Κατά 20 εκατ. στρέμματα αυξήθηκαν οι εκτάσεις της βιολογικής γεωργίας στην ΕΕ την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και πλέον οι εκτάσεις που καταλαμβάνει στην Ε.Ε. ξεπερνούν τα 110 εκατ. στρέμματα (πιστοποιημένα ή σε μεταβατικό στάδιο), αντιπροσωπεύοντας το 6,2% της συνολικής χρησιμοποιούμενης αγροτικής έκτασης της Ε.Ε. Μέχρι και τα τέλη του 2015, πάνω από 271 χιλιάδες παραγωγοί είχαν πιστοποιηθεί ως βιολογικοί, σημειώνοντας μια αύξηση κατά 5,4% σε σύγκριση με το 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ελλάδα καλλιεργήθηκαν το 2015 περίπου 4,07 εκατ. στρέμματα, σημειώνοντας αύξηση 31,4% σε σύγκριση με την έκταση που είχε καλλιεργηθεί το 2010 και πλέον η βιολογική γεωργία καταλαμβάνει το 8,4% της συνολικής χρησιμοποιούμενης αγροτικής έκτασης της χώρας. 

Μεταξύ των κρατών-μελών, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία είναι οι χώρες με τις μεγαλύτερες βιολογικές εκτάσεις και με τους περισσότερους παραγωγούς βιολογικής, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το μισό (52%) του συνόλου τόσο σε έκταση όσο και αριθμό παραγωγών. 

Αυστρία, Σουηδία και Εσθονία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις χώρες με την μεγαλύτερη διείσδυση της βιολογικής γεωργίας στην παραγωγή. Το μεγαλύτερο ποσοστό γης αφιερωμένης στη βιολογική παραγωγή καταγράφεται στην Αυστρία, όπου το ένα πέμπτο (20% ή 5,52 εκατ. στρέμματα) της συνολικής αγροτικής γης καλλιεργείται με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. 

Ακολουθεί η Σουηδία (17% ή 5,19 εκατ. στρέμματα) και η Εσθονία (16% ή 1,56 εκατ. στρέμματα). Οι χώρες που η βιολογική γεωργία παρουσιάζει τη μικρότερη ανάπτυξη είναι η Μάλτα (0,3% ή 300 στρέμματα), η Ιρλανδία (1,6% ή 730 χιλιάδες στρέμματα) και η Ρουμανία (1,8% ή 2,46 εκατ. στρέμματα). 

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, η βιολογική γεωργία αύξησε τις καλλιεργούμενες εκτάσεις της σε όλες τις χώρες μέλη με εξαίρεση τη Μεγάλη Βρετανία (-29%) και σε μικρότερο βαθμό την Ολλανδία (-4%).

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος σημειώθηκε στην Κροατία (+377%) και τη Βουλγαρία (+362%), οι οποίες σχεδόν τετραπλασίασαν τις εκτάσεις που καλλιεργούν με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Σημαντική άνοδος σημειώθηκε και στη Γαλλία (+61%), την Ιρλανδία (+53%), τη Λιθουανία (+49%) και την Κύπρο (+48%).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook