Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Συνεδρίου « Ο ποιητής Νίκος Καζαντζάκης », το οποίο συνδιοργάνωσαν στους Βαρβάρους ( Μυρτιά ), Ηρακλείου, στο χωριό καταγωγής του Νίκου Καζαντζάκη, όπου βρίσκεται και η έδρα του Κέντρου, το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας και ο Δήμος Αρχανών – Αστερουσίων στις 21, 22 και 23 Οκτωβρίου 2016.

Τις εργασίες του Συνεδρίου ευλόγησε από μακριά, από την Κωνσταντινούπολη, όπου βρισκόταν, ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος.

Τους συνέδρους καλωσόρισαν ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων κ. Μανόλης Κοκοσάλης και ο πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας κ. Κώστας Μουτζούρης.

Εκ μέρους του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη απηύθυνε χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Ταρουδάκης και εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυρτιάς ο πρόεδρος του κ. Μιχάλης Κουκάκης.

Χαιρετισμό έστειλε και ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Ελευθέριος Αυγενάκης.

Την κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου έκανε εκ μέρους του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη ο περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού κ. Κώστας Φασουλάκης, ο οποίος διάβασε και τον χαιρετισμό του περιφερειάρχη.

Ανάμεσα σ’ αυτά που έγραψε ο περιφερειάρχης είναι και τα εξής : «Κάθε φορά που καλούμαστε να μιλήσουμε και να επαναφέρουμε στο επίκεντρο του διαλόγου το Νίκο Καζαντζάκη, αισθανόμαστε ότι μιλάμε για μια προσωπικότητα παρούσα. Για έναν άνθρωπο που είναι ακόμα εδώ. Γι ένα στοχαστή που ακόμα και σήμερα συνομιλεί με το παρόν, λες και βρίσκεται ανάμεσά μας … Για το λόγο αυτό ως Περιφέρεια Κρήτης , με ιδιαίτερη τιμή, συμμετέχουμε στο συνέδριο που ξεκινά σήμερα στη Μυρτιά.»

Και πράγματι ο Καζαντζάκης ήταν παρών στο συνέδριο και από ψηλά παρακολουθούσε τις εργασίες του.

Τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου χαιρετισμό στους συνέδρους απηύθυνε ο πρόεδρος του Μουσείου κ. Στέλιος Ματζαπετάκης, επειδή την πρώτη ημέρα απουσίαζε εκτός Ελλάδος.

Στο Συνέδριο έγιναν τριαντατρείς ανακοινώσεις από καθηγητές Πανεπιστημίων, ερευνητές και μελετητές του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, με τις οποίες φωτίστηκε περισσότερο  η πλευρά του Καζαντζάκη ως ποιητή.

Όλες οι ανακοινώσεις που έγιναν ήταν πολύ καλές και υπήρχε ένας συνεδριακός πολιτισμός. Υπήρξαν βέβαια και κάποιες εσωτερικές αλλαγές στο πρόγραμμα για ‘τεχνικούς’ λόγους ‘.

Το ενδιαφέρον των συνέδρων ήταν και τις τρεις ημέρες αμείωτο. Και αυτό φάνηκε στις παρεμβάσεις και στη συζήτηση που επακολουθούσαν στο τέλος κάθε συνεδρίας.

Η επιτυχία, όμως, ενός Συνεδρίου φαίνεται από των έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου.

Συνέδριο, του οποίου δεν τυπώνονται τα Πρακτικά του, είναι ως μη γενόμενο.

Ό, τι τυπώνεται και καταγράφεται μένει. Τα μη καταγεγραμμένα τα παίρνει ο άνεμος και τα διαγράφει η…λήθη.

Οι οργανωτές του Συνεδρίου φιλοδοξούν ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017 τα Πρακτικά θα έχουν κυκλοφορήσει.

Στο τέλος των εργασιών του Συνεδρίου προβλήθηκαν στιγμιότυπα από δράσεις του Παγκρητίου Σχολείου για τον Καζαντζάκη.

