Εντυπωσιακή είναι η αύξηση του αριθμού των καλάσνικοφ που «κυκλοφορούν» στη χώρα μας, παραδέχθηκε χθες στη Βουλή ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Λ. Οικονόμου, ο οποίος προκάλεσε σοκ σημειώνοντας ότι είμαστε η χώρα με τις περισσότερες επιθέσεις με καλάσνικοφ.

Μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου συζητείται η πολιτική βία, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο με τόσες πολλές επιθέσεις με καλάσνικοφ. Το καλάσνικοφ είναι όπλο πολέμου» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για εξελιγμένες επιθέσεις κατά των αστυνομικών και περίεργη συνεύρεση ατόμων του αναρχικού χώρου με φασίζουσες ακροδεξιές νοοτροπίες με στόχο το Κοινοβούλιο.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με το δημοσίευμα στο e-go.gr, χαρακτήρισε ως «μάχες που συνθέτουν σκηνικό πολέμου τα επεισόδια του διημέρου 28-29 Ιουνίου στο κέντρο της Αθήνας», ενώ σημείωσε σε έντονο ύφος ότι η… άλλη πλευρά «επιδιώκει να υπάρξει νεκρός».

Επανέλαβε δε τα περί «προπόνησης στην Κερατέα των στοιχείων που έδρασαν και στο Σύνταγμα», ενώ προκάλεσε αίσθηση όταν τόνισε ότι οι διαδηλωτές εκσφενδόνιζαν κατά των αστυνομικών από μολότοφ, μάρμαρα, πέτρες και καδρόνια, μέχρι μπουκάλια με… ούρα που τα πέταγαν μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε και η αποκάλυψη του κ. Οικονόμου για τις βόμβες μολότοφ. Εγινε από εμπρηστική, εκρηκτική, και αυτό, όπως είπε, είναι ελληνική εφεύρεση: Η κλασική μολότοφ από εμπρηστική γίνεται εκρηκτική με τη χρήση βεγγαλικών και ισχυρής εκρηκτικής ύλης.

Στο μπουκάλι προσθέτουν και ρινίσματα σιδήρου ή παχύρρευστο υγρό για να κολλήσουν στις στολές των αστυνομικών και να προκαλέσουν ζημιά», αποκάλυψε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., που σημείωσε ότι στα πρόσφατα επεισόδια οι «νέου τύπου μολότοφ» έστειλαν στο νοσοκομείο 126 αστυνομικούς, από τους οποίους οι 26 είναι ακόμα εκτός υπηρεσίας.

Διατάγματα

Ανάλογη αίσθηση πάντως προκάλεσε νωρίτερα η αναφορά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιω. Τέντε, ο οποίος είπε ότι «η ισχύουσα νομοθεσία για τις κάμερες παρακολούθησης συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων δεν εφαρμόζεται, επειδή δεν έχουν εκδοθεί τα προεδρικά διατάγματα για την ενεργοποίησή τους». Δήλωσε μάλιστα ότι οι κάμερες που υπάρχουν δεν είναι κατάλληλες για τον σκοπό αυτό, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα ανάλυσης και εστίασης της εικόνας.

«Οι συγκεκριμένες κάμερες επί της ουσίας είναι αχρησιμοποίητες, δεν αξιοποιούνται σχεδόν καθόλου» επεσήμανε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, σημειώνοντας ότι «απαιτείται μεθοδικός και προσεκτικός σχεδιασμός της καταδίωξης και της σύλληψης των δραστών, γιατί οι προχειρότητες οδηγούν σε ματαίωση των συλλήψεων, με αποτέλεσμα, κι όταν αυτές γίνονται, να οδηγούνται ελλείψει στοιχείων σε αθωώσεις στα δικαστήρια».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook