Πρώτη ενημέρωση 10:19 /Τελευταία ενημέρωση 15:05

Σε κλίμα έντασης, φωνάζοντας "Ντροπή σας" και "Μας καταστρέψατε" συνταξιούχοι, εργαζόμενοι στην υγεία και πολίτες επιτέθηκαν φραστικά στην κυβέρνηση και στον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό κατά την άφιξη του σήμερα στο ΠΑΓΝΗ.

Μάλιστα κάποιοι εκφράζοντας την αγανάκτησή τους έκαψαν τα ειδοποιητήρια του Κατρούγκαλου μπροστά στον Υπουργό.

 
Βίντεο απο inotos

 

Ο κ. Ξανθός μετά τη... "θερμή" υποδοχή που του επεφύλαξαν, δήλωσε: 

«Θεωρώ ότι η κοινωνική διαμαρτυρία αυτή την περίοδο στη χώρα είναι και δικαιολογημένη και ενδεχομένως αναμενόμενη. Δεν έχουμε αλλεργία απέναντι στην κοινωνική διαμαρτυρία, ούτε αλλεργία απέναντι στον κόσμο που αγωνίζεται και διεκδικεί. Πιστεύω ότι σήμερα έχουμε την ωριμότητα όλοι σε μία δύσκολη φάση και για την χώρα και για την κοινωνία, να αναζητούμε διαύλους συνεννόησης και επικοινωνίας. Τα προβλήματα υπάρχουν είναι γνωστά, καλώς αναδεικνύονται. Τα σωματεία διεκδικούν. Η πολιτική ηγεσία οφείλει να ακούει, να διαλέγεται. Γι΄ αυτό έχουμε έρθει σήμερα εδώ. Να κάνουμε μία ανοιχτή διαδικασία, όπως και στο Βενιζέλειο. Να συζητήσουμε με τον κόσμο που δουλεύει και πασχίζει να κρατήσει σε αξιοπρεπές επίπεδο την περίθαλψη στον τόπο μας και νομίζω ότι όλα τα υπόλοιπα περιττεύουν.

Θεωρώ ότι υπάρχει περιθώριο γόνιμου διαλόγου και πολιτισμένου διαλόγου. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη κάποιων να δημιουργήσουν εικόνες αποδοκιμασίας και να δημιουργήσουν πολιτικό γεγονός και μία εικόνα που υποτίθεται οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα δημόσια νοσοκομεία. Εμείς είμαστε άνθρωποι της δημόσιας περίθαλψης. Εγώ σε αυτό το νοσοκομείο έχω κάνει ειδικότητα. Έχουμε γνωστούς, φίλους. Έχουμε δουλέψει μαζί και έχουμε αγωνιστεί μαζί για να υπάρχει αξιοπρέπεια στην περίθαλψη στη χώρας μας. Αυτό είναι το ζητούμενο και νομίζω θα προχωρήσουμε αταλάντευτα σε αυτό».

Νωρίτερα ο κ. Ξανθός είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη στο κτίριο της Περιφέρειας, παρουσία της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη.

Ο Υπουργός Υγείας  μετά το τέλος της σύσκεψης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε την συνάντηση με τον Περιφερειάρχη  πολύ εποικοδομητική και  αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν στο ΕΣΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα. 

Για το μεγάλο έργο ολοκλήρωσης της νέας πτέρυγας του Βενιζελείου Νοσοκομείου ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται η δημοπράτηση της Β΄φάσης.

Συγκεκριμένα στις δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση σήμερα με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Εξετάσαμε πως θα προχωρήσει γρήγορα ο σχεδιασμός που έχει κάνει το Υπ. Υγείας για να χρηματοδοτηθούν μέσω του ΕΣΠΑ, του Προγράμματος Υποδομών, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του ΠΕΠ Κρήτης σημαντικές παρεμβάσεις αναβάθμισης του Συστήματος Υγείας των υποδομών του και μια νέα σημαντική πολιτική παρέμβαση που αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Εξετάσαμε όλα τα έργα που έχουν προτεραιοποιηθεί. Για το Βενιζέλειο πιστεύουμε ότι μόλις δημοπρατηθεί το έργο, που είναι στη τελική φάση και ανάλογα με την έκπτωση που θα προκύψει θα μπορέσουμε να εντάξουμε πιθανότατα σε δεύτερο χρόνο και έργα τα οποία είναι αναγκαία όπως αναβάθμιση κτιριακών υποδομών, εξοπλισμού κ.α. με στόχο την ισόρροπη παρέμβαση σε όλους τους νομούς.

Άλλες υποδομές

Το Κέντρο Υγείας αστικού τύπου στα Χανιά που θέλουμε να το ολοκληρώσουμε και να τεθεί σε λειτουργία. Ενίσχυση πολυδύναμων περιφερειακών ιατρείων ιδιαίτερα στη νότια πλευρά της Κρήτης με κατανομή πόρων με δίκαιο τρόπο και με βάση τις πραγματικές ανάγκες και τις προτεραιότητες των περιοχών.

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο

Έχει γίνει ανασχεδιασμός από το Υπουργείο Υγείας με προτεραιότητα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι άλλοι δυο άξονες που είναι η ψυχική υγεία και οι παρεμβάσεις αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Ο προϋπολογισμός κυμαίνεται μεταξύ 15-20 εκ. ευρώ. Το πλάνο είναι να αναπτυχθούν 25 νέες αποκεντρωμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην Κρήτη που λέγονται Τοπικές Μονάδες Υγείας με κατανομή ανά νομό, με στελέχωση οικογενειακών γιατρών περίπου στους 150 και συνολικά με μια κάλυψη σε προσωπικό περίπου 325 θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων. Αυτές οι δομές είναι ένα νέο μοντέλο λειτουργίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας πιο αποκεντρωμένο, θα καλύπτει ένα συγκεκριμένο πληθυσμό, στόχος, 10-12 χιλ. και αυτό συνεπάγεται την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ με επίκεντρο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα».

Όπως σημείωσε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός θα αναφερθεί εκτενώς σε όλα τα παραπάνω στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου σήμερα το απόγευμα στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε:

«Εμείς από την πλευρά μας, ως Περιφέρεια, είμαστε πανέτοιμοι  για την δημοπράτηση του Βενιζελείου, (Β΄φάση), που έχει καθυστερήσει εξαιτίας όμως του τρόπου δημοπρασιών με ένα νόμο τον Αύγουστο του 2016. Θεωρούμε όμως ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δημοπράτησης αυτού του σημαντικού έργου στον τομέα της υγείας για όλη την Κρήτη. Με την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, του Υπουργείου, των φορέων υγείας, και των υπηρεσιών επιχειρούμε την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στο νησί προς όφελος των πολιτών».