Οι οργανωτές του Συνεδρίου, στον απολογισμό, ανακοίνωσαν ότι το επόμενο έτος θα οργανωθεί μαθητικό συνέδριο για τον Νίκο Καζαντζάκη, στο οποίο εισηγητές θα είναι μαθητές των σχολείων της Κρήτης.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι  το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας έχει προτείνει στην Ορθόδοξο Ακαδημία της Κρήτης να συνδιοργανώσουν, στην Ορθόδοξο Ακαδημία, στο Κολυμπάρι Χανίων, Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, τον Σεπτέμβριο του 2018, για τον Νίκο Καζαντζάκη.

Στη θεματική του Συνεδρίου είναι, ανάμεσα στα άλλα, θα είναι να διερευνηθεί και το εάν, και σε ποιο βαθμό, ο Νίκος Καζαντζάκης επηρέασε άλλους συγγραφείς, σύγχρονους και μεταγενέστερους, στην Ελλάδα και αλλού. ( Ποια ήταν η επίδραση που άσκησε ; Σε ποιους ; Πώς ; )

Το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης θα αποστείλουν εγκαίρως στα Πανεπιστήμια, στους ερευνητές και στους μελετητές του έργου του Νίκου Καζαντζάκη την πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος για το Συνέδριο αυτό. Η ανακοίνωση -  πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα σταλεί σ’ όλα τα Μέσα Ενημέρωσης και θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

Το κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου το έκαναν ο πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας Κώστας Μουτζούρης, η διευθύντρια του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη Βαρβάρα Τσάκα και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυρτιάς.

Το Κέντρο, το Μουσείο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Τοπική Ενότητα Μυρτιάς ανακοίνωσαν ότι, εντός του 2017, θα συνδιοργανώσουν, στους Βαρβάρους, μία ημερίδα με θέμα : Βαρβάροι ( Μυρτιά ) Ηρακλείου. Χθες – Σήμερα – Αύριο. Θέλουμε να γνωρίσουμε καλύτερα το χωριό μας ή το χωριό που μας φιλοξενεί.

Το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας ευχαριστεί όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτού του Συνεδρίου :

1.Τον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων, συνδιοργανωτή του Συνεδρίου

2. Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη για τη συνεργασία που πάντοτε έχουμε και τη βοήθειά του και τη τεχνική υποστήριξη στο Συνέδριο.  Και όχι μόνο.

3. Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μυρτιάς και όλως ιδιαιτέρως τις κυρίες του Συλλόγου για τα πολύ ωραία και πλούσια εδέσματα που μας προσέφεραν το βράδυ της Παρασκευής, στην Πλατεία των Βαρβάρων, μπροστά από το Μουσείο του Νίκου Καζαντζάκη

4. Τους εισηγητές στο Συνέδριο

5. Τους προέδρους των συνεδριών

6. Τα μέλη της Οργανωτικής, της Επιστημονικής και της Τιμητικής Επιτροπής και τα μέλη της Γραμματείας

7. Τον Κώστα Ψυχογυιό για την επιμέλεια του προγράμματος και της αφίσας του Συνεδρίου

8. Τον Χάρη Τσακουντάκη, τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, ο οποίος πάντοτε αθόρυβα μας εξυπηρετεί

9. Τους εργαζόμενους στο Μουσείο και, ιδιαιτέρως, τον τεχνικό για τις υπηρεσίες που προσέφερε για την επιτυχία του Συνεδρίου

10. Όλους τους συνέδρους που παρακολούθησαν τις εργασίες του Συνεδρίου

11. Τα Μέσα Ενημέρωσης για την προβολή του Συνεδρίου και την ‘κάλυψη’ των εργασιών του                         

12 .Κι, όλως ιδιαιτέρως, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη  για τη Συμμετοχή τους στο Συνέδριο και για την έμπρακτη στήριξή τους στο Κέντρο και στο έργο που αυτό επιτελεί.