Το 2012 η Ελλάδα θα είναι σε θέση να γνωρίζει το πετρελαϊκό δυναμικό στο θαλάσσιο χώρο του Ιονίου και στη Νότια Κρήτη, όπως τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους υδρογονάνθρακες.

Ανέφερε, επίσης, πως μέσα στις επόμενες ημέρες δημοσιοποιείται η πρώτη διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διεξαγωγή σεισμικών θαλάσσιων ερευνών στο Ιόνιο και το θαλάσσιο χώρο της Νότιας Κρήτης.

Όπως προκύπτει από τη μέχρι στιγμής διαβούλευση έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τις εξειδικευμένες εταιρείες στους σεισμικούς θαλάσσιους ελέγχους.

Άρθρο του newsbomb.gr  αναφέρει ότι το κέρδος για κάθε χώρα προέρχεται από τη φορολογία της εταιρείας, που διενεργεί την έρευνα και από το μίσθωμα, ή το ποσοστό επί της παραγωγής που θα έχει συμφωνήσει.

Η αναφορά αυτή του υφυπουργού προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΓΓ του ΚΚΕ κ. Αλέκας Παπαρήγα η οποία είπε χαρακτηριστικά: «Μας λέτε δηλαδή ότι το μοναδικό μας έσοδο θα είναι η φορολογία στους επιχειρηματίες, από τους οποίους εμείς θα αγοράζουμε τα δικά μας ενεργειακά αποθέματα.»

Η κ. Παπαρήγα πρόσθεσε πως τέτοια μεγάλα έργα, όπως η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων, θα πρέπει να βρίσκονται στον πλήρη έλεγχο του κράτους.

Στον τομέα της ενέργειας «η Ευρώπη τρέχει με τη φόρμουλα 1 και εμείς πηγαίνουμε με το κάρο», ανέφερε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ωστόσο ψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook