Η νορβηγική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός από τη διπλή επίθεση της 22ας Ιουλίου στο Όσλο και το νησί Ουτόγια ανέρχεται σε 77 νεκρούς, από 76 που ήταν γνωστό μέχρι τώρα.

«Όλοι οι νεκροί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν αναγνωριστεί», αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας.

«Προγραμμάτιζε και άλλες επιθέσεις», λέει ο δικηγόρος του Μπρέιβικ

Ο κατηγορούμενος για τις επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής στη Νορβηγία, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 76 άνθρωποι, είχε προγραμματίσει και άλλα χτυπήματα για την ίδια ημέρα -22 Ιουλίου- δήλωσε χθες, Παρασκευή, ο δικηγόρος του, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι άλλες επιθέσεις θα είχαν «διάφορες μορφές», είπε ο δικηγόρος, Γκέιρ Λίπσταντ, σύμφωνα με την εφημερίδα Aftenposten χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ κατηγορείται για τη βομβιστική επίθεση στις 22 Ιουλίου στο κέντρο του Όσλο κοντά σε κυβερνητικά κτίρια -κατά την οποία σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι- και ακολούθως για την επίθεση στο νησί Ουτόγια με απολογισμό 68 νεκρούς, κυρίως νεαρούς που βρίσκονταν σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος.

Βρίσκεται υπό κράτηση και θα υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση.

Ο 32χρονος μεταφέρθηκε σήμερα, Παρασκευή, από τη φυλακή όπου κρατείται στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Όσλο για συμπληρωματική κατάθεση.

Ο κατηγορούμενος Μπρέιβικ θα κληθεί να απαντήσει σήμερα στην αστυνομία σχετικά με τις νέες πληροφορίες που προέκυψαν μετά την πρώτη, επτάωρη κατάθεσή του, το Σάββατο, είπε ο εισαγγελέας Παλ-Φρέντρικ Χγορτ Κράμπι.

Η στοιχειοθέτηση των κατηγοριών εις βάρος του Μπρέιβικ αναμένεται να διαρκέσει μήνες.

Ο Τορ-Άξελ Μπους, επικεφαλής της Νορβηγικής Εισαγγελικής Υπηρεσίας, έχει δηλώσει ότι «από σεβασμό προς τους νεκρούς και τους συγγενείς τους ο δράστης πρέπει να δικαστεί για την καθεμία δολοφονία,» και αυτό θα απαιτούσε επαρκή στοιχειοθέτηση.

Οι πράξεις του συνιστούν κατηγορίες για τρομοκρατία, καθώς στόχευαν να εμφυσήσουν τον τρόμο στο ευρύτερο κοινό και θα μπορούσε να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 21 ετών, δήλωσε ο εισαγγελέας.

Ωστόσο, οι αρχές εξετάζουν το αν μπορεί ο Μπρέιβικ να κατηγορηθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή για τέτοια εγκλήματα είναι 30 χρόνια κάθειρξης.

Σύμφωνα με την Aftenposten, ο δικηγόρος του Μπρέιβικ αναμένει ότι οι δικαστικές αρχές θα ζητήσουν την επιβολή της μέγιστης ποινής.

Όπως είπε ο Κράμπι, προτεραιότητα στην έρευνα είναι να διακριβωθεί αν ο Μπρέιβικ έδρασε μόνο του και πρόσθεσε ότι οι νορβηγικές αρχές έχουν λάβει πολλές πληροφορίες και συνεργάζονται -μεταξύ άλλων- και με το FBI στις ΗΠΑ.

Η αστυνομία εξετάζει το οπτικό υλικό που ελήφθη από την κάμερα ασφαλείας και δείχνει τον ύποπτο λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη της βόμβας στο κέντρο του Όσλο καθώς και τον υπολογιστή του Μπρέιβικ και την δραστηριότητά του στο Διαδίκτυο πριν από τις επιθέσεις.

Σήμερα οι σημαίες στη χώρα κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους καθώς συμπληρώθηκε μια εβδομάδα από τις επιθέσεις.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η στήριξη προς το κυβερνών Εργατικό Κόμμα αυξήθηκε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες κατά τις ημέρες που ακολούθησαν τις επιθέσεις, ενώ ο πρωθυπουργός Γενς Στόλντενμπεργκ θεωρήθηκε ότι χειρίστηκε εξαιρετικά την κρίση.

Η δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Sunnmoersposten διενεργήθηκε στη διάρκεια δύο χρονικών περιόδων: τις τέσσερις ημέρες πριν από την επίθεση και τις τέσσερις ημέρες μετά.

Πριν από τις επιθέσεις, η στήριξη προς τους Εργατικούς έφθανε το 28,1% και μετά ανήλθε στο 38,7%.

Ταυτόχρονα, η στήριξη για τους αντιπολιτευόμενους Συντηρητικούς και για το ακροδεξιό Κόμμα της Προόδου μειώθηκε σημαντικά. Και στις χρονικές περιόδους η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 500 ανθρώπων.

Στόλτενμπεργκ: «Επίθεση στη δημοκρατία μας»

Η διπλή επίθεση που σημειώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή 22 Ιουλίου στη Νορβηγία ήταν «μία επίθεση στη δημοκρατία μας», δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια τελετής μνήμης για τα θύματα του μακελειού ενώπιον μελών του Εργατικού Κόμματος.

Οι αρκετές εκατοντάδες συγκεντρωμένοι κρατούσαν τριαντάφυλλα, το σύμβολο του Εργατικού Κόμματος που έχει γίνει πλέον και αυτό των θυμάτων της επίθεσης, και τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

«Οι σφαίρες χτύπησαν τους νέους μας, όμως έπληξαν και ένα ολόκληρο έθνος», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. Τα περισσότερα θύματα της επίθεσης στο νησί Οτόγια ήταν μέλη της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος.

«Μία επίθεση εναντίον της ενασχόλησης με την πολιτική είναι μία επίθεση εναντίον της δημοκρατίας μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook