Ενόψει των τελευταίων εξελίξεων στην διαχείριση των προσφυγικών ροών ήρθε η στιγμή να γίνει ένας πρώτος απολογισμός της κυβερνητικής πολιτικής, μιας πολιτικής η οποία χαρακτηρίζεται από πλήρη αποτυχία.

Εγκαίρως είχα προειδοποιήσει για τα προβλήματα που θα προκαλέσει η μη-μεταρρύθμιση των Κανόνων του «Δουβλίνου» από την Κομισιόν, η οποία στην πρόταση αναθεώρησης που κατέθεσε στις 4 Μαΐου αποφάσισε να διατηρήσει την βασική αρχή του Συστήματος, δηλαδή την αρχή της «χώρας πρώτης υποδοχής» (βλ. Επίκαιρα, 17/6/2016).

Τότε, η κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα καθώς ήδη από τον Ιούνιο άρχισαν να μπαίνουν οι βάσεις για την επαναλειτουργία των προβλεπόμενων από το Δουβλίνο διατάξεων για επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα από χώρες του σκληρού πυρήνα της ΕΕ. Οι σχετικές καταγγελίες μου, στις 13 Αυγούστου στο Ράδιο Κρήτη βασίζονταν σε μία σειρά από δράσεις και αποφάσεις της Κομισιόν. Τότε όμως, ο κ. Μουζάλας όχι απλώς αρνούνταν την αλήθεια, αλλά κατήγγειλε ευθέως τις ανησυχίες μας ως  «αντεθνικές».  Μάλιστα, σε συνέντευξή του στον σταθμό ΣΚΑΙ στις 14 Αυγούστου, ο κ. Μουζάλας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει Δουβλίνο που να εφαρμόζεται, αντί γι’ αυτό γίνεται προσπάθεια για νέο κανονισμό».

Μερικές εβδομάδες αργότερα όμως το ζήτημα των επιστροφών βάσει Δουβλίνου τέθηκε χωρίς περιστροφές από τον ίδιο τον υπουργό εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ με συνέντευξη στην Welt am Sonntag στις 4 Σεπτεμβρίου και ξανά από την Κομισιόν με Έκθεση που εξέδωσε στις 28 Σεπτεμβρίου όπως ανέλυσα και στην KontraNews στις 2/10/2016.

Και αφού εκτέθηκε ανεπανόρθωτα η κυβέρνηση με τις λανθασμένες εκτιμήσεις της και χάθηκε  πολύτιμος χρόνος αλλά και η συγκυρία της συζήτησης για την αναθεώρηση του «Δουβλίνου» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ενώ η επανεκκίνηση των επιστροφών προς την Ελλάδα βρίσκεται πλέον προ των πυλών, τελικά ξύπνησαν οι αρμόδιοι και άρχισαν να διαμαρτύρονται και να ξιφουλκούν. 

Το ίδιο έχει συμβεί και στο ζήτημα των μετεγκαταστάσεων, την επίσπευση των οποίων ζητώ προσωπικά από τον Νοέμβριο του 2015 (KontraNews, 29/11/2015) έχοντας θέσει το θέμα επανειλημμένα στους αρμόδιους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και ειδικότερα στον Επίτροπο Μετανάστευσης κ. Αβραμόπουλο. Μεταξύ άλλων έχω υποδείξει επανειλημμένα στην Ελληνική κυβέρνηση πρωτοβουλίες τις οποίες μπορεί να αναλάβει προκειμένου να δρομολογήσει τις εξελίξεις και να εφαρμοστούν τελικά όσα συμφωνήθηκαν από τα 28 κράτη-μέλη - 66.400 μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα προς άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. εντός δύο ετών-  αρχής γενομένης από 22/09/2015.

Ωστόσο ύστερα από έναν ολόκληρο χρόνο, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά μόλις 5.200 μετεγκαταστάσεις από την χώρα μας, ενώ πλέον επικρατεί μία ρητορική υποβάθμισης του συγκεκριμένου ζητήματος σε όλες τις σχετικές συναντήσεις κορυφής. Τώρα λοιπόν θυμήθηκε ο κ. Τσίπρας ότι οι μετεγκαταστάσεις δεν προχωρούν.

Όπως επεσήμανα και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργου στις 24 Οκτωβρίου, η δήθεν φιλανθρωπία που οδηγεί τους ανθρώπους να ζούνε στοιβαγμένοι σε ακατάλληλους καταυλισμούς όπως στα νησιά του Αιγαίου, είναι στην πραγματικότητα απάνθρωπη και εξυπηρετεί μονάχα το κοινωνικό ντάμπινγκ που επιχειρούν οι πολυεθνικές.

Γι’ αυτό και πρέπει να αλλάξουν εδώ και τώρα οι αναποτελεσματικοί και άδικοι κανόνες του Δουβλίνο ΙΙΙ και να καταργηθούν άμεσα οι διατάξεις περί χώρας πρώτης εισόδου, που η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να εφαρμόσει ξανά, τώρα που εισπράττει τον λογαριασμό της ανεύθυνης μεταναστευτικής της πολιτικής.

Ήρθε λοιπόν η στιγμή να πούμε με αποφασιστικότητα στους δήθεν εταίρους μας στην ΕΕ ότι η Ελλάδα δεν ανέχεται πλέον άλλη κοροϊδία στο προσφυγικό. Δεν ανέχεται την υποκρισία και τη διγλωσσία.

Η Ελλάδα δεν αντέχει πλέον άλλους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες.

O Νότης Μαριάς είναι Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.