Αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα φαίνεται ότι είναι η Ευρώπη όσον αφορά τα τρομοκρατικά χτυπήματα: ένας «μοναχικός λύκος» είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί.

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν εκπρόσωποι των «27» και της Νορβηγίας, οι οποίοι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες.

«Ένας \’μοναχικός λύκος\’ ίσως διαθέτει την απαραίτητη ευφυΐα για να ξεγελάσει τα συστήματα ασφαλείας. Είναι σχεδόν αδύνατον να σταματήσουμε τέτοιες ενέργειες» προειδοποιεί ο Τίμοθι Τζόουνς, σύμβουλος της ΕΕ σε θέματα αντιτρομοκρατικής πολιτικής.

Όπως γράφει η El Pais, οι Νορβηγοί που συμμετείχαν στη συνάντηση ενημέρωσαν αναλυτικά τους συναδέλφους τους για όλα όσα έγιναν στη χώρα, υπογραμμίζοντας πάντως ότι δεν πρέπει να σπεύσει κανείς να βγάλει βιαστικά συμπεράσματα.

Όλοι πάντως αναγνώρισαν ότι ένας άνθρωπος σαν τον Μπρέιβικ, είχε την ευφυΐα να σχεδιάσει με τόση λεπτομέρεια μια τέτοια επιχείρηση και να μην γίνει αντιληπτός επί χρόνια.

Ήταν πάντα διακριτικός, ενώ το γεγονός ότι ζούσε σε μια φάρμα μακριά από το Όσλο τού επέτρεψε να αποκτήσει επικίνδυνα υλικά, χωρίς να κινήσει υποψίες.

Σαν πρώτα μέτρα ασφάλειας οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποιος έλεγχος στο εμπόριο επικίνδυνων χημικών ουσιών, όπως και μεγαλύτερη επαγρύπνηση στο Διαδίκτυο.

«Ένα πράγμα είναι βέβαιο. Δεν πρέπει να επικεντρωθούμε σε μια μορφή τρομοκρατίας, όπως συνέβαινε με το θέμα των φανατικών ισλαμιστών» κατέληξε ο Τίμοθι Τζόουνς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook