Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εσπερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας για τη δακοκτονία, τις εναλλακτικές μεθόδους καταπολέμησης του δάκου και τις βιολογικές καλλιέργειες. Η εσπερίδα αποτελεί την πρώτη από μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος στα πλαίσια της 10ης Παγκρήτιας Αγροτικής – Εμπορικής Έκθεσης Αρκαλοχωρίου.

Τις εργασίες της εσπερίδας χαιρέτισε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης σημειώνοντας ότι η Δημοτική Αρχή διαμόρφωσε ένα πλούσιο πρόγραμμα ενημερωτικών εκδηλώσεων που θα προσφέρουν στους παραγωγούς – αγρότες και κτηνοτρόφους – πολύτιμη ειδική επιστημονική ενημέρωση σε θέματα που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, με την παράλληλη προώθηση της κρητικής διατροφής.

Συγκεκριμένα, το θέμα «Αποτελεσματική Δακοκτονία – εναλλακτικές μέθοδοι καταπολέμησης του Δάκου» ανέπτυξαν ο κ. Ιωάννης Βόντας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ. Στέλιος Ρυσσάκης, Γεωπόνος της εταιρείας Vioryl, ο κ. Ιωάννης Λειβαδάρας, Ερευνητής του ΙΤΕ και ο κ. Ευρικλής Φιτσάκη, εκπρόσωπος εταιρείας ΔΑΚΟ-ΦΑΚΑ. Επίσης, το θέμα «Βιολογική καλλιέργεια της Ελιάς- μέλλον και προοπτικές» ανέπτυξαν ο κ. Μιχαήλ Παπαηλιάκης από το Eργαστήριο Γεωργικής Φαρμακολογίας του ΤΕΙ Κρήτης και ο κ. Δημήτρης Πετράκης, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών Ενδοχώρας Ν. Ηρακλείου. Την εσπερίδα συντόνισε ο ειδικός σύμβουλος του Δήμου Μινώα Πεδιάδας σε θέματα πρωτογενή τομέα κ. Γιώργος Αποστολάκης.

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον του κοινού που αποκόμισε πολύτιμα συμπεράσματα από τις εισηγήσεις των ομιλητών. Γύρω από το θέμα της καταπολέμησης του δάκου παρουσιάστηκαν εναλλακτικές λύσεις, πέραν της γνωστής μέχρι σήμερα μεθόδου, όπως η μαζική παγίδευσή του με τροφοελκυστικές και φεροελκυστικές (σεξοελκυστικές) παγίδες, που δεν αφήνουν καθόλου υπολείμματα φυτοφαρμάκων στο περιβάλλον και στο προϊόν, είναι πλήρως συμβατές με τη βιολογική γεωργία και προστατεύουν τους ντόπιους πληθυσμούς ωφέλιμων εντόμων. Επιπλέον επισημάνθηκε ότι σήμερα μέσα από τη ραγδαία ανάπτυξη της γενετικής και μοριακής βιολογίας και βιοτεχνολογίας προκύπτει ότι μπορεί να καταπολεμηθεί ο δάκος με τη βοήθεια του συμβιωτικού βακτηρίου wolbachia που προκαλεί μια μορφή στειρότητας σε διασταυρώσεις μεταξύ μη μολυσμένων θηλυκών με μολυσμένα αρσενικά έντομα του δάκου.

Επίσης, οι παρευρισκόμενοι στην εσπερίδα είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν γύρω από θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη της βιολογικής καλλιέργειας της ελιάς. Συζητήθηκαν μέθοδοι θρέψης, φυτοπροστασίας και άλλων φροντίδων που απαιτεί η καλλιέργεια, ενώ παράλληλα αναλύθηκαν μέθοδοι και τεχνικές βιολογικής γεωργίας που ανταποκρίνονται με πλήρη επιτυχία στις ανάγκες μιας σύγχρονης καλλιέργειας της ελιάς.

Σήμερα η βιολογική γεωργία διαθέτει όλα τα εφόδια και τις τεχνικές προκειμένου να ανταποκριθεί με πλήρη επιτυχία στις ανάγκες μιας σύγχρονης και κερδοφόρου καλλιέργειας της ελιάς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook