Δυστυχώς στην Ελλάδα τα μυοσκελετικά προβλήματα αντιμετωπίζονται συνήθως ως φλεγμονές (αρθρίτιδες, περιαρθρίτιδες, σπονδυλαρθρίτιδες, τενοντίτιδες, ριζίτιδες κλπ.), με αποτέλεσμα οι ασθενείς να λαμβάνουν πολύ μεγάλες ποσότητες αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ή να παραπέμπονται σε κλασικές φυσικοθεραπείες (υπέρηχα, διαθερμίες, ρεύματα, laser, μαγνητικά πεδία) με σκοπό την καταστολή της φλεγμονής.

Με αυτόν τον τρόπο, όμως, μειώνεται (σε ορισμένες περιπτώσεις) ο πόνος (το σύμπτωμα), αλλά δεν θεραπεύεται το αίτιο, που τον προκαλεί. Επομένως, ουσιαστικά το πρόβλημα απλώς σκεπάζεται για λίγο καιρό. Η συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι η ύπαρξη αμέτρητων ασθενών με χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα, οι οποίοι καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για το ίδιο (ουσιαστικά μη-ιάσιμο) πρόβλημα πολλές φορές κάθε χρόνο. Πέρα από τις σοβαρότατες παρενέργειες από την υπερβολική κατανάλωση αυτών των φαρμάκων, η αδυναμία ουσιαστικής (αιτιολογικής θεραπείας) των μυοσκελετικών παθήσεων δημιουργεί ασθενείς με μόνιμα προβλήματα, τα οποία χειροτερεύουν συνεχώς

Θεμέλιο για οριστική αντιμετώπιση των μυοσκελετικών προβλημάτων αποτελεί η λεπτομερής και εμπεριστατωμένη εξέταση του ασθενούς, ώστε να αποκαλυφθεί μέσα και πίσω από τα συμπτώματα το αίτιο του προβλήματός του. Μόνο αν διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί το αίτιο μπορεί να εξασφαλισθεί πραγματική και μόνιμη θεραπεία, δηλαδή οι ασθενείς να ανακτήσουν πλήρως την ικανότητά τους να λειτουργούν φυσιολογικά και χωρίς κανέναν περιορισμό από την πάθηση στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Η μοντέρνα φυσικοθεραπεία βασίζεται στην πολύ αναλυτική κλινική εξέταση του ασθενούς και χρησιμοποιεί επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους θεραπευτικών χειρισμών (manual therapy) και θεραπευτικής άσκησης, ώστε να αντιμετωπίσει και να λύσει οριστικά όλα τα μυοσκελετικα προβλήματα. Οποιοδήποτε μυοσκελετικό πρόβλημα, όσο χρόνιο κι αν είναι κι όσο δύσκολο και αν φαίνεται,  μπορεί να θεραπευτεί οριστικά από ένα φυσικοθεραπευτή με ειδική μετεκπαίδευση και μεγάλη εμπειρία στην κλινική εξέταση και στις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους.

Αλέξανδρος Καψαμπέλης 

Φυσικοθεραπευτής
Μάστερ “MSc in Hand a Upper Limb Therapy”
“Accredited Hand Therapist” στη Μεγ. Βρετανία
Πτυχιούχος Θεραπευτής (cert MDT) Σπονδυλικής Στήλης
www.alexandroskapsabelis.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook