμής. Η χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών σχεδόν μέσα στον προαύλιο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρέθυμνου εν ώρα λειτουργίας του, εγείρει έως και νομικές ευθύνες. Κυρίως όμως προκαλεί την αγανάκτηση και αποτροπιασμό στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για τον κίνδυνο που βίωσαν τα παιδιά τους.

Ως κλάδος εκπαιδευτικών έχουμε, μυριάδες φορές, διατρανώσει την αλληλεγγύη μας προς τους πρόσφυγες από όποια χώρα κι αν προέρχονται (Συρία, Αφγανιστάν,  Ιράκ,  Παλαιστίνη κτλ). Για μας οι άνθρωποι αυτοί είναι καλοδεχούμενοι.  Δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε από τους κατατρεγμένους των πολέμων.

Δεν θα επιτρέψουμε στους νοσταλγούς του Χίτλερ,  στους απογόνους των ναζί που αιματοκύλησαν την Κρήτη, να χύνουν ρατσιστικό δηλητήριο κατά των προσφύγων, κατά των μουσουλμάνων όπως έκαναν οι ναζί κατά των Εβραίων. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπούν τα θύματα των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε αποδιοπομπαίο τράγο για τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης από το σύνολο των κυβερνητικών πολιτικών του παρελθόντος και του παρόντος. Θα μας βρουν απέναντί τους. 

Καλούμε όλα τα μέλη μας και τους εργαζόμενους των Χανίων να πάρουν μαζικά μέρος στο παγκρήτιο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Ρέθυμνο το Σάββατο 8/9 στις 12μ στο Δημαρχείο του Ρεθύμνου. Λεωφορείο θα ξεκινήσει από την πλ. Δικαστηρίων 10.30 το πρωί.

Το δικό της κάλεσμα για το συλλαλητήριο κάνει και η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου από κοινού με άλλα Πρωτοβάθμια σωματεία της Κρήτης και μαζικούς φορείς, καλεί στην Παγκρήτια Αντιφασιστική Συγκέντρωση το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι στο Δημαρχείο Ρεθύμνου.

Τα γεγονότα φασιστικής βίας που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στην πόλη του Ρεθύμνου, με ομάδες ταγμάτων ασφαλείας να κάνουν ξανά την εμφάνιση τους μετά από χρόνια, χρειάζεται να ενεργοποιήσουν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά ολόκληρης της κοινωνίας. Οι απειλές, οι ξυλοδαρμοί και το σκηνικό έντασης που προσπαθούν να δημιουργήσουν, αποτελούν πάγια τακτική που ευνοεί την ανάπτυξη και συγκρότηση τους. Οι νεοναζί αξιοποιώντας την σύγχυση και την τρομολαγνεία που έχουν επικρατήσει γύρω από το ζήτημα του προσφυγικού αποθρασύνονται και προσπαθούν να βγουν από το περιθώριο. 

Εμείς ξεκαθαρίζουμε πως οι πρόσφυγες δεν είναι πρόβλημα αλλά είναι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα και από κοινού χρειάζεται να διεκδικήσουμε τις λύσεις τους. Οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους είναι καλοδεχούμενοι στην κοινωνία μας και δεν αποτελούν απειλή για κανέναν. Αντίθετα απειλή για όλους μας είναι η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, και η φασιστική βία των ταγμάτων ασφαλείας. 

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον φόβο να ριζώσει στην κοινωνία μας. Τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς χρειάζεται να πάρουν στις πλάτες τους τον αντιφασιστικό αγώνα και να ενεργοποιήσουν όσο είναι ακόμα νωρίς τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των Ρεθυμνιωτών. Ξεκινώντας από την Παγκρήτια Αντιφασιστική Συγκέντρωση, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, χρειάζεται να στείλουμε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως στο νησί μας, αλλά και σε όλη την χώρα, δεν γίνονται ανεκτές οι φασιστικές ιδέες και πρακτικές. Να στείλουμε το μήνυμα και ως εκπαιδευτικοί, πως διεκδικούμε για τα παιδιά μας, μια κοινωνία ασφαλή, στην οποία θα επικρατεί η αποδοχή της διαφορετικότητας, η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά. 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook