Στο μείον 2,1% βρίσκονται τα έσοδα του δήμου Χανίων το τρίτο τρίμηνο του 2016, ωστόσο η δημοτική αρχή χαίρεται που αντί να εισπράξει τα όποια έσοδα από μεγαλοοφειλέτες εξασφάλισε το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από πρόστιμα σε πολίτες που βιώνουν μια δύσκολη περίοδο κρίσης και σε επιχειρήσεις οι οποίες προφανώς δραστηριοποιούνται πλέον ανεξέλεγκτα (βλέπε τραπεζοκαθίσματα) γι’ αυτό και έχουν αυξηθεί τα έσοδα από τα πρόστιμα. 

Αυτό υποστήριξε η αντιπολίτευση απόψε στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων κατά την εισήγηση της έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το γ΄τρίμηνο, την ίδια ώρα που η δημοτική αρχή εξέφραζε την ικανοποίησή της για την αύξηση των εσόδων από πρόστιμα στο 9μηνο.

Χαρούμενος ο δήμος για το μείον 2,1% και τα έσοδα από πρόστιμα – Άθικτοι οι μεγαλοοφειλέτες υποστηρίζει η αντιπολίτευση

Συγκεκριμένα από τον αντιδήμαρχο, Μιχάλη Βλαχάκη, παρουσιάστηκαν οι αριθμοί που δείχνουν ότι τα έσοδα από πρόστιμα είναι αυξημένα το πρώτο 9μηνο σε σχέση με αυτά που είχαν προυπολογιστεί για το σύνολο του χρόνου. Ωστόσο, στο σύνολο τα έσοδα παρουσιάζουν μείωση 2,1%, η οποία παρόλα αυτά είναι μικρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, επέκριναν το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα έσοδα από πρόστιμα σε βάρος πολιτών την ώρα που τα εισοδήματα είναι μειωμένα λόγω κρίσης ενώ ειπώθηκε ότι ήταν αναμενόμενο να αυξηθούν οι εισπράξεις από πρόστιμα σε επιχειρήσεις αφού ο δήμος έχει γίνει ένα τραπεζοκάθισμα.

Μάλιστα αναφέρθηκε ότι έχουν δεσμευτεί ΑΦΜ 15.000 μικρομεσαίων Χανιωτών όταν δεν έχουν εισπραχθεί αυτά που πρέπει από μεγαλοοφειλέτες, όπως για παράδειγμα από ξενοδόχους.

Την ίδια ώρα, όπως είπαν δεν υπάρχει τεχνικό πρόγραμμα έργων και παρατηρείται παντελή έλλειψη κοινωνικής πολιτικής.

Τα νούμερα των πεπραγμένων

Τα έσοδα ελεγχόμενης στάθμευσης και συγκεκριμένα στη Ρεγγίνα είχαν προϋπολογιστεί 60.000 ευρώ για όλο το έτος και αυτή τη στιγμή στο 9μηνο έχουν φτάσει τις 147.600

Στην ελεγχόμενη στάθμευση στους δρόμους είχαν προϋπολογιστεί για όλο το έτος 65.000 ευρώ και αυτή τη στιγμή είναι 267.000 ευρώ.

Αντίστοιχα στα έσοδα κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, στα πεζοδρόμια είχαν προβλεφθεί για όλο το έτος 25.000 και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις 48.000 ευρώ.

Στα τραπεζοκαθίσματα είχαν προϋπολογιστεί 86.500 και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα 128.500 ευρώ και από πρόστιμα παρκομέτρων είχαν προβλεφθεί για όλο τον χρόνο 90.000 ευρώ και αυτή την ώρα βρίσκονται στα 131.550.

Εκκρεμμούν βεβαιώσεις για πρόστιμα κατάληψης κοινόχρηστων χώρων τα οποία είναι περίπου 500.000 ευρώ.

Στον προϋπολογισμό, τα τέλη παρεπιδημούντων είχαν προϋπολογιστεί 120.000 για το σύνολο του έτους και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο 9μηνο στις 214.000 και τα πρόστιμα ΚΟΚ από 320.000 που είχαν προϋπολογιστεί για όλο το έτος βρίσκονται στις  346.000.

Το σύνολο των εσόδων έχει απόκλιση της τάξης του μείον 2,19. Το πρώτο τρίμηνο η απόκλιση ήταν πάνω από 10 % και το δεύτερο ήταν περισσότερο από 20%. ‘Αρα το τρίτο τρίμηνο υπάρχει βελτίωση.

Μαρία Κοκκινάκη: Είστε πίσω στο τεχνικό πρόγραμμα και στην κοινωνική μέριμνα

“Για τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου δεν θα αντιπαρατεθούμε, οι δείκτες εισπραξιμότητας είναι βελτιωμένοι, όμως αυτή η καλύτερη εικόνα των οικονομικών οφείλεται στον τουρισμό, καθώς όλοι οι τουριστικοί δήμοι αυτό το τρίμηνο έχουν καλύτερη δυναμική και βελτιώνουν τη δυνατότητα εισπραξιμότητας. Στο τεχνικό πρόγραμμα αυτό που είχατε προαναγγείλει στα απολογιστικά στοιχεία 9μηνου είμαστε πίσω. Επίσης, υστερεί ο δήμος σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, σε μια περίοδο που υπάρχει μεγάλη ανάγκη για κοινωνική μέριμνα και στήριξη των συμπολιτών. “

Άρης Παπαδογιάννης: Έχετε αφαιρέσει από 15.000 Χανιώτες το ΑΦΜ και ενώ το μέτρο δεν αποδίδει δεν το αλλάζετε

“Αυτό που πρέπει να σας προβληματίσει είναι η στέρηση στις οφειλές που έχετε βεβαιώσει. 15.000 Χανιώτες στερούνται αυτή τη στιγμή το ΑΦΜ τους, στερούνται κάθε δυνατότητα εξέλιξης και επένδυσης στις επιχειρήσεις τους. Αυτό το μέτρο που έχετε πάρει βλέπετε ότι δεν αποδίδει. Συνεπώς, δεν πρέπει ούτε να χαίρεστε ούτε να το συνεχίσετε. Θα πρέπει να βρείτε άλλο τρόπο είσπραξης. Επίσης αναφερθήκατε στην αύξηση των εσόδων από την κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων. Ε, βέβαια αφού η πόλη είναι ένα τραπεζοκάθισμα, αλίμονό μας, δεν θα εισπράξετε;!”

Γιάννης Σαρρής: Από τη μια δεσμεύουμε τα ΑΦΜ από την άλλη έχουμε ξενοδόχους μεγαλοοφειλέτες που έχουν δώσει ψεύτικα στοιχεία

“Ο προϋπολογισμός πάσχει από ευαισθησία ως προς τις κοινωνικές δραστηριότητες που θα έπρεπε να έχει αναπτύξει ο δήμος απέναντι στους πολίτες. Έχουμε πολιτικές δυο ταχυτήτων. Από τη μια μεριά δεσμεύουμε τα ΑΦΜ από την άλλη έχουμε ξενοδόχους μεγαλοοφειλέτες που έχουν δώσει ψεύτικα στοιχεία για τις εκτάσεις που έχουν στη δικαιοδοσία τους. Βλέπω αύξηση καταθέσεων με ένα ποσό μεγαλύτερο κατά 5 εκατ. σε σχέση με πέρσι. Επομένως έχουμε την ευρρωστία την οικονομική ως δήμος να αντιμετωπίσουμε θέματα όπως αυτό της στέγασης των αστέγων ή του κοινωνικού εστιατορίου, γιατί δεν το κάνουμε;”

Νίκος Παπαντωνάκης: Όλη η προσπάθεια είναι να έχετε έσοδα από τα κλωνισμένα εισοδήματα των συμπολιτών μας

“Πρόκειται για την εκτέλεση ενός προϋπολογισμού αντιλαϊκόού ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Είναι και ο προπομπός για το τι προβλέπει ο νέος Καλλικράτης που όλες οι παρατάξεις ψήφισαν κατά την τελευταία σύσκεψη της ΚΕΔΕ και προτρέπει τους δήμους να είναι εισπρακτικές μηχανές. Προσπαθείτε να ισοσκελίσετε τον προϋπολογισμό και η όλη σας προσπάθεια είναι να έχετε έσοδα από τα ήδη κλωνισμένα εισοδήματα των συμπολιτών μας. Από τα πρόστιμα και τα παράβολα περιμένετε να έχετε έσοδα και όχι από τη διεκδίκηση από τον κρατικό κουρβανά”

Σεραφείμ Ρίζος: Δεν υπάρχει εισπραξιμότητα από τους μεγαλοοφειλέτες

“Τον προϋπολογισμό από την πρώτη στιγμή τον είχαμε χαρακτηρίσει ταξικό και μνημονιακό. Ένα μέρος της αλήθειας είναι ότι τα στοιχεία του γ΄τριμήνου οφείλονται στην τουριστική περίοδο. Δεν ξεχνάμε όμως, ότι ο προϋπολογισμός είναι φορομπηχτικός και στηρίζεται σε πανάκριβα δημοτικά τέλη.  Δεν υπάρχει εισπραξιμότητα από τους μεγαλοοφειλέτες. Δεν προβλέπει τεχνικά έργα ο προϋπολογισμός, δεν είναι σχεδιασμένος με βάση τις ανάγκες των δημοτών.”

Μιχάλης Βλαχάκης: Θα μειώσουμε στο μισό τα δημοτικά τέλη στις ευπαθείς ομάδες

“Συμφωνούμε ότι το γ’ τρίμηνο είναι τουριστικό. Όμως εδώ βάλαμε ως σύγκριση το 9μηνο. Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο μια δημοτική αρχή να δεσμεύει ΑΦΜ συμπολιτών μας όμως είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε τα δημόσια έσοδα και τα 42 εκατ. που βρήκαμε προίκα να μην τα κάνουμε 60 αλλά να κοιτάξουμε να τα μειώσουμε. Στα πρόστιμα η λογική δεν είναι πάντα αυτή της είσπραξης αλλά αυτή του μέτρου για να μπει ευταξία. Μπορεί να μην έχουμε δει αποτελέσματα φέτος του χρόνου όμως οι καταστηματάρχες θα είναι πιο προσεκτικοί όταν για να βγάλουν την άδεια κοινοχρήστου θα πρέπει να πληρώσουν τα πρόστιμα. Ως προς την κοινωνική ευαισθησία δεν υστερούμε. Τα 800.000 ευρώ που λάμβανε ο ΔΟΚΟΙΠΠ από φέτος γίνονται 1,5 εκατ. Επίσης, θα δείτε ότι τα δημοτικά τέλη σε ευπαθείς ομάδες θα μειωθούν κατά 50%.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook