Την εκβάθυνση της λίμνης της Αγιάς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της συσσώρευσης φερτών υλικών, εξετάζει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, με μελέτη που έχει εκπονήσει και πρόκειται να υποβάλει προς ένταξη στο ΣΕΣ, το νέο ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για ένα έργο που δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ ξανά σε εσωτερικά νερά, παρά μόνο σε λιμάνια. Επειδή ακριβώς πρόκειται για ένα εγχείρημα που γίνεται για πρώτη φορά, κύρια μέριμνα είναι η εκβάθυνση να γίνει με ήπιο και φιλικό προς το οικοσύστημα τρόπο. Για να το διασφαλίσουν αυτό, θα επεκτείνουν την εκτέλεση του έργου σε ένα βάθος χρόνου 4-5 χρόνων κατά τη διάρκεια του οποίου θα υπάρχει συνεχής επίβλεψη και παρακολούθηση των επιπτώσεων που θα έχουν οι παρεμβάσεις στο περιβάλλον.

“Φανταστείτε μια μεγάλη ηλεκτρική σκούπα”

Όπως επεσήμανε ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πέτρος Λυμπεράκης, στη σημερινή συνάντηση εργασίας φορέων για μια πρώτη παρουσίαση της μελέτης:

Η εκβάθυνση θα γίνει με άντληση της ιλύος, της λάσπης. Πρόκειται για ένα σύστημα άντλησης, το οποίο φανταστείτε, για να το πω απλά, σαν μια μεγάλη ηλεκτρική σκούπα που θα αντλήσει την ιλύ η οποία θα αποτεθεί σε κάποιο σημείο στη στεριά και αυτή θα χρησιμοποιηθεί και ως λίπασμα και εδαφοβελτιωτικό γιατί αποτελεί πολύ καλό οργανικό υλικό. Τα καλάμια σε κάποια σημεία θα κοπούν με μηχανήματα και σε άλλα σημεία θα κοπούν χειρονακτικά και αυτό θα γίνεται και επαναλαμβανόμενα.

Πρώτη εκτίμηση κόστος στις 500.000 ευρώ

Το κόστος εκτιμάται περίπου στο μισό εκατομμύριο ευρώ με κύριο έξοδο το κόστος της εκβάθυνσης, το οποίο μπορεί να καλυφθεί πλήρως με ένταξή του στο ΣΕΣ το οποίο περιλαμβάνει προγράμματα που αφορούν αποκλειστικά στο περιβάλλον.

Βέβαια, ένα ζήτημα που θα πρέπει να λυθεί είναι αυτό της σύστασης φορέα διαχείρισης.

Θεωρούμε ότι υπάρχει και το νομικό πλαίσιο και έτσι κι αλλιώς η διάθεση των εμπλεκομένων είναι αυξημένη. Η σύσταση του Δ.Σ. θα είναι εκ των εν όντων, η αντιπεριφέρεια, ο δήμος, η ΔΕΥΑΧ, το Πολυτεχνείο, τοπικοί φορείς της περιοχής. Χρειάζεται ελάχιστο προσωπικό και ελάχιστα λειτουργικά έξοδα. Για τις δράσεις του μπορεί να εξασφαλίσει χρήματα από αντίστοιχα προγράμματα που υπάρχουν κάθε χρόνο.

Ζητούμενο ο φορέας διαχείρισης

Οι συμμετέχοντες που θα απαρτίσουν τον φορέα διαχείρισης θα αναλάβουν ένα μέρος των εξόδων για τη διαχείριση της λίμνης προκειμένου αυτή να καταλήξει μετά από χρόνια στην ίδια σημερινή εικόνα. Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης:

Από τα 400 είδη ενδημικών πουλιών που ζουν στην Ελλάδα, τα 200 ή ζουν ή περνούν από τη λίμνη της Αγιάς. Άρα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε αυτόν τον πλούτο για πάρα πολλούς λόγους. Είναι έργο που εντάσσεται στο ΣΕΣ. Η δράση αυτή χρηματοδοτείται 100% αρκεί να ολοκληρωθεί η μελέτη εντός των επόμενων ημερών, ώστε μόλις ανοίξει ο κωδικός από τον περιφερειάρχη να ενταχθεί το έργο και σε έναν χρόνο να αρχίσουν οι εργασίες.

Όλοι όσοι θα συμμετέχουμε στον φορέα θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα συμμετάσχουμε με κάποιο ποσό για τη φύλαξη της λίμνης και τα έργα που θα πρέπει να γίνονται κατά καιρούς για να μην καταλήξουμε μετά από χρόνια πάλι στην ίδια τη σημερινή κατάσταση. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook