O βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης τοποθετήθηκε κατά την επί της αρχής συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, τονίζοντας ότι «επί της αρχής το παρόν Νομοσχέδιο πάει μπροστά την υπόθεση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και κάνει το αναγκαίο βήμα για να εξασφαλίσουμε μηχανισμούς στήριξης και χρηματοδοτικά μέσα, έτσι ώστε, με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, οργανωμένα, να προχωρήσουμε την υπόθεση και την προοπτική της κοινωνικής οικονομίας στη χώρα μας».

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ηγουμενίδης έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία και τη διάσταση σχετικά με την πορεία της κοινωνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, ως κατάκτηση του εργατικού κινήματος στην καπιταλιστική Ευρώπη, αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα ραγδαία σε όλη την Ευρώπη, όπου το σύνολο των απασχολουμένων στην κοινωνική οικονομία υπερβαίνει το 10%, ενώ στη χώρα μας, δυστυχώς, το ποσοστό αυτό μόλις που υπερβαίνει το 2%.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης υπογράμμισε τον αποσπασματικό και πρόχειρο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις: «Στην πραγματικότητα, η μόνη ενέργεια από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013, ήταν η ψήφιση του Ν.4019/2011, που δημιούργησε και το Μητρώο, και αυτό έγινε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, γιατί ήταν υψηλή προτεραιότητα της Ε.Ε., αλλά πράγματι η ζωή δείχνει το, αν και κατά πόσο, πέτυχε».

Επιπρόσθετα, εξέφρασε την άποψη ότι η κοινωνική οικονομία «θα πρέπει σταδιακά να αντικαταστήσει τις πολιτικές για την απασχόληση, όπως αυτές εκφράζονται στα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας. Πρόκειται για προγράμματα που δίνουν άμεση λύση σε επείγοντα – σε οξυμένα- προβλήματα, αλλά που ουσιαστικά η κοινωνική οικονομία και τα προγράμματα της κοινωνικής οικονομίας είναι αυτά που μπορούν να βοηθήσουν μακροπρόθεσμα και να συμβάλουν σε βάθος χρόνου και με αυτή την έννοια πρέπει να τα αντικαταστήσουν».

Σχετικά με τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου και μέλος της αρμόδιας Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σημείωσε ότι σήμερα χρειαζόμαστε Κοιν.Σ.Επ. που να δημιουργούν πολλές, νέες και βιώσιμες θέσεις απασχόλησης, καλά αμειβόμενες και σε βάθος χρόνου και που δεν θα είναι κρατικοδίαιτες, ούτε θα αποτελούν βάρος για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον υπογράμμισε ότι για τις ΚοινΣΕΠ «πρέπει να αποφεύγουμε τους επιπλέον όρους, θα πρέπει να δίνουμε ανάσα , χωρίς να βάζουμε προϋποθέσεις και εμπόδια».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης απάντησε και σε κριτική μερίδας της Αντιπολίτευσης, η οποία «αγνοεί ή θέλει να αγνοεί» ότι οι Θεσμοί πιέζουν την Κυβέρνηση για συγκεκριμένες υποχωρήσεις ή για συγκεκριμένες επιλογές, σημειώνοντας ότι μερίδα της Αντιπολίτευσης «έρχεται να δώσει και συγχωροχάρτι σε όλους αυτούς που μας πιέζουν – την Κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία – για να ενισχύσει την άποψη ότι «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook