Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, και ενόψει της επερχόμενης χειμερινής περιόδου, η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο τον Συντονισμό και Οργάνωση των Υπηρεσιών και φορέων,  που εμπλέκονται στο έργο της αντιμετώπισης κινδύνων από έντονα καιρικά φαινόμενα, χιονοπτώσεις, παγετό και πλημμύρες.

Στην συνεδρίαση στην οποία προέδρευε η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κα. Λιονή Μαρία και ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χνάρης Μανώλης, συμμετείχαν στελέχη πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, καθώς και εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας, εμπλεκομένων Υπηρεσιών και Εθελοντικών Οργανώσεων, πιστοποιημένων από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Κατά τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε ανάλυση των σχεδίων των εμπλεκόμενων φορέων ( Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, Δήμοι του Νομού Ρεθύμνης, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομία κ.α.) για την αντιμετώπιση των παραπάνω φυσικών φαινομένων, καθώς και ο εντοπισμός ιδιαιτεροτήτων και προβλημάτων, που μπορεί να προκύψουν κατά την εκδήλωση αυτών. Επίσης, καθορισμός περιοχών, οι οποίες έχουν αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν προβλήματα από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, καθώς και τρόποι αντίδρασης των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών και την εξασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών και των περιουσιών τους.

Διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, διατηρούν υψηλό επίπεδο ετοιμότητας σε προσωπικό και μέσα για την αντιμετώπιση κινδύνων, που μπορεί να προκύψουν από εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, χιονόπτωσης παγετό ή πλημμύρα.
Καθώς η καλύτερη μέθοδος αποφυγής κινδύνων από τα παραπάνω φαινόμενα είναι η πρόληψη, καλούνται οι πολίτες όπως ενημερώνονται για την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων από τα δελτία της ΕΜΥ, καθώς και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρχών, όσον αφορά στην αποφυγή και αντιμετώπιση των κινδύνων από την εκδήλωση αυτών.

Επίσης, δεδομένης της παρατεταμένης ξηρασίας, και παρά το τυπικό πέρας της αντιπυρικής περιόδου, συζητήθηκε το θέμα του υφιστάμενου κινδύνου εκδήλωσης υπαίθριων πυρκαγιών. Καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς και να λαμβάνουν την απαραίτητη άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook