Τον έντονο προβληματισμό τους για τη μη υλοποίηση του προγράμματος συλλογής βασικών αλιευτικών δεδομένων από την Ελλάδα, για τρίτη συνεχή χρονιά, εκφράζουν πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο Ευτύχης Δαμιανάκης.

 Σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι βουλευτές Ευτύχης Δαμιανάκης (Χανίων), Νίκος Ζωίδης (Δωδεκανήσου), Βασίλης Κεγκέρογλου (Ηρακλείου), Θανάσης Παπαγεωργίου (Πιερίας) και Μιχάλης Τζελέπης (Σερρών) ζητούν να πληροφορηθούν τους λόγους για τους οποίους δεν υλοποιείται το πρόγραμμα.

 Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την επί σειρά ετών μη διάθεση αλιευτικών δεδομένων από τη χώρα μας, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει τη συνδρομή της Τουρκίας όσον αφορά τη συλλογή στοιχείων για τη Μεσόγειο και ειδικότερα για την περιοχή του Αιγαίου.  

Αναλυτικότερα, στην ερώτηση υπογραμμίζεται ότι «σύμφωνα με τον καν. (ΕΚ) 199/2008 τα κράτη – μέλη είναι υποχρεωμένα να συλλέγουν κάθε χρόνο Βασικά Αλιευτικά Δεδομένα.

 Η Ελλάδα υλοποίησε το σχετικό πρόγραμμα το έτος 2008, ενώ το 2009 και το 2010 δεν προχώρησε στην υλοποίησή του, αλλά και φέτος καμιά διαδικασία δεν έχει κινηθεί. Ανάδοχοι του έργου ήταν και μπορούν να είναι μόνο τα κρατικά Ερευνητικά Ιδρύματα (ΙΝΑΛΕ του ΕΘΙΑΓΕ και ΕΛΚΕΘΕ)». Στη συνέχεια, οι βουλευτές κάνουν αναφορά σε τρία γεγονότα, τα οποία, όπως σημειώνουν, συνδέονται με την έλλειψη των αλιευτικών δεδομένων και δημιουργούν σοβαρό προβληματισμό. Συγκεκριμένα:

«(α) το φθινόπωρο του 2010 απαγορεύτηκε για πρώτη φορά από το υπουργείο Εξωτερικών η διενέργεια ερευνών–δειγματοληψιών αλιείας στο ερευνητικό σκάφος “Φιλία” σε περιοχές  του Βορείου Αιγαίου (διεθνή ύδατα), στο πλαίσιο του προγράμματος MEDIAS, που υλοποιείται για περισσότερα από 20 χρόνια. 

(β) Σε πρόσφατη συνάντηση του EASTMED, που έγινε στην Αττάλεια, συζητήθηκε το θέμα των διαμοιραζόμενων αποθεμάτων με σκοπό τον εντοπισμό των αλιευτικών δραστηριοτήτων και ζωνών, στις οποίες η διαχείριση των αλιευτικών πόρων είναι κοινή υπόθεση των κρατών–μελών της Ε.Ε. και τρίτων χωρών.

Στη συνάντηση συμμετείχε και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βάση της συζήτησης αποτέλεσε ένας κατάλογος διαμοιραζόμενων αποθεμάτων στη Μεσόγειο, ο οποίος υιοθετήθηκε τον περασμένο Απρίλιο από το Περιφερειακό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της Μεσογείου, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ζήτησε να μελετηθεί η διεύρυνση του καταλόγου και επεσήμανε τη σημασία της ύπαρξης αλιευτικών δεδομένων για τη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο διεθνών οργανισμών, με σκοπό τη διαχείριση των διαμοιραζόμενων αλιευτικών αποθεμάτων στη Μεσόγειο.

(γ) Σε συνάντηση για τα αλιευτικά δεδομένα που έγινε πρόσφατα στις Βρυξέλλες, όσον αφορά στη συλλογή στοιχείων και δεδομένων για τη Μαύρη Θάλασσα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την πρόθεσή της να ζητήσει τη συνδρομή της Ουκρανίας και της Ρωσίας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook