ΣTHN τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία για την πρόσληψη λογιστών και δικηγόρων που θα επιδοθούν στο κυνήγι των ληξιπρόθεσμων, ενώ την προσεχή Δευτέρα ξεκινά ο διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού.

Παράλληλα, όπως δημοσιεύει το express.gr, ξεκινά η χορήγηση φορολογικών πιστοποιητικών από ορκωτούς λογιστές και λογιστές, ενώ ανακοινώνονται άμεσα και οι πρώτες 20 εφορίες που θα βάλουν «λουκέτο».

 Ο διάλογος για το φορολογικό θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι και σε πρώτη φάση έχουν προσκληθεί οι αρχηγοί των κομμάτων. Μέχρι σήμερα, στις έγγραφες προσκλήσεις Βενιζέλου έχουν απαντήσει ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία.

Σήμερα, ο κ. Βενιζέλος θα καταθέσει στη Βουλή τροπολογία για την αποδοτικότητα της φορολογικής διοίκησης. «Είναι ο κορμός της συμμόρφωσης σε συστάσεις των τεχνικών μας συμβούλων της διεθνούς τεχνικής βοήθειας σε σχέση με τη διάρθρωση της κεντρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών υπηρεσιών του υπουργείου για να είμαστε αποτελεσματικότεροι στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Το Yπουργείο Οικονομικών προτίθεται παράλληλα να προσκαλέσει ιδιώτες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών για χρέη πάνω από 150.000 ευρώ.

Τη σχετική απόφαση για τη χορήγηση του «φορολογικού πιστοποιητικού» υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο τακτικός έλεγχος των Α.Ε. και ΕΠΕ περνά πλέον σε ιδιώτες ελεγκτές και ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες, που θα χορηγούν το πιστοποιητικό, εφόσον δεν σημειώνουν παρατηρήσεις ή παραβάσεις. Ως εκ τούτου απαλλάσσονται από τον έλεγχο του υπουργείου.

Ο υπουργός κατέθεσε και άλλες 7 αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο:

1. Αποσύρθηκε η επιβολή ΦΠΑ στο αγροτικό νερό. Εν τούτοις επιβάλλεται ΦΠΑ στην παροχή μη εμφιαλωμένου νερού και αποχέτευσης που παρέχεται απευθείας από ΟΤΑ ή συνδέσμους αυτών χωρίς μεσολάβηση δημοτικών επιχειρήσεων.

2. Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν παλαιές δηλώσεις θα εξοφλήσουν τον φόρο που προκύπτει από αυτές μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση. Πάντως, τα νομικά πρόσωπα θα έχουν διευκόλυνση εξόφλησης σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

3. Εξαιρούνται από τη δεύτερη ευκαιρία υποβολής παλαιών δηλώσεων οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που αφορούν φορολογικές περιόδους από 1.1.2011 και μετά, καθώς και οι υποθέσεις επιχειρήσεων για έλεγχο από ειδικά συνεργεία ελέγχου που έχουν ήδη συγκροτηθεί.

4. Ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλλει από μόνος του και ειδικό σημείωμα για την περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων μέχρι τις 31.10.2011.

5. Διασφαλίζονται πλήρως οι όροι των στεγαστικών δανείων για απόκτηση, ανέγερση, αποπεράτωση, επέκταση και επισκευή κατοικίας που έχουν πάρει οι δημόσιοι υπάλληλοι από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

6. Από το 1991 αντί του 1981 θα ξεκινήσει ο υπολογισμός του ετήσιου τέλους επιβάρυνσης περιβάλλοντος έναντι όσων είχαν εγκαταλείψει τα τουριστικά καταλύματα.

7. Αφαιρέθηκε η διάταξη για την Τράπεζα της Ελλάδος και θα επανέλθει με συνολική ρύθμιση για το κεντρικό ίδρυμα.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook