Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει θέση για το θέμ της φορολόγησης εισοδηματων απο ενοικιάσεις διαμερισμάτων μέσω της airbnb.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε δημοσιεύματα που αφορούν το θέμα της φορολόγησης εισοδημάτων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου airbnb. Μάλιστα τα δημοσιεύματα κινούνται σε δύο αντίθετες κατευθύνσεις: Κάποια ψέγουν την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην διευθέτηση του θέματος, από την άλλη το υπό συζήτηση νομοσχέδιο περιγράφεται περίπου ως φορομπηχτικό. 

 Καθώς το θέμα αφορά εξόχως τον τουριστικό νομό μας θέλουμε να αποσαφηνίσουμε τα  εξής:

Το θέμα έχει πράγματι καθυστερήσει και επείγει να λυθεί. Οι μισθώσεις αυτού του τύπου  πολλαπλασιάστηκαν κυρίως το καλοκαίρι που μόλις πέρασε. 
Αποτελεί αίτημα της κοινωνίας η κατανομή των φορολογικών βαρών να γίνεται με ισονομία και δικαιοσύνη. Δεν μπορεί να γίνονται κινήσεις για φορολόγηση της «σκιώδους φιλοξενίας» όπως καταγράφεται επίσημα και τα πρωτοσέλιδα να γράφουν για  «χαράτσια».
Για το θέμα της οικονομίας διαμοιρασμού,  κοινή επιτροπή  μελέτησε και κατάρτισε μία συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του φαινομένου, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τουριστικής ταυτότητας της χώρας και των τουριστικών επιχειρήσεων. 
Η διαδικασία για την διαμόρφωση νομικού πλαισίου βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και σύντομα το Υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει την τελική πρόταση στη Βουλή. Μέσα από το νέο πλαίσιο και μετά από διαβούλευση με όλους τους τουριστικούς φορείς έχουν προβληθεί όλες οι απαιτούμενες ρυθμίσεις, ώστε να διασφαλιστεί η νόμιμη  και υγιής τουριστική δραστηριότητα και να αποδοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο τα διαφυγόντα έσοδα που αναλογούν 
Είναι ένα δίκαιο νομοθέτημα γιατί δεν είναι δυνατόν κάποιος που εισπράττει χρήματα όχι από την κύρια αλλά από δευτερεύουσα επαγγελματική δραστηριότητα να μην αποδίδει φόρους, ενώ είναι ανταγωνιστής επιχειρήσεων με πρωτεύουσα και φορολογητέα την ίδια δραστηριότητα. Άλλωστε οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν από πλατφόρμες και αποδίδουν φόρους, το απαιτούν. Οι πλειοψηφία των εκμισθωτών που αποκτούν εισόδημα έως 12.000 ευρώ προτείνεται να φορολογηθεί με χαμηλό φορολογικό συντελεστή (15%). Για υψηλότερα ποσά ο φόρος θα φθάνει μέχρι και το 45%.
Η νόμιμη και διαφανής λειτουργία θα αναβαθμίσει και τις προσφερόμενες υπηρεσίες.” 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook