Τελευταία ενημέρωση 20.02

Υπό έλεγχο τέθηκε τελικά η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, αποτεφρώνοντας χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες, ποιμνιοστάσια, χορτολιβαδική βλάστηση ενώ απείλησε και κατοικημένες περιοχές.

Το μέτωπο της πυρκαγιάς παραμένει πολύ μεγάλο και έχει καλύψει όλη την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Βασιλείου.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τους ισχυρούς άνεμους που πνέουν καθώς και το δύσβατο ανάγλυφο, δυσχεραίνουν  ακόμα το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και παρά την καλύτερη κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα

Τα μέτωπα της πυρκαγιάς

Η φωτιά μαίνεται κυρίως στις περιοχές έξω από τα Σαχτούρια, τον Ορνέ και τις Μέλαμπες ενώ στις περιοχές από όπου ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης ο πύρινος εφιάλτης, δηλαδή τον Πλατανέ, την Κρύα Βρύση και έπειτα το Κεντροχώρι, η φωτιά έχει σβήσει ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή για το κίνδυνο αναζωπύρωσης.

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι που είχαν εκκενώσει για προληπτικούς λόγους, τις παραπάνω περιοχές με τη βοήθεια των αρχών, επέστρεψαν ασφαλείς στα σπίτια τους.

Νωρίτερα το πρωί

Με το φως της ημέρας οι φλόγες της πυρκαγιάς είχαν περικυκλώσει την ευρύτερη περιοχή που ονομάζεται Χορδάκι και περιλαμβάνει τα παραπάνω χωριά και οικισμούς.

Μετά από 2 περίπου εικοσιτετράωρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες που επιχειρούν, παραμένουν μεγάλες με 2 ελικόπτερα να έχουν ξεκινήσει τις ρίψεις νερού από το πρωί ενώ συνολικά 100 άντρες και 28 οχήματα της πυροσβεστικής δεν έχουν σταματήσει, ούτε κατά τη διάρκεια της νύχτας τις υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεση της κόκκινης λαίλαπας.

Οι εναέριες δυνάμεις που είχαν φτάσει στη Κρήτη από την Ελευσίνα και τα Ιωάννινα, τα δύο ελικόπτερα Καναντέρ και το Ericson, λόγω του ότι η φωτιά είναι σε ύφεση επέστρεψαν στη βάση τους.

Η αρχή του πύρινου εφιάλτη

Να υπενθυμίσουμε ότι η φωτιά αρχικά εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή, στα βορειοανατολικά του χωριού Πλατανές, ταυτόχρονα σε δυο διαφορετικά σημεία και εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων επεκτάθηκε σε τέτοιο βαθμό, που μετά από δύο ώρες περίπου, στις 11 το βράδυ, αποφασίστηκε η εκκένωση του Πλατανέ και της Κρύας Βρύσης, για προληπτικούς λόγους και για να αποφευχθούν τα χειρότερα ενώ νωρίς το πρωί εκκενώθηκε το Κεντροχώρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 14 Ιουλίου, στο Δήμο Αγίου Βασιλείου, είχαν παραδοθεί στις φλόγες χιλιάδες στρέμματα από πυρκαγιά που ξέσπασε λόγω της απροσεξίας ενός αγρότη που έκαιγε ξερά χόρτα στο χωράφι του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook