Ανήσυχοι είναι οι Καναδοί με την κρίση χρέους των Η.Π.Α,. καθώς εάν η Ουάσιγκτον αδυνατήσει να εξοφλήσει τα δάνειά της, οι συνέπειες θα είναι επώδυνες για την Οτάβα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζιμ Φλάερτι σε μια στρογγυλή τράπεζα επιχειρηματιών την Τρίτη. Με λιγότερο από μια εβδομάδα μέχρι να επέλθει μια πιθανή κρίση χρέους, οι νομοθέτες των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με την αύξηση του ορίου δανεισμού της κυβέρνησης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάσκεψη στην πόλη Μπέρλιγκτον του Καναδά, ο Φλάερτι ομολόγησε ότι το αδιέξοδο τον έχει κάνει να «ανησυχεί πολύ», προσθέτοντας ότι μια υπόθεση αθέτησης των δανειακών υποχρεώσεων των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια, ενώ η πιστοληπτική ικανότητα θα γίνει λιγότερο διαθέσιμη για τον Καναδά και άλλες χώρες.

Ωστόσο όπως αναφέρει η zougla.gr, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε αισιόδοξος, ευελπιστώντας πως οι Αμερικανοί νομοθέτες θα καταλήξουν σε συμβιβασμό σχετικά με το δίλημμα αύξησης του ορίου δανεισμού πριν εκπνεύσει η προθεσμία, στις 2 Αυγούστου. «Είμαι αρκετά σίγουρος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταλήξουν σε μια λύση αύξησης της οροφής του χρέους μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τζιμ Φλάερτι.

Η προοπτική της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο να αδυνατήσει να πληρώσει τους λογαριασμούς της έχει προκαλέσει ανησυχία σε όλες τις παγκόσμιες αγορές. Αλλά ο Φλάερτι εξέφρασε την πεποίθηση πως το Κογκρέσο έχει ήδη επίγνωση του πόσο επώδυνη θα είναι μια πιθανή χρεοκοπία των Η.Π.Α.

Παρά το επείγον της επίτευξης μια συμφωνίας στις αρχές Αυγούστου, ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά επισήμανε πως είναι σημαντικό το Κογκρέσο να επεξεργασθεί ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο διόρθωσης του χρέους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook