Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», στην Χαλέπα Χανίων,  δόθηκε η «απάντηση» στις πρόσφατες αναφορές του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για την συνθήκη της Λωζάννης.

«Η συνθήκη της Λωζάννης έχει υπογραφεί από έναν πολύ μεγάλο αριθμό κρατών και δεν είναι από τις συνθήκες οι οποίες εύκολα μπορεί να αλλάξουν. Για να αλλάξει πρέπει να γίνει πρώτα πόλεμος. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος….»

Αυτό ανέφερε ο  κ. Άγγελος Συρίγος , Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, είπε  και τα εξής:

«Οι συνθήκες που φτιάχνουν τέτοιου είδους σύνορα, δεν λήγουν ποτέ. Είναι μια συνθήκη η οποία θα μείνει μέχρι κάποιος πόλεμος να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα….

Εμείς χρειάζεται να είμαστε μέσα σε ισχυρές συμμαχίες και ταυτοχρόνως να έχουμε το νου μας για ισχυρό στρατό έτσι ώστε να μην μπαίνει ο άλλος στην επιθυμία να σκεφτεί να αλλάξει την συνθήκη της Λωζάννης….

Ο Ερντογάν είναι περίεργος αντίπαλος ο οποίος πολλές φορές λέει πράγματα για το εσωτερικό της χώρας….

Το κρίσιμο σημείο είναι η Αμερικανική εξωτερική πολιτική. Η Ρωσία έχει κατορθώσει με την παρέμβασή της στην Συρία να καταδείξει πως είναι ένας ισχυρός παίκτης στην Ανατ. Μεσόγειο. Η Αμερική έχει εμπλοκή σε όλα τα μέτωπα και είναι ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιμετωπίσει ο Τραμπ την κατάσταση.

Έχει μιλήσει εγκωμιαστικά για την Τουρκία κάτι που δεν συμβιβάζεται με το ότι η Τουρκία δεν θέλει να δει τους Κούρδους να έχουν ρόλο στην περιοχή.

Εκείνο που φοβάται η Τουρκία είναι η δημιουργία αυτόνομου Κουρδικού κράτους στα σύνορα με την Συρία και την ανησυχεί το να τα βρουν οι Αμερική με την Ρωσία, όπως έχει πει ο Τραμπ, γιατί τότε θα βρεθεί σε δύσκολη θέση….

 

 

Από την πλευρά του ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου (Καθηγητής Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών ανέφερε:

«Η Ελλάδα οφείλει να λάβει υπόψη της όλα τα δεδομένα και να είναι πάντα έτοιμη να προστατέψει τα συμφέροντά της….
Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει μια επίσημη αμφισβήτηση της συνθήκης. Η συνθήκη της Λωζάννης; Είναι η βάση των διεθνών σχέσεων στην περιοχή μας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας….
Το ότι η Τουρκία αυτή την στιγμή τείνει να θεωρεί τον εαυτό της ως έναν αναβαθμισμένο παράγοντα στην διεθνή σκηνή είναι ακριβές και εμείς πρέπει να δούμε αυτή την τουρκική φιλοδοξία».

Τέλος ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελ.Βενιζέλος κ.Νίκος Παπαδάκης, αναφέρθηκε στις ιστορικές συνθήκες  που οδήγησαν στην υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης, επισημαίνοντας πως οι κυβερνήσεις της χώρας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μερίμνησαν έτσι ώστε να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο αυτή την επιτυχία του Ελευθερίου Βενιζέλου.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